Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Ημέρες μοναξιάς για το ΠαΣοΚ...



Η αναζήτηση (ιδεολογική και κοινωνική) για την ανασύνταξη του κεντροαριστερού χώρου βρίσκεται σε εξέλιξη και εκδηλώνεται σε κλειστές συναντήσεις και ανοιχτές συζητήσεις σε συγκεκριμένους κύκλους των Αθηνών (κυρίως).
Η  κατακρήμνιση του ΠαΣοΚ στις τελευταίες εκλογές και οι εξελίξεις που ακολούθησαν εξελήφθησαν από πολλά πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί ως μια αδιέξοδη καρκινοβασία, η οποία ούτε σε ανασύσταση του χώρου μπορεί να οδηγήσει ούτε την πορεία περαιτέρω φυγής

ψηφοφόρων προς τα αριστερά ή τα δεξιά μπορεί να ανακόψει.Υπό αυτό το πρίσμα, η προσπάθεια «ανασύστασης» του ΠαΣοΚ, το οποίο κατά τον κ. Ευ. Βενιζέλο έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει τον κεντρικό ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό, αντιμετωπίζεται ως αδιέξοδη.
Με την εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν πολλά από τα στελέχη του κόμματος - και κυρίως εκείνα που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν κορυφαία. Θεωρούν μάλιστα τα πρόσωπα αυτά ότι ήδη η συζήτηση για τη νέα ελληνική Κεντροαριστερά διεξάγεται ερήμην του ΠαΣοΚ.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστή και ορατή η αποστασιοποίηση του κ. Α. Λοβέρδου και της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, όπως και των κκ. Θ. Πάγκαλου και Ι. Ραγκούση από το «βενιζελικό» ΠαΣοΚ.
Οι περισσότεροι εξ αυτών διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών και «διανοουμένων», οι οποίες φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, βλέποντας το κόμμα τους να εισέρχεται σε μια μάλλον μη αναστρέψιμη καθοδική περιδίνηση.
Πρόσωπα που έχουν μείνει εκτός παιχνιδιού από το σημερινό ΠαΣοΚ εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψη ότι οι πρώτες κινήσεις του κ. Βενιζέλου δεν δίνουν διέξοδο. «Αν μιλάμε για ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το μοντέλο ηγεσίας. Αυτό πρέπει να είναι συλλογικό, να υπάρχει σαφής καταμερισμός αρμοδιοτήτων και να λειτουργεί σε διαφορετικές βάσεις σε κοινοβουλευτικό, κομματικό και, εν τέλει, κυβερνητικό επίπεδο» τονίζουν αρκετοί πρώην υπουργοί.
Και διαπιστώνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. «Αντί για όλα αυτά, έχουμε απλώς μεταβεί σήμερα από το ΠαΣοΚ του Γιώργου, του Σημίτη, του Ανδρέα, στο "ΠαΣοΚ του Βαγγέλη". Αυτό το μοντέλο όμως δεν μπορεί να υπάρξει πια» λένε τα ίδια πρόσωπα.
Είναι πλέον σχεδόν ξεκάθαρο, καθώς πρώην υπουργοί που έχουν μείνει εκτός κομματικού σκηνικού δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους, ότι στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα πρέπει προσεχώς να αναμένονται κάποιες εξελίξεις, ή έστω απόπειρες.
«Δεν μπορεί αυτές να γίνουν ούτε βεβιασμένα, ούτε και μπορεί να προχωρήσουν ως πρωτοβουλίες πολιτών και χωρίς πολιτικά πρόσωπα επικεφαλής» δηλώνει πρώην υπουργός. Θεωρεί μάλιστα σχεδόν βέβαιον ότι ένας νέος σχηματισμός θα έχει μορφοποιηθεί με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές - και εφόσον οι εξελίξεις στη χώρα δεν θα οδηγήσουν σε μια καταστροφή, η οποία ούτως ή άλλως θα αλλάξει τα πολιτικο-κοινωνικά δεδομένα.
Κατά το ίδιο πρόσωπο, ο πολιτικός αυτός σχηματισμός δεν μπορεί παρά να εντάσσεται στον χώρο της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.
Από τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική αναζήτηση συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών δηλώνουν ότι «οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν κάποια στιγμή, θα συμβούν ξαφνικά, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και όταν ο χρόνος θα προσφέρεται».
Ως προάγγελους τέτοιων εξελίξεων βλέπουν κάποιοι (σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος) τις κοινές παρεμβάσεις και τις δραστηριότητες των πρωτοβουλιών «Κοινωνικός Σύνδεσμος», «Μπροστά», «Νέοι Μεταρρυθμιστές», «Π80», «Πολιτεία 2012» και «Πρωτοβουλία Β». Ολοι τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τον πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό χώρο, γεγονός που εν πολλοίς εξηγεί, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, και τον λόγο για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία του κ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση. (Ο υπουργός Οικονομικών είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του «Κοινωνικού Συνδέσμου», ενώ προσφάτως συνυπέγραψε μια σειρά άρθρα στον διεθνή Τύπο με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη).
Υπό αυτές τις συνθήκες, στον χώρο της Κεντροαριστεράς όλοι μιλούν με όλους.
Υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη μια προσέγγιση εκ μέρους του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θεωρεί ότι η ΔΗΜΑΡ και ο κ. Φ. Κουβέλης αποτελούν πρόθυμους συνομιλητές για έναν πολιτικό γάμο που θα δημιουργήσει μια ελληνική εκδοχή της ιταλικής συμμαχίας της «Ελιάς».
Μεγάλα τμήματα και στα δύο κόμματα όμως αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως περίπου αδύνατον.
Αφενός επειδή είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ προέρχεται από το ΠαΣοΚ και δεν φαίνεται διατεθειμένο να επιστρέψει εκεί διά της βίας...
Αφετέρου επειδή πολλοί θεωρούν ότι η συμμετοχή των δύο κομμάτων στην κυβέρνηση θα είναι ούτως ή άλλως καταλυτική, με απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή συνέπειες.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν επίγνωση και εικόνα των αναζητήσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι περίοδος καθοριστική για το μέλλον και του πολιτικού αυτού χώρου.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου