Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ...ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ


Ήταν Οκτώβριος του 1854  ο διοικητής του 93ου Βρετανικού Συντάγματος Πεζικού Highlander Σερ Κόλιν Κάμπελ, λάμβανε την απόφαση να αντισταθεί μέχρις εσχάτων απέναντι στο ιππικό των Ρώσων Ουσάρων. Ηταν η μάχη της Μπαλακλάβα στον Κριμαϊκό πόλεμο.
Μπροστά στην επερχόμενη φονική προέλαση του ιππικού, ο Βρετανός διοικητής ακολούθησε μία τακτική, που πολλοί στρατιωτικοί θα τη χαρακτήριζαν «κίνηση αυτοκτονίας».
Αντί να παρατάξει τους λιγοστούς στρατιώτες του σε βάθος τεσσάρων αντρών ως είθισται και να πυκνώσει τις γραμμές τους, ο ίδιος τις αραίωσε και σύστησε γραμμές μόλις των δύο αντρών. Κατά τον τρόπο αυτό μεγάλωσε το μήκος του μετώπου, αλλά αποδυνάμωσε την άμυνα των δυνάμεών του.
Ωστόσο, όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και σίγουρα η αντίσταση αυτή θα αποδεικνύονταν μάταια, αν στη θέα του προελαύνοντος ιππικού οι αμυνόμενοι Highlander δε διατηρούσαν στο ακέραιο τις γραμμές τους, επιδεικνύοντας  παροιμιώδη ψυχραιμία και υπερβάλλοντα ηρωισμό.
Οι τρεις πρώτες ομοβροντίες των αμυνόμενων προξένησαν τέτοιες απώλειες στους Ουσάρους, που αποδείχτηκαν αρκετές για να αναγκάσουν το Ρώσο διοικητή να δώσει εντολή για οπισθοχώρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κριμαϊκός πόλεμος ήταν ο πρώτος στην ιστορία που καταγράφηκε λεπτομερώς από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της εποχής. Λίγο αργότερα ο δημοσιογράφος των Times Ουίλιαμ Ράσελ που παρατηρούσε τη μάχη από απόσταση ασφαλείας, έγραψε ότι δε μπορούσε να δει τίποτε άλλο, παρά μόνο μια «λεπτή κόκκινη γραμμή από ατσάλι».
Ετσι είδε με τα μάτια της φαντασίας του, την αντίσταση του Βρετανικού στρατιωτικού σώματος, με το κόκκινο χιτώνιο και τις ελλείπεις γραμμές αντρών.
Αργότερα, η φράση αυτή θα χρησιμοποιηθεί συμπυκνωμένη στη σημερινή της μορφή «λεπτή κόκκινη γραμμή», από τον Νομπελίστα ποιητή Ρ. Κίπλινγκ στο ποίημα «Tommy» και έκτοτε θα χρησιμοποιείται μεταφορικά, για να υποδηλώνει την τελευταία ανυποχώρητη, ηρωική γραμμή άμυνας.
Αργότερα η έκφραση αυτή, χρησιμοποιήθηκε στον κινηματογράφο για να περιγράψει τα δυσδιάκριτα όρια της ζωής και του θανάτου στα χρόνια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Στην ομώνυμη αντιπολεμική ταινία THE THIN RED LINE τουΤέρενς Μάλικ ζούμε τις τραγικές περιπέτειες μιας ομάδας αμερικανών στρατιωτών, που προσπαθούν να ισορροπήσουν στη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη ζωή από τον θάνατο, σε μια από τις πιο άγριες στιγμές του αιώνα μας: τη μάχη στη νήσο Γκουανταλκανάλ.
Σήμερα η έκφραση «κόκκινη γραμμή», είναι μια συνηθισμένη έκφραση στα στόματα των Ελλήνων πολιτικών, κάθε φορά που θέλουν να δείξουν το ανυποχώρητο των θέσεών τους. Ομως όσο πιό συχνά την χρησιμοποιούν, τόσο λιγότερο την τηρούν.
Βέβαια η  «Τρόικα» και οι δανειστές μας , αποδείχτηκαν σκληροί αντίπαλοι και τώρα οι αμυνόμενοι κινδυνεύουν σε μια άλλη κίνηση: την άτακτη υποχώρηση…  
του Ανέστη Συμεωνίδη
mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου