Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Πιέσεις από Βερολίνο-Βρυξέλλες για πιστή τήρηση του μνημονίου


Πιέσεις από Βερολίνο-Βρυξέλλες για πιστή τήρηση του μνημονίου
Προειδοποιήσεις για την μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, να τηρήσει πιστά τα όσα έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους και το ΔΝΤ, απηύθυναν τόσο το Βερολίνο, όσο και οι Βρυξέλλες, τονίζοντας την ανάγκη να επιδείξουν υπευθυνότητα οι Έλληνες πολιτικοί.
Θεμελιώδους σημασίας χαρακτήρισε την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά το τέλος κομματικής σύσκεψης, στην έδρα του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, στο Βερολίνο, χαρακτηρίζοντας «περίπλοκο» το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών αποκαθίσταται μόνο με την εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων.
Ο B. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα και στην Γαλλία προκαλούν νευρικότητα στις αγορές, υποστήριξε ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει δημιουργήσει τις θεσμικές προϋποθέσεις για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης, την διευθέτηση της κρίσης χρέους και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών - μελών ξεχωριστά αλλά και συνολικά της Ένωσης.
Ο Β. Σόιμπλε
Ο Β. Σόιμπλε

«Είμαι λοιπόν πεπεισμένος ότι η χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών θα ανακτηθεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό όμως προϋποθέτει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, βήμα προς βήμα και με μακροπρόθεσμη προοπτική». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα εγκαταλειφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Α. Αλταφάζ: «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης»
Ο Αμαντέου Αλταφάζ
Ο Αμαντέου Αλταφάζ
«Η Ελλάδα είναι ένα δημοκρατικό, κυρίαρχο κράτος. Οι πολίτες της ψήφισαν και εξέλεξαν αυτούς που θα αναλάβουν την ευθύνη της χώρας» ανέφερε οΑμαντέο Αλταφάζεκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι τα ευρωπαϊκά όργανα και το Eurogroup έχουν επανειλημμένως επισημάνει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Αλταφάζ. «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Τα κράτη μέλη και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Όμως η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη», πρόσθεσε.
Ο Μάρτιν Σουλτς
Ο Μάρτιν Σουλτς
Καταλήγοντας, ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή θεωρεί πως είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις, εφόσον δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας η πλήρης και έγκυρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι και να οδηγηθεί το χρέος της χώρας σε βιώσιμα επίπεδα».
Αρενκίλντε: Να δοθεί χρόνος για να σχηματιστεί κυβέρνηση
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντεεπεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για να σχηματίσουν κυβέρνηση. «Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία, ένα θεσμό που γεννήθηκε στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να συγκροτήσουν, με πνεύμα υπευθυνότητας, μια σταθερή κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία και πρόσθεσε: «Η Επιτροπή ελπίζει και αναμένει ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η χώρα».
Επιπλέον, η Π. Αρενκίλντε υπογράμμισε την πάγια θέση της Επιτροπής ότι το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην ευρωζώνη. Επισήμανε, παράλληλα, τη διαθεσιμότητα της Επιτροπής να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες θα την οδηγήσουν σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά.
Τέλος, η Αρενκίλντε, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής προτίθεται να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του πρώτου κόμματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μ. Σουλτς: Στόχος η κυβέρνηση συνεργασίας
Νωρίτερα είχε παρέμβει και ο γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι στόχος των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, υπό τη μορφή των διερευνητικών εντολών, θα πρέπει να είναι η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίζει την τήρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της ΕΕ.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σούλτς ανέφερε ότι τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλυθεί «με ηρεμία», ώστε «να εξευρεθεί το τι είναι εφικτό». Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ο Μάρτιν Σούλτς επεσήμανε, ακόμη, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες αποδεικνύει την ανάγκη υιοθέτησης από την ΕΕ ενός συνολικού πακέτου για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Προβληματισμός Γάλλου ΥΠΕΞ
Προβληματισμένος για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά στο ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή, εμφανίστηκε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ.
«Ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να υποστεί εδώ και μήνες τέτοιες θυσίες που υπάρχει ένα αίσθημα εξέγερσης στον λαό, το οποίο εκφράστηκε σε αυτές τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εκλογές με πολλούς τρόπους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Το ναζιστικό κόμμα κέρδισε ένα εκπληκτικό ποσοστό σε μια χώρα που υπέφερε πολύ από τον ναζισμό», πρόσθεσε ο Ζιπέ και επισήμανε:«Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι τα κόμματα εξουσίας έχουν αποσταθεροποιηθεί πολύ εξαιτίας της κρίσης».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου