Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά οι τιμές δεν πέφτουν


Ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού μπορεί να υποχωρεί πλέον, οι τιμές ωστόσο παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα». 

Αυτό υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της, με την οποία ενημερώνει πως διεξάγει έρευνα για το θέμα και τονίζει με έμφαση ότι «όσο περιορισμένα κι αν είναι σήμερα τα περιθώρια μείωσης των τιμών -στα 100 ευρώ πώλησης τα 57 ευρώ αφορούν σε φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις- οι έμποροι οφείλουμε να τα εξαντλήσουμε».

Αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός, κατά την ΕΣΕΕ, ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη και εκεί που παρατηρείται πτώση των τιμών, αυτή δεν είναι του μεγέθους που αναμενόταν με βάση τη διάρκεια και την ένταση της ύφεσης.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο τιμών, όπως εκείνος των τροφίμων, σε αντίθεση με πολλούς άλλους κλάδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΣΕΕ, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για την κατηγορία «Ένδυση - Υπόδηση» κατά τη διάρκεια της τριετίας 2009- 2011 εμφάνισε αρχικά άνοδο και διαμορφώθηκε στις 101,68 μονάδες το 2010, αυξημένος κατά 1,68% και στις 101,13 μονάδες το 2011, αυξημένος κατά 1,13% σε σχέση πάντα με το 2009, με τον ρυθμό αύξησης όμως να μειώνεται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για το τρέχον έτος και με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία (α` εννεάμηνο 2012) παρατηρείται η συνέχιση της πτωτικής πορείας του δείκτη -που ξεκίνησε από το 2010- και η διαμόρφωσή του στις 98,97 μονάδες, μειούμενος κατά 2,71%, γεγονός που σημαίνει πως οι καταναλωτές χρειάζονται πλέον λιγότερα ευρώ για να αγοράζουν τα ίδια προϊόντα ένδυσης και υπόδησης συγκριτικά με το 2010.

Πάντως, οι έμποροι ζητούν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στη μεθοδολογία που έχει υιοθετήσει η ΕΛΣΤΑΤ. Όπως εξηγεί η ΕΣΕΕ, στην έρευνα καταγράφεται αποκλειστικά η επίσημη τιμή του προϊόντος και όχι αυτή που τελικά θα πληρώσει ο καταναλωτής όταν φτάσει στο ταμείο έπειτα από διαπραγμάτευση ή προσφορά του καταστήματος. Το γεγονός αυτό στην ουσία περιορίζει συχνά την επιλογή της δειγματοληψίας σε επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους με ετήσιο κύκλο εργασιών τους, ο οποίος υπερβαίνει το καθορισμένο όριο, όπως ακριβώς πραγματοποιείται η δειγματοληψία στην περίπτωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου