Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Πλαίσια στα κόμματα για τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις

Τη συγκρότηση επιτροπής για την τήρηση κανόνων δεοντολογίας κατά τις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου 2012, αποφάσισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ότι:


1) Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε και να σεβαστούμε την αδιασάλευτη λειτουργία της πόλης, την φυσιογνωμία αυτής και την ζωή των πολιτών, χωρίς βέβαια τα ανωτέρω να αμφισβητήσουν επ’ ελάχιστον την δημοκρατική δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ενημέρωσης των πολιτών. Γι’ αυτόν τον

λόγο η τήρηση των Νόμων, Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων και Ερμηνευτικών Εγκυκλίων είναι επιβεβλημένη και θα τηρηθεί άνευ διακρίσεων από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

2) Απαγορεύεται να διατεθούν για την δημιουργία κατασκευών η τοποθέτηση τέτοιων προς εξυπηρέτηση των προεκλογικών αναγκών συνδυασμών και υποψηφίων, οι χώροι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας (Λ. Πύργος, Ροτόντα, Καμάρα, Άξονας Αριστοτέλους κ.λ.π.), φυσικού κάλους, αναψυχής των δημοτών, μνημείων, οι περιβάλλοντες τις Εκκλησίες χώροι, Σχολεία, Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ.

3) Απαγορεύεται γενικώς η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων ή μέσων, πλην των οριζομένων στην υπ’ αρ. 14496/2012 απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., η οποία συναρτάται στην παρούσα.

4) Απαγορεύεται η χρήση αυτοκόλλητων, χρωστικών ουσιών και σπρέι για αναγραφή συνθημάτων σε τοίχους, κολώνες, κάδους απορριμμάτων, στο οδόστρωμα ή πεζοδρόμια καθώς και η ρίψη φέιγ βολάν.

5) Απαγορεύεται η κατάληψη και χρήση πάρκων για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Η διενέργεια αυτών σε πλατείες και κοινόχρηστους χώρους προϋποθέτει προηγούμενη άδεια του Δήμου.

6) Απαγορεύεται η ανάρτηση γιρλάνδων σε κοινόχρηστους χώρους.

7) Απαγορεύεται α) η ανάρτηση αεροπανό καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τόσο σε κοινόχρηστους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους, β) η αφισοκόλληση ή αφισοανάρτηση καθώς και κάθε άλλο είδος υλικού προβολής πλην των χώρων που ορίζει (απόφ. ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. 14473/2012) του Π.Δ. 26/12, στους χώρους που έχουν ήδη καθοριστεί ως τοιούτοι για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης κατά τα κατωτέρω.

8) Διαθέτει κατ’ αναλογία και επί ίσοις όροις τα υφιστάμενα διαφημιστικά πλαίσια του Δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το αρθ. 44 του Π.Δ. 26/12 και των άρθ. 1,2,3,4 και 5 του Ν. 2946/01 και την απόφ. ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. 14473/12.

9) Οι υφιστάμενες 498 όψεις υπαίθριας διαφήμισης, που διατίθενται για τις ανάγκες προβολής των συνδυασμών των υποψηφίων των Βουλευτικών Εκλογών σύμφωνα με τους Νόμους και τις εγκυκλίους, κατανέμονται μεταξύ των Πολιτικών κομμάτων, ως εξής:

Αναπόσπαστο τμήμα του παρόντος αποτελούν οι συνημμένες καταστάσεις διαφημιστικών όψεων ανά οδό, αριθμό και είδος διαφημιστικού πλαισίου.

10) Επιτρέπεται στα κόμματα η δημιουργία ενός και μόνον Εκλογικού Κέντρου με τους όρους και προϋποθέσεις των Νόμων και των συνοδευτικών αποφάσεων που συναρτώνται στην παρούσα.

11) α. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τοποθέτηση από τα πολιτικά κόμματα ή τους συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων καλαίσθητων περιπτέρων ή άλλων κατασκευών στους χώρους που τους διατίθενται, των οποίων οι διαστάσεις δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες από 2χ2χ2 μέτρα καθώς και τροχόσπιτα που το μήκος τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) μέτρα. Στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων.

β. Στις Α΄, Δ΄ και Ε΄ Δημοτικές Κοινότητες, επειδή είναι μεγάλες και πολυπληθείς, επιτρέπεται το κάθε κόμμα να πάρει δύο χώρους για τροχόσπιτο ή περίπτερο, ενώ στις Β΄, Γ΄ και Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας το κάθε κόμμα επιτρέπεται να πάρει μόνο έναν χώρο για τροχόσπιτο ή περίπτερο.

12) Εγκρίνονται από 5 θέσεις, αυστηρά, τραπεζιών με ομπρέλα σε κάθε Δημοτική Κοινότητα για κάθε κόμμα.

13) Οι υποψήφιοι των συνδυασμών των Βουλευτικών Εκλογών δύνανται να μοιράζουν το προεκλογικό τους υλικό στα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) και εφόσον το επιθυμούν να απευθύνουν έναν σύντομο χαιρετισμό.

14) Τα κόμματα θα παραλαμβάνουν το φάκελο με την κατανομή των χώρων που τους αναλογεί, από τη Δ/νση Προσόδων (Τμ. Τελών Διαφήμισης Ακαθαρίστων Εσόδων & Λοιπών Τελών, Κτίριο Γ γρ. 119) και θα τοποθετούν με δική τους ευθύνη τις αφίσες στα στέγαστρα και στα ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια. Τα περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και τα τροχόσπιτα που θα τοποθετήσουν τα κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων πρέπει να αποσυρθούν με φροντίδα τους μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και το δεκτικό ανακύκλωσης υλικό να διατεθεί για το σκοπό αυτό. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, ο Δήμος υποχρεούται να τα απομακρύνει ή να τα καταστρέφει. Μέσα στην ίδια προθεσμία τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων υποχρεούνται, γενικότερα, με δαπάνη τους να αποκαταστήσουν τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση.

Πηγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου