ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Καταφέραμε και κάναμε χωματερή το Θερμαϊκό. Και συνεχίζουμε ακάθεκτοι, σε βαθμό που, παρά τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων να βελτιώσουν την κατάσταση, αυτή να παραμένει τραγική. Τα στοιχεία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ενδεικτικά του ετήσιου φορτίου σκουπιδιών που δέχεται ο όρμος της Θεσσαλονίκης κάθε μέρα. Και την ευθύνη γι' αυτό φέρουμε όλοι μας.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που παρουσίασε η προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας του ΟΛΘ, Εύα Βαφάκη, στη χτεσινή ημερίδα «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές: ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους», που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των τριήμερων περιβαλλοντικών δράσεων της Ελληνικής Ενωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (ΗΕLMEPA), υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Τι μαζεύουν
Οπως είπε η κ. Βαφάκη, πέρσι ο ΟΛΘ διαχειρίστηκε 1.358,54 κ.μ. στερεών αποβλήτων. Η κατάσταση είναι βελτιωμένη την τελευταία τριετία, όμως οι ποσότητες παραμένουν πολύ μεγάλες. Τα οικιακά απόβλητα που διαχειρίστηκε ο ΟΛΘ έφτασαν πέρσι τους 585,3 τόνους, οι μπαταρίες μολύβδου ήταν 0,7 τόνοι, οι υπόλοιπες μπαταρίες και συσσωρευτές ήταν 0,28 τόνοι, οι ξύλινες συσκευασίες ανήλθαν σε 216,9 τόνους, οι μεταλλικές συσκευασίες έφτασαν στους 139,8 τόνους, τα ελαστικά ήταν 71 τόνοι και τα σιδηρούχα μέταλλα και το σκραπ ανήλθε σε 2.018,14 τόνους.
Ο ΟΛΘ συνυπολογίζει όλες τις ποσότητες αυτών των απορριμμάτων που διαχειρίστηκε και τελικά δεν κατέληξαν στο Θερμαϊκό. Ανυπολόγιστες είναι όμως οι ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν τελικά στον κόλπο, χωρίς να τις διαχειρίζεται κανείς. Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, είπε ότι «ο όγκος των απορριμμάτων στον όρμο της Θεσσαλονίκης, ανά έτος είναι περίπου 150 κ.μ., ενώ η ποσότητα παρατηρείται αυξημένη κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες».
Για να αντιμετωπιστούν οι πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, εκτός από τις προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο περιορισμού των φερτών υλών από τα ποτάμια και τα ρέματα που καταλήγουν στον κόλπο και είναι ο κύριος ρυπαντής του, έχουν θεσπιστεί αυστηροί όροι για τη διαχείριση των αποβλήτων των πλοίων που ελλιμενίζονται στη Θεσσαλονίκη, γίνονται επιφανειακοί καθαρισμοί από το απορρυπαντικό πλοιάριο του δήμου Θεσσαλονίκης, προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών και εθελοντικοί καθαρισμοί των ακτών.
Τα αποτελέσματα δεν είναι θεαματικά, αλλά είναι μια θετική συνεισφορά στην αντιμετώπιση της γενικευμένης ασυνειδησίας, καθώς οι περισσότεροι πολίτες και επαγγελματίες συνεχίζουν να πετούν τα σκουπίδια τους εκουσίως ή ακουσίως στη θάλασσα.
Εργολαβία
Η πιο πληγωμένη από τη ρύπανση πλευρά του Θερμαϊκού είναι η δυτική και κυρίως η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Αξιού. Η υπεύθυνη επικοινωνίας του φορέα διαχείρισης της περιοχής, Ευαγγελία Παπαδράγκα, επισήμανε πως ήδη είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για μια σημαντική παρέμβαση καθαρισμού της περιοχής από ογκώδη αντικείμενα, μπάζα και ελαστικά, ύψους 150.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (θα αρχίσει το επόμενο διάστημα). Ο φορέας σε συνεργασία με δήμους και εθελοντές διοργανώνει τακτικούς καθαρισμούς, όμως η περιοχή θυμίζει διαρκώς μπαζότοπο και σκουπιδότοπο, καθώς δεν υπάρχει επαρκής φύλαξη και είναι στο έλεος των ασυνείδητων.
Επίσης, ό,τι απορρίπτουμε στο Θερμαϊκό μας το επιστρέφει, αφού οι ακτές γίνονται αποδέκτης τόνων πλαστικών και σκουπιδιών.
Ο γενικός διευθυντής της HELMEPA, Δ. Μητσάτσος, μιλώντας για τα 30 χρόνια προσπαθειών της ένωσης για καθαρές θάλασσες και ακτές, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το βαθμό ευαισθητοποίησης των πολιτών, παρά τις διαρκείς προσπάθειες ενημέρωσης. «Ενα στα δυο απορρίμματα που βρίσκουμε στις ακτές και τις θάλασσές μας, όταν κάνουμε καθαρισμούς, προέρχεται από λουόμενους και δραστηριότητες αναψυχής», σημείωσε.
Νεκρές ζώνες
Ο συντονιστής επιμορφωτικών προγραμμάτων της HELMEPA, Σ. Βολάκης, επισήμανε ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες 6 εκατομμύρια τόνοι στερεών αποβλήτων, που μεταφράζονται σε 8 εκατομμύρια μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα ημερησίως... Τα στερεά απορρίμματα των θαλασσών προέρχονται σε ποσοστό 80% από χερσαίες πηγές (κυρίως ανθρώπινες δραστηριότητες) και 20% από θαλάσσιες δραστηριότητες. Το 70% των απορριμμάτων καταλήγουν στο βυθό της θάλασσας, με αποτέλεσμα μεγάλες ζώνες (μεταξύ των οποίων και ο κλειστός κόλπος του Θερμαϊκού) να νεκρώνονται.
Από τα επιπλέοντα δημιουργούνται πλωτές χωματερές, δυο από τις οποίες βρίσκονται βόρεια της Κρήτης. Ενα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 10.000 θηλαστικά και χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο από κατάποση απορριμμάτων. Από τα σκουπίδια που συλλέγονται από τις ελληνικές ακτές το 70% - 80% είναι αποτσίγαρα και πλαστικά.
Η επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάδειξης Θερμαϊκού Κόλπου της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης, Νικολέτα Τσικώτη, τόνισε ότι το απορρυπαντικό σκάφος που έκανε καθαρισμούς μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο (μετά τελείωσε η σύμβαση, τελείωσε και το πλοίο...) συνέλεξε μέσα σε δυο χρόνια από τον όρμο της Θεσσαλονίκης 2.173 κ.μ. απορριμμάτων.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου