Ως επανάληψη του σκηνικού που υπήρχε λίγες ημέρες πριν από την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ, τον Νοέμβρη του 2009, όταν ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε ως αουτσάιντερ και τελικά κέρδισε την κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζουν το κλίμα που επικρατεί σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα πιο αισιόδοξα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, τα πρόσωπα αυτά που συνομιλούν καθημερινά με τον πρόεδρο της ΝΔ, παραγνωρίζουν τα προβλήματα που καλείται να λύσει μέσα στις 21 ημέρες της προεκλογικής περιόδου ο κ. Σαμαράς.
Το πρώτο και κύριο από αυτά είναι το γεγονός ότι -για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας- η ΝΔ δεν έχει απέναντί της μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τέσσερα (!!) κόμματα που κινούνται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς έως την Ακροδεξιά.
Οι διαρροές
Ο ΛΑΟΣ, η «Δημοκρατική Συμμαχία», οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» αλλά και η «Χρυσή Αυγή» διεμβολίζουν -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- τη ΝΔ, με αποτέλεσμα τα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων της να έχουν «καθηλωθεί» στο 60%. Παράλληλα, η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και ο νέος πολιτικός λόγος του Ευ. Βενιζέλου περιορίζουν τις διαρροές προς τη ΝΔ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ φαντάζει ολοένα και πιο... μακρινός, και δεν είναι τυχαίο ότι μετριοπαθή στελέχη του κόμματος εκτιμούν πως η «μάχη» πρέπει να δοθεί για την εκλογική πρωτιά και για μια «καθαρή» διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, που θα δώσει τη δυνατότητα -όπως σημειώνουν- στον κ. Σαμαρά να βάλει τους δικούς του όρους την επομένη της αναμέτρησης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες του κόμματός του, δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη στρατηγική. Από τη μια πλευρά απειλεί με αλλεπάλληλες εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και την ίδια ώρα θέτει, πριν καν ξεκινήσει -και τυπικά- η προεκλογική περίοδος, προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο κ. Σαμαράς, πάντως, φαίνεται να έχει «καθαρό» στόχο σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Θέλει να πετύχει την πόλωση, γεγονός που θα του επιτρέψει να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης των οπαδών. Τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής:
1 Η ταύτιση του Ευ. Βενιζέλου με τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Ηδη, στη Λ. Συγγρού έχουν έτοιμες παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, αλλά και φωτογραφίες του με τον πρώην πρωθυπουργό, τις οποίες και θα διοχετεύσουν αρχικά στο διαδίκτυο και στη συνέχεια -εάν κριθεί απαραίτητο- θα πάρουν τη μορφή τηλεοπτικού spot. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΝΔ και όλα τα στελέχη θα χαρακτηρίζουν στις ομιλίες τους τον κ. Βενιζέλο ως «τον βασικό συντάκτη του Μνημονίου».
2 Η προβολή της ατζέντας θεμάτων «νόμου και τάξης». Στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να αποδυναμώσουν τα κόμματα που κινούνται στα... δεξιά της ΝΔ.
3 Ο χαρακτηρισμός ως «ψήφου ασυλίας» στο ΠΑΣΟΚ της στήριξης στα άλλα κόμματα της Κεντροδεξιάς.
4 Η προβολή της θέσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Ο κ. Σαμαράς ποντάρει στην οργή της κοινής γνώμης για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην οικονομία μας και πιστεύει ότι η υπόσχεσή του για καταδίκη των υπεύθυνων θα συσπειρώσει τον σκληρό πυρήνα» των δεξιών ψηφοφόρων.
Παράλληλα, με αυτές τις τακτικές κινήσεις, ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει ότι μόνο η ΝΔ προσφέρει ελπίδα στους πολίτες. Το «μπορούμε διαφορετικά», ως βασικό προεκλογικό σύνθημα, αυτόν ακριβώς τον στόχο υπηρετεί.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι υποσχέσεις - εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας για σειρά... δημοφιλών μέτρων (επιστροφή χρημάτων στους χαμηλοσυνταξιούχους, στήριξη των Σωμάτων Ασφάλειας και των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, επίλυση των προβλημάτων των μικροομολογιούχων κ.λπ.), το κόστος των οποίων, πάντως, υπερβαίνει τα 7 δισ. ευρώ.
Ψηφοδέλτια
Μείγμα με συνεργάτες και πανεπιστημιακούς στο Επικρατείας
Μείγμα με συνεργάτες και πανεπιστημιακούς στο Επικρατείας
Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται η ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα τον κύριο όγκο των ψηφοδελτίων του κόμματος.
Τελευταίο θα δοθεί -ως είθισται- το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν και δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις.
Στις δυο από τέσσερις (σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις) εκλόγιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι δυο βασικοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά: Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης και ο κ. Γ. Μιχελάκης, ο οποίος και λόγω του σχετικού νόμου θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα καθημερινής εκπροσώπησης του κόμματος.
Για την πρώτη θέση, ακούστηκε το όνομα του καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη αλλά και το όνομα του επίσης καθηγητή κ. Δημήτρη Νανόπουλου.
Στη δωδέκατη και τιμητική θέση θα τοποθετηθεί -όπως πάντα- ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ στις άλλες θέσεις θα βρεθούν πρόσωπα από τον επιχειρηματικό κόσμο (ακούγεται το όνομα του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασ. Κορκίδη) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (όπως είναι η εκλεγείσα πρώτη δημοτική σύμβουλος στον Πειραιά κυρία Λ. Καλαγιά).
Αρωμα πολιτισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναζητεί αυτή την περίοδο πρόσωπο από τον χώρο του πολιτισμού, κάτι που θα έχει -όπως πιστεύει- ιδιαίτερη σημειολογία, ασχέτως με το εάν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη ή μη θέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναζητεί αυτή την περίοδο πρόσωπο από τον χώρο του πολιτισμού, κάτι που θα έχει -όπως πιστεύει- ιδιαίτερη σημειολογία, ασχέτως με το εάν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη ή μη θέση.
Στη μάχη τα πρόσωπα «κλειδιά»
Χρ. Λαζαρίδης: Εχει την ευθύνη της συνολικής στρατηγικής του κόμματος, αλλά και της επεξεργασίας των θέσεων που θα προβληθούν προεκλογικά.
Γ. Μιχελάκης: Σε αυτές τις εκλογές, την ευθύνη για το επικοινωνιακό τμήμα της καμπάνιας έχει ο εκπρόσωπος του κόμματος.
Β. Μεϊμαράκης: Η είσοδός του στην επιτροπή εκλογικού αγώνα σηματοδοτεί την επιστροφή του στο προσκήνιο και ειδικά στα θέματα της οργάνωσης του κομματικού μηχανισμού.
Μ. Δασκαλάκης: Ο «καραμανλικός» πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στα οργανωτικά, όπου πάσχει αυτήν την ώρα το κόμμα.
Γ. Μουρούτης: Θα αναλάβει τη «δύσκολη δουλειά» της αποδόμησης μέσω του Διαδικτύου των αντιπάλων στα... δεξιά της ΝΔ.
Γιάννης Σαραντάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου