Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Φόβοι ΔΝΤ για την μετεκλογική εφαρμογή του προγράμματος


Φόβοι ΔΝΤ για την μετεκλογική εφαρμογή του προγράμματος Αντιδράσεις, που έχουν σχέση με την ποιότητα του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, πρόβαλαν αντιπρόσωποι στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο ενέκρινε χθες την πρόταση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ για χρηματοδότηση της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα. Το Ταμείο θα δανείσει τη χώρα μας 28 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα οποία θα δοθούν
σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ.

Μετά τη συνεδρίαση η κ. Λαγκάρντ δήλωσε ότι "η Ελλάδα έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την εφαρμογή ευρείας κλίμακας επώδυνων μέτρων τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ενός δυσχερούς κοινωνικού περιβάλλοντος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά και η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε σταδιακά. Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σημαντικές, με ένα μεγάλο κενό ανταγωνιστικότητας, με υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, και ένα τραπεζικό σύστημα που έχει ανάγκη κεφαλαίων", τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ., που κράτησε διόμισι ώρες, προκλήθηκε συζήτηση από μερικούς αντιπροσώπους για την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά και κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Η έδρα της Βραζιλίας ζήτησε ενημέρωση από την κ. Λαγκάρντ, η οποία είπε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί γι' αυτό το θέμα, αλλά τονίστηκε από άλλους αξιωματούχους ότι ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει.
Οι περισσότεροι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν στην αποτυχία πάταξης της φοροδιαφυγής, ενώ μερικοί υποστήριξαν πως το Πρόγραμμα δεν ικανοποιεί τις συνθήκες για την κατ' εξαίρεση πρόσβαση (exceptional access) στις πηγές του Ταμείου. Ζητήθηκε μάλιστα να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. ούτως ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια διότι, όπως τονίστηκε, "η Ελλάδα δεν τα πληρεί".
Στη διάρκεια της θυελλωδου συνεδρίασης, για μία ακόμη φορά, η έδρα της Βραζιλίας απείχε της ψηφοφορίας, ενώ η έδρα της Ελβετίας ψήφισε μεν θετικά, αλλά τόνισε ότι το πράτει απρόθυμα. Η έδρα της Ινδίας ανακοίνωσε ότι ψηφίζει υπέρ του προγράμματος, αλλά έθεσε και το γνωστό ως "gray" στη ψήφο της, η Ρωσία και η Αυστραλία άσκησαν σκληρότατη κριτική, όχι εναντίον της Ελλάδας αλλά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το Ταμείο την κατάσταση στη χώρα μας.
Ο αντιπρόσωπος της έδρας της Βραζιλίας απευθυνόμενος στη κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε τα μέλη της Αποστολής στην Ελλάδα "Πόντιους Πιλάτους", που πάντα νίπτουν τα χείρας τους. Η κ. Λαγκάρντ δεν απάντησε.
Από την πλευρά του, ο κ. Τόμσεν, που ήταν και πάλι υποστηρικτικός για την Ελλάδα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους κινδύνους που υπάρχουν. Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης πολιτική κάλυψη για το πρόγραμμα από τα ελληνικά κόμματα, και ζήτησε από τον ελληνικό λαό "να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον του το πρόγραμμα του Ταμείου".
Είναι σημαντικό ότι υποστήριξε τη χώρα μας η έδρα της Αργεντινής. Απευθυνόμενη στην κ. Λαγκάρντ και τους αξιωματούχους του Ταμείου τους είπε: "Μιλάτε σαν να ειστε εμπορική τράπεζα. Δεν είστε εμπορική τράπεζα, είστε διεθνής οργανισμός". Υποστηρικτική ήταν και η έδρα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δηλώσεις έκανε και ο κ. Τόμσεν υποστηρίζοντας το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Μιχάλης Ιγνατίου
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου