Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς προς Ντράγκι «Παραιτηθείτε από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων»



Η αναγνώριση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας, αλλά ότι παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις δίνει μία ανάσα στην κυβέρνηση εν μέσω της δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.

Μένει να αποδειχθεί στις προσεχείς ημέρες αν η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι θα συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου στις συζητήσεις για το πακέτο των μέτρων που επηρεάζει τον ευρύτερο σχεδιασμό του κ. Σαμαρά για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον κ. Ντράγκι τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στα γενικότερα που αφορούν το ελληνικό χρέος ο κ. Σαμαράς ζήτησε να υπαχθεί και η Ελλάδα στην απόφαση του Ευρωπαικού Συμβουλίου του Ιουνίου στην χώρα μας και να αφαιρεθεί από το ελληνικό χρέος το ποσί που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος από 30- 50 δισ. ευρώ και μείωση των τοκοχρεολυσίων.

Το δεύτερο που έθεσε ο κ. Σαμαράς είναι να παραιτηθεί η ΕΚΤ από τα κέρδη που θα αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει και λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα απέδιδε περί τα 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να καλυφθούν οι επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της επιμήκυνσης κατά τρόπο που να μην χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο κ. Σαμαράς δεν πήρε απαντήσεις ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει την αισιοδοξία ότι ο κ. Ντράγκι είδε θετικά τα αιτήματα της χώρας η οποία έχει ελπίδες να συμπεριληφθεί στην συνολική λύση της κρίσης χρέους που προωθεί η ΕΚΤ και που θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο υπάρχει πάντα το αγκάθι της Τρόικας και των συζητήσεων για το πακέτο των μέτρων. Ο κ. Ντράγκι όπως και όλοι οι ηγέτες και κοινοτικοί αξιωματούχοι που συνάντησε ο κ. Σαμαράς -Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ρομπάι- εξαρτούν τις εξελίξεις για την χώρα μας από την έκθεση της Τρόικας η οποία όμως επιμένει στην σκληρή στάση της. Φαίνεται έτσι ότι η πολιτική συζήτηση κορυφής του κ. Σαμαρά μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει ώστε να συναινέσει η τρόικα ένα πιο υποφερτό πακέτο και παράλληλα σε μία ευνοική για την χώρα έκθεση. Ο κ. Σαμαράς πάντως θα συνεχίσει τον κύκλο των συναντήσεών του. Την Πέμπτη υποδέχεται στο Μαξίμου των υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Μοσκοβισί ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί και με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ που θα βρίσκεται την Παρασκευή στην Κύπρο όπου θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup.

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα όμως ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τον όποιο το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το Eurogroup της Κύπρου προκειμένου να πεισθούν οι ευρωπαίοι υπουργοί και να απελευθερωθεί η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης του δανείου ακόμη και στο επίσημο Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου. Ήδη πηγές του ΜΑξίμου και του υπουργείου Οικονομικών λένε τώρα ότι στο Eurogroup της Κύπρου δεν θα οριστικοποιηθεί το πακέτο αλλά θα υπάρχουν οι γενικές κατευθύνσεις. Οι ίδιοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η δόση των 31,5 δις να μετατεθεί για αργότερα μετά και την Σύνοδο Κορυφής το Νοέμβριο.

Παρά την εκστρατεία του πρωθυπουργού και την βελτίωση του διεθνούς κλίματος για την χώρα μας οι πολιτικοί προιστάμενοι δεν δείχνουν να έχουν δόσει αντίστοιχες οδηγίες στο κλιμάκιο της Τρόικας που βρίσκεται στην χώρα μας το οποίο επιπλέον δεν βιάζεται αφήνοντας τον χρόνο να περνά. Δημιουργείται έτσι το ερώτημα αν είναι διαπραγματευτική τακτική από την δική τους πλευρά προκειμένου να επιβάλλουν τους πιο σκληρούς όρους που να περιλαμβάνουν τα εργασιακά, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ στο πλαίσιο μία απόφασης διάσωσης της χώρας εντός ευρώ ή αν η οριστική απόφαση για την Ελλάδα δεν έχει ακόμη ληφθεί και μετατίθεται για τους προσεχείς μήνες όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το διεθνές οικονομικό τοπίο ενδεχομένως και μετά τις αμερικανικές εκλογές.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου