Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Αγκάθι για τον Παπαδήμο σήμερα στις Βρυξέλλες η "ευρω-εποπτεία" Πηγή:www.capital.gr



Λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές αναζητούν από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι συνομιλητές του για την περιβόητη "εποπτεία" στην διαδικασία υλοποίησης της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το θέμα της εποπτείας ή επιτροπείας στην νέα δανειακή σύμβαση ήταν βασικός λόγος για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες δύο ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής.



Στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής άλλωστε θα συγκληθεί αύριο και το Eurogroup των υπουργών οικονομικών προκειμένου να εγκρίνει τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα όσο αφορά τα prior actions και να επισπευσθεί έτσι η διαδικασία εκκίνησης του νέου δανείου, παράλληλα με εκείνη του PSI το οποίο θα πρέπει να έχει δείξει τις δυνατότητές του μέχρι την Δευτέρα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μετά τις πιέσεις που άσκησε η ελληνική πλευρά ώστε το Ταμείο που θα διαχειρισθεί την εξυπηρέτηση του χρέους να λειτουργήσει υπό την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι στο Λουξεμβούργο, όπως απαιτούσε αρχικά η τρόικα, τώρα έρχεται η σειρά της Αθήνας να βρει τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτή η "εποπτεία΄ της Ε.Ε. στην εφαρμογή του νέου δανείου σε επίπεδα που θα καλύπτουν ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό.

Ήδη ο κ, Γιουνκέρ με χθεσινή συνέντευξή του πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέφερε το θέμα της ανάθεσης σε Επίτροπο της Κομισιόν της σχετικής ευθύνης σε συνεργασία με την task force του κ. Ράϊχνεμπαχ του οποίου ο ρόλος μέχρι σήμερα τυπικά παραμένει "συμβουλευτικός".

Οι σχετικές συζητήσεις -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά και είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σήμερα στην συνάντηση Παπαδήμου - Μπαρόζο και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup. Άλλωστε στο Εurogroup οι υπουργοί οικονομικών, πέραν της δρομολόγησης των prior actions, "περιμένουν" μία τελική πρόταση για το θέμα της "επιτροπείας" πριν δώσουν το πράσινο φώς για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την νέα δανειακή σύμβαση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου