Την ανάγκη να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση στην Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν οι σχετικές συζητήσεις με την τρόικα επί της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, υπογράμμισε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου Όλι Ρεν. Αμαντέου Αλταφάζ.
Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει, επισήμως τουλάχιστον, ότι δεν τίθεται θέμα νέου Μνημονίου για την Ελλάδα και επισημαίνει ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ερωτηθείς αν η Κομισιόν αναμένει ένα νέο μνημόνιο με αναθεωρημένες συνθήκες για την ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε «όχι».
«Μόλις συμφωνήσαμε στο δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Κανείς από τα θεσμικά όργανα και σίγουρα κανείς από την Κομισιόν δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες για ένα νέο Μνημόνιο», σημείωσε.
Το ζητούμενο αυτών των συζητήσεων, που θα πρέπει να αρχίσουν σύντομα, είναι να γίνει μια αποτίμηση του που βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού τα επόμενα βήματ, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Είναι σημαντικό, τόνισε, η νέα κυβέρνηση να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος, με στόχο να ξαναμπεί η χώρα στον σωστό δρόμο.
Πάντως, αρμόδιες πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το ΑΠΕ, τόνισαν σήμερα ότι, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα, ένας από τους στόχους της συνεδρίασης του Eurogroup, την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, είναι η έναρξη συζήτησης επί ενός «νέου Μνημονίου», καθώς διαπιστώνεται η ανάγκη για προσαρμογές στο πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και την πορεία των φορολογικών εσόδων.
Όπως διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές, στόχος αυτών των συζητήσεων, που θα ολοκληρωθούν με τις σχετικές υπογραφές, εντός του καλοκαιριού, είναι να υπάρξει διαφάνεια και ασφάλεια στην εφαρμογή του προγράμματος.
Το Μνημόνιο μπορεί να τροποποιηθεί αν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφωνούν, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, υπογράμμισε ένας άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος προσέθεσε πως «τεχνικά όλα είναι δυνατά, πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία, όμως χρειάζεται η ομόφωνη άποψη των 17».
Αυστρία
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού προγράμματος και μια επιμήκυνσή του, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τους όρους, διαμήνυσαν ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.
Όπως ανέφερε ο καγκελάριος Φάιμαν, εφόσον οι 'Ελληνες συνεχίσουν να τηρούν τους όρους, από την πλευρά της η ΕΕ θα συζητήσει μαζί τους το χρονοδιάγραμμα και, ανάλογα, θα δοθεί παράτασή του, είτε πρόκειται για μήνες είτε για χρόνια. Αυτή η συζήτηση θα γίνει με τους Έλληνες, ωστόσο, νωρίτερα, θα πρέπει να συζητηθεί η τήρηση των όρων, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως δεν είναι σκόπιμο να συζητείται τώρα αν η παράταση θα είναι ενός ή δύο χρόνων ή κάποιων μηνών και είπε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί, αφού γίνουν γνωστές οι προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.
reporter.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου