Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Να αποβάλουμε ενοχές και ηττοπάθειες, κάλεσε τους βουλευτές του ο Ευ.Βενιζέλος.Αιχμές για προσωπικές στρατηγικές


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον κ. Μανιάτη

«Δεν μας ταιριάζει ένα ενοχικό και ηττοπαθές ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καλώντας τα στελέχη και τους βουλευτές «να ξεκαθαρίσουμε αν θέλουμε να ολοκληρωθεί και να δικαιωθεί η πολιτική μας ή θεωρούμε ότι κάναμε λάθος επιλογή». Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους καλλιεργούν προσωπικές στρατηγικές: «Διαφωνίες ως προς τους χειρισμούς μπορούν να υπάρχουν πάντα, ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιακές διαφωνίες που να δικαιολογούν προσωπικές στρατηγικές» εξήγησε.

«Το τελικό πακέτο θα είναι κατ' ανάγκη αποτέλεσμα ενός διπλού συμβιβασμού, αφενός στο εσωτερικό της κυβέρνησης και αφετέρου της κυβέρνησης με την τρόικα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ευρεία σύσκεψη των βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του Κινήματος.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε και στο εσωτερικό του Κινήματος, τονίζοντας ότι εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει μια «τόσο καθαρή γραμμή» και συμμετέχει στη διπλή αυτή διαπραγμάτευση, «πραγματικά δεν έχουν νόημα ατομικές κόκκινες γραμμές», γιατί, όπως σημείωσε, «πρέπει να καταλήξουμε σε λύσεις συλλογικές, ισορροπημένες και δίκαιες».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα «ευρύχωρο» και «ανοικτό» κόμμα, στο οποίο «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές». Προσέθεσε επίσης ότι έχει κατανόηση στα «προσωπικά προβλήματα και προσωπικά αδιέξοδα», επαναλαμβάνοντας ότι και αυτά δεν δικαιολογούν προσωπικές στρατηγικές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν νοείται να υπάρξει καθυστέρηση στις αποφάσεις για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων περίπου 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ, την οποία θεωρεί προϋπόθεση για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, αλλά και προκειμένου να γίνει δυνατή η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι όποιες διαδικασίες πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης του ίδιου μήνα -και πάντως πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών δεν μειώνει τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας και δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν τα θέματα «όπως- όπως». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «κανείς δεν θα μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων», καθώς και ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε καμία καθυστέρηση στην ενημέρωση και κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Όσο μένει ανοικτή αυτή η εκκρεμότητα, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος, επηρεάζει αρνητικά τη χώρα, αναπαράγει άδικα στερεότυπα για την Ελλάδα και τη φορτώνει -επίσης άδικα- με μεγάλες ευθύνες για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, παρά τα επιτεύγματα που έχει σημειώσει. Αυτό το κλίμα, προσέθεσε, μας ταπεινώνει ως Έλληνες και μας προσβάλλει ως έθνος.

Ο κ. Βενιζέλος δέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά απέδωσε την κύρια ευθύνη γι' αυτό στους Ευρωπαίους εταίρους.

Σημείωσε, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα ακόμα και πέραν της τετραετίας και προέβλεψε ότι στις επόμενες εκλογές, όταν εξαντληθεί η τετραετία, θα αλλάξουν τα εκλογικά δεδομένα υπέρ των κομμάτων εκείνων που τώρα επιδεικνύουν υπευθυνότητα.

Αναφερόμενος στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και γιατί αναζητούνται μέτρα αυτού τους ύψους, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε αρχικά ότι αυτά είχαν συμφωνηθεί από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση και ότι το ποσό αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου η χώρα να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, το οποίο σε συνδυασμό με σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% κατ' έτος και για πολλά χρόνια, θα οδηγήσει τη χώρα σε ανάκαμψη και αναπτυξιακή τροχιά.

Επισήμανε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει και στην παράταση του χρόνου προσαρμογής, στην περαιτέρω μείωση του χρέους και την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Ζήτησε επίσης να αλλάξει η τρόικα την υποεκτίμηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Επανέλαβε την πάγια θέση του Κινήματος να μην υπάρξουν περικοπές οριζόντιου χαρακτήρα σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και καμία μείωση στα αναπηρικά επιδόματα. Επίσης τάχθηκε κατά των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, προκρίνοντας τη λύση της αξιολόγησης.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ποιες είναι οι βασικές στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο διάστημα: α) Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα. β) Στρατηγική επιλογή η συνεργασία και η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ. γ) Καθαρό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος επέδειξε στη ΔΕΘ πολιτική αλαζονεία και τον Ιούνιο απέτυχε στην επιλογή του της στρατηγικής της εκλογικής εφόδου». δ) Καθαρό είναι επίσης το μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή και τον φασισμό. ε) Οι εκλογές πρέπει και θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το Κίνημα πρέπει «να αποβάλει κάθε ενοχικό και ηττοπαθές στοιχείο» και τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να ολοκληρωθεί και να δικαιωθεί η πολιτική του ή θεωρεί ότι έκανε λάθος επιλογή, επιμένοντας ότι η πολιτική που ακολούθησε ήταν η ορθή. Πρόσθεσε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έως τώρα δεν έγινε τίποτα και πως όλα θα γίνουν από εδώ και στο εξής. Αντίθετα, ανέφερε ότι στο παρελθόν έγιναν και «θαύματα».

Οι αναφορές αυτές του κ. Βενιζέλου απευθύνονται κυρίως στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, τους οποίους, όπως τόνισε, το Κίνημα πρέπει να πείσει ότι δεν απέτυχε στις επιλογές του, αλλά είχε όπως αποδείχτηκε και στις τελευταίες εκλογές, τη σωστή προσέγγιση. Μάλιστα, ανέφερε ότι ενώ και ο κ. Σαμαράς και η ΔΗΜΑΡ είχαν διαφορετικές προσεγγίσεις προεκλογικά, τώρα έχουν και εκείνοι υιοθετήσει κατ' ανάγκη την ολοκληρωμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εθνική στρατηγική.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, επίσης, ότι ο κοινός παρανομαστής των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν είναι τα αίτια της κρίσης, αλλά το μνημόνιο. «Κανένας όμως», προσέθεσε, «δεν σκέφτεται τι θα είχε συμβεί στη χώρα αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, αν δεν είχε συναφθεί η δεύτερη δανειακή σύμβαση».

Επίσης εξέφρασε απορία γιατί ακόμα, παρά τη ρητορική αποδοχή της πρότασης για τη συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας από τον πρωθυπουργό, αυτή δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί.

Εξάλλου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που τον ήθελαν να μην συμμετέχει, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, δεν προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη. 


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου