Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Υστατη προσπάθεια Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης


Υστατη προσπάθεια Βενιζέλου για σχηματισμό κυβέρνησης
Με τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται απόψε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία των πολιτικών κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να παραδώσει αύριο το μεσημέρι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την διερευνητική εντολή. Μετά την εξέλιξη αυτή και σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις, ο Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας οικουμενικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, σήμερα, ο Φωτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς να συμμετάσχει σε αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς εκλογές, ήταν το μήνυμα του, εξηγώντας ότι χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση.
Ο κ.Τσίπρας, σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτήρισε καταστροφική και με επιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη μία ενδεχόμενη έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη.
Σε δηλώσεις του στο CNBC, ο κ.Τσίπρας, είπε ότι θα κάνει το καλύτερο για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα χαρακτήριζε «άκυρο και μηδενικό» το Μνημόνιο. «Διαφωνώ εντελώς με το Μνημόνιο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η περαιτέρω λιτότητα θα μας καταστήσει μία τριτοκοσμική χώρα μέσα στην ΕΕ».
Σε επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τους προέτρεψε να επανεξετάσουν το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι οι συνεχείς περικοπές δεν κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα της χώρας, καταστρέφουν την ανάκαμψη της οικονομίας και απειλούν να προκαλέσουν μία «ελληνική ανθρωπιστική κρίση».
Θετικός στην πρόταση που διατύπωσε ο Φώτης Κουβέλης, χθες, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, κατά την πρώτη του ομιλία ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και απηύθυνε και πάλι νέο προσκλητήριο στις δυνάμεις της κεντροδεξιάς.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει Κυβέρνηση. Και ανθεκτική κυβέρνηση. Και να συμμετέχει - ή τουλάχιστον να αποδέχεται με ψήφο ανοχής - και ο ΣΥΡΙΖΑ! Στο χέρι του είναι να αποφασίσει τι θέλει. Αλλά κόμμα εξουσίας, χωρίς ευθύνες εξουσίας, δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ…» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου