«Είναι συμφέρον όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ να παραμείνει η Ελλάδα εντός του ενιαίου νομίσματος», υποστήριξε σε συνέντευξή του στην Washington Post ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι.
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «δεν προβλέπεται καμία διαδικασία για να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η Αθήνα, φυσικά, πρέπει να συνεχίσει τη βαθιά διαδικασία φορολογικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ξεκινήσει».
«Συνήθως χρειάζεται μια γενιά για να ολοκληρωθεί η πολιτική και κοινωνική αλλαγή, που από την Ελλάδα ζητάμε να κάνει πράξη μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια. Υπό αυτή την έννοια δεν είναι ρεαλιστικό να σκεφθούμε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως όλες τις δεσμεύσεις, αλλά είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, επώδυνο, αλλά αναγκαίο».
Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, για το ενδεχόμενο οι θυσίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, να πάνε χαμένες.
«Φοβάμαι μην ακυρωθούν όλες μας οι προσπάθειες, διότι χρειάζονται χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων », δήλωσε σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσει την πρωθυπουργική του θητεία και μετά από τις εκλογές τις επόμενης άνοιξης, ο κ. Μόντι αφήνει ίσως για πρώτη φορά κάποια περιθώρια να δεχθεί τη σχετική πρόταση που του έγινε από το κεντρώο κόμμα Udc: «Δεν έχω ακόμη λάβει αποφάσεις για το μέλλον. Έχω επικεντρωθεί στην διακυβέρνηση της χώρας, τους δύσκολους αυτούς μήνες. Αλλά το συγκεκριμένο πολιτικό μέλλον στο οποίο έχω αφιερωθεί τελειώνει την επόμενη 'Ανοιξη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Προς το παρόν, η Ιταλία δεν πρόκειται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογα του δημοσίου της, διότι, στην παρούσα φάση, δεν το θεωρεί αναγκαίο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Σύμφωνα, όμως, με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «η ανακοίνωση και μόνο ότι το μέσο αυτό παρέμβασης είναι διαθέσιμο, μείωσε σημαντικά το σπρεντ ανάμεσα στα ομόλογα του δημοσίου της Γερμανίας και εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόκειται για την απόδειξη ότι οι αγορές είχαν ανάγκη από ένα μήνυμα, με την κεντρική τράπεζα έτοιμη να παρέμβει για να προστατέψει τη σταθερότητα των αγορών. Με κάποιες, βέβαια, προϋποθέσεις».
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου