Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Παπανδρέου: Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν 6 μήνες πριν για το δημοψήφισμα


Παπανδρέου: Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν 6 μήνες πριν για το δημοψήφισμα
Η συνέντευξη του κ. Παπανδρέου έχει τίτλο "Ένα δημοψήφισμα θα προσέφερε στους Έλληνες την αίσθηση ότι επιλέγουν το πεπρωμένο τους".
"Το γνώριζαν πριν από εξάμηνο, όπως και οι κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ. Το καλοκαίρι του 2011, ψηφίσαμε μάλιστα έναν νόμο που καθιστούσε δυνατό το δημοψήφισμα, τίποτε δεν ήταν κρυφό. Στη συνέχεια, αρχές Σεπτεμβρίου, μίλησα για το θέμα με τη Μέρκελ. Μου είχε ζητήσει να περιμένω την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης στις 27 Οκτωβρίου. Οπότε, όταν έφθασα στη Σύνοδο των Καννών, στις 2 Νοεμβρίου, το σχέδιο του δημοψηφίσματος ήταν γνωστό και η ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί ήταν η 4η Δεκεμβρίου» αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο ίδιος συμπληρώνει : "Ο  Νικολά Σαρκοζί όμως, ξαφνικά εκνευρίστηκε και έβγαλε τη δήλωση ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει, μια για πάντα, εάν θα έμενε ή όχι στο ευρώ. Από τότε, όλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Εκ των υστέρων, έχω την εντύπωση ότι ο Σαρκοζί εκνευρίστηκε γιατί είχε την εντύπωση ότι του χαλάσαμε τη Σύνοδο».

6 μήνες πριν θέσει ο ίδιος το ζήτημα του δημοψηφίσματος τον περασμένο Νοέμβριο  γνώριζαν ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ τι θα πρότεινε,  υποστηρίζει  ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

Στο εάν τον στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βρήκε την κατανόηση των Ευρωπαίων όταν είχε προτείνει το δημοψήφισμα,  ο κ. Παπανδρέου απάντησε: ότι «η ειρωνεία σήμερα είναι, ότι οι εκλογές της Κυριακής συχνά χαρακτηρίζονται ως δημοψήφισμα» και ότι είναι πεπεισμένος ότι «ο ελληνικός λαός θα μας ακολουθούσε».


Ο πρώην πρωθυπουργός απέδωσε επίσης στις αμφιταλαντεύσεις των Ευρωπαίων την τροπή που πήραν τα πράγματα.


«Κάθε φορά που διαπραγματευόμασταν ήταν το ίδιο πράγμα: πάρα πολύ λίγα και πάρα πολύ αργά. Οπότε ρίζωσε ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση αποκάλυψε τα ελλείμματα του συστήματός μας. Οι αμφιταλαντεύσεις δημιούργησαν μια γενική αβεβαιότητα, πολύ πιο επικίνδυνη από τα δημόσια ελλείμματα» ισχυρίσθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές , ενώ σχετικά με το εάν αυτές  θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο απάντησε  ότι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον «ορισμένοι θα φανούν πιο υπεύθυνοι από ότι στην εκστρατεία τους».


Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα  ότι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε  προτείνει τον Ιούνιο του 2011 στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον αρχηγό της ΝΔ, αλλά «τότε  δεν ήθελε να ακούσει τίποτε». Όπως πρόσθεσε «του είχα παρ' όλα αυτά πει ότι ήμουν έτοιμος να φύγω για να βρούμε έναν πρωθυπουργό συναίνεσης για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2013. Ο Σαμαράς όμως ήθελε απολύτως τις εκλογές. Και εδώ βρισκόμαστε τώρα».

star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου