Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

«Μπάχαλο» με τα πατάρια και τις σοφίτες



Φορολογικό «αλαλούμ» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχει προκαλέσει το τελευταίο «επεισόδιο» με την φορολόγηση των ημιυπαίθριων. 

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να απέσυρε την ρύθμιση που καθιστούσε τεκμήριο διαβίωσης τα πατάρια, τις σοφίτες και τα υπόγεια αλλά το πρόβλημα με την φορολόγηση τους παραμένει. 



Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής μετέθεσε χρονικά τη λύση στο θέμα μετά την διεξαγωγή των εκλογών. Έτσι αφού η κυβέρνηση απέσυρε και τυπικά την επίμαχη διάταξη ο Παντελής Οικονόμου είπε ότι δεν μπορούν να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση όσοι νομιμοποίησαν τα αυθαίρετα τους εν αντιθέσει με όσους δεν αυθαιρέτησαν.

«Υπάρχει χρονική μετάθεση δια της οποίας σταματά η παραφιλολογία και η κακοπιστία», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κάλεσε τη ΝΔ να επιστρέψει στον διάλογο για το φορολογικό.

Ωστόσο το χάος παραμένει καθώς φαίνεται ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση στα ακίνητα ανάλογα με τον νόμο με τον οποίο «τακτοποιήθηκαν». Πιο συγκεκριμένα, οι ημιυπαίθριοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» με το νόμο 3843/2010 θα πρέπει φέτος να δηλωθούν κανονικά στις φορολογικές δηλώσεις, θεωρούνται κύριας χρήσης και παραμένουν τεκμήριο, ενώ η αξία τους υπολογίζεται ανάλογα. 

Το πρόβλημα όμως της ρύθμισης δεν αφορά καθόλου τους ημιυπαίθριους που «τακτοποιήθηκαν» με τον νόμο 3843/2010 αλλά τις σοφίτες, τα πατάρια και τα υπόγεια που «τακτοποιούνται» με τον νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων. 

Θεωρούνται δηλαδή κατά το ήμισυ τεκμήριο αφού το άρθρο 24 του νόμου του 2011 προβλέπει ότι για την εφαρμογή τεκμηρίου στους συγκεκριμένους χώρους λαμβάνεται υπόψη το 50% του τεκμηρίου που ισχύει για τους κύριους χώρους της κατοικίας. Για όσους όμως δεν «τακτοποίησαν» τους αυθαίρετους χώρους δεν ισχύει αυτή η μείωση.  

ΝΔ: Θα καταργήσουμε το «χαράτσι» της ΔΕΗ

Για ισοπέδωση της αγοράς ακινήτων με την επιβολή αυστηρότατων φορολογικών επιβαρύνσεων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης μετά τη συνάντηση του με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Σήμερα, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε η αναγκαιότητα να αλλάξει άμεσα ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων και να αποκατασταθεί το κλίμα στην αγορά ακινήτων. Να απλουστευθεί ο τρόπος φορολόγησης και να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό φορολογικό περιβάλλον, με σταθερούς κανόνες» σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης, που υπογράμμισε ότι η ΝΔ προτίθεται να καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα και να αλλάξει ριζικά το φορολογικό πλαίσο που διέπει την ακίνητη περιουσία. 

Πιο συγκεκριμένα, οι 11 αλλαγές στη φορολογία που προτείνει η ΝΔ είναι:

• Κατάργηση της φορολόγησης ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που επιβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ταυτόχρονη κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. 

• Δημιουργία ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακινήτων) με ταυτόχρονη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του και με εξαίρεση των αγροτικών εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 

• Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (ΚΕ) και του ελάχιστου κόστους οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

• Μείωση του ΦΠΑ στην οικοδομή στο 19 %. 

• Διατήρηση της αναστολής του Πόθεν Έσχες – για οποιαδήποτε κατοικία - για 3 χρόνια (2011 έως και 2013), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (αρθ. 28, Ν. 3986/2011).

• Υπαγωγή σε αυτοτελή φορολογία 20% του ποσού της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από τη μεταβίβαση ακινήτων για ποσά άνω κάποιου ορίου.

• Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης ακινήτων στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Χωρών.

• Επανεξέταση των συντελεστών φορολογίας, κληρονομιάς και γονικής παροχής στην κατεύθυνση της απλούστευσης και της μείωσης.

• Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

• Πάγωμα των Αντικειμενικών Αξιών για 5 έτη (2010 έως και 2014).

• Καθολική καθιέρωση - από 1/1/2013 δια μέσου Συμβολαιογράφων - της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας – για πρώτη φορά - ηλεκτρονικού εθνικού περιουσιολογίου».



real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου