Αν πρόκειται να προβείτε σε αγορά laptop, είναι καλό να προσέξετε λίγα πραγματάκια ώστε να πάρετε κάτι που να σας κάνει.
Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε πως γενικά, ό,τι αγοράζετε, καλό είναι να είναι όμορφο και να σας αρέσει, όμως στο τέλος αυτό που θα σας μείνει και για αυτό το οποίο θα "πιάσει" τελικά τα λεφτά του, είναι η εξυπηρέτηση που θα σας κάνει.
Μην παρασύρεστε από φανταχτερές glossy εμφανίσεις και εφφεδάκια. Σκεφτείτε καλά για ποιο λόγο θέλετε νααγοράσετε laptop, βγάζοντας εντελώς από το μυαλό σας το πόσο όμορφο είναι το συγκεκριμένο μοντέλο.
Αν στην ουσία δεν σας χρειάζετε κάτι φορητό, αγοράστε desktop υπολογιστή ή στην τελική αν δεν σας χρειάζεται και καθόλου υπολογιστής, μην αγοράσετε!
Όταν θα σας φύγει η "πόρωση" της εντυπωσιακής εμφάνισης, θα το έχετε να κάθεται και θα σκέφτεστε τι βλακεία κάνατε πετώντας άσκοπα τα λεφτά σας...
Οπότε μην αγοράσετε laptop παρασυρόμενοι από το "εφετζιλίκι", αλλά αγοράστε κάτι που θα καλύψει τις ανάγκες σας.
Αν τελικά είστε αποφασισμένοι να προβείτε σε μια τέτοια αγορά, μιας και το χρειάζεστε πραγματικά, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές αγοράς laptop, ώστε να κάνετε μια καλύτερη επιλογή.
Μέγεθος laptop
Η πρώτη και πιο βασική συμβουλή για αγορά laptop, είναι να προσέξετε το μέγεθός του.
Πάλι βάσει των αναγκών σας, είναι πολύ σημαντικό να μην πάρετε μια "κουμούτσα" και σας κάνει τη ζωή δύσκολη ή και αντίστροφα, να μην πάρετε μια σταλιά και σας... "βγαίνουν τα μάτια"!
Καλό είναι να δείτε που θα πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε και να κάνετε αντίστοιχα τη σωστή επιλογή.
Να έχετε υπόψιν ότι μπορείτε εύκολα όταν θα επιστρέφετε σπίτι να το συνδέετε με μία μεγαλύτερη οθόνη και να το χρησιμοποιείτε γενικά σαν desktop. Όμως το θέμα είναι εκεί που θα το χρειαστείτε να δείτε αν θα σας βολεύει.
Εγώ για παράδειγμα, είχα πάρει ένα netbook με 10" οθόνη. Αυτό που μπορώ να πω ότι με δυσκόλευε, ήταν το μικρό του πληκτρολόγιο και η μικρή του οθόνη για εκεί που το χρειαζόμουνα. Αντίστοιχα το touch του συμπεριφερόταν "άτσαλα" όταν ίδρωναν λίγο τα χέρια μου. Όμως με κάλυπτε για τη δουλειά που το ήθελα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα, ήταν το μικρό του μέγεθος: μπορούσα να το παίρνω εύκολα όπου χρειαζόταν και το άνοιγα ακόμα και στο δρόμο και στο αμάξι μπαμ μπαμ!
Ένα ακόμα πλεονέκτημα πολύ σημαντικό που είχα, ήταν η μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας του: είχε μεγάλη μπαταρία και χαμηλή κατανάλωση εξαιτίας κυρίως της μικρής του οθόνης...
Οθόνη laptop
Πέραν του μεγέθους που καθορίζεται ουσιαστικά αποκλειστικά από το μέγεθος της οθόνης του laptop, καλό είναι να προσέξουμε τι οθόνη έχει επάνω το υποψήφιο laptop.
Τα περισσότερα πλέον έχουν οθόνη led και λίγα έχουν lcd, όμως προσοχή, δεν μας αρκεί μόνο αυτό το κριτήριο!
Κάντε μια βόλτα στα καταστήματα και δείτε την οθόνη του laptop από κοντά! Δείτε τι χρώματα βγάζει, τι φωτεινότητες και τι ευκρίνεια έχει και το βασικότερο απ’ όλα: δείτε αν φαίνονται όλα εντάξει υπό γωνία (από κάτω - πάνω - αριστερά - δεξιά).
Σκληρός δίσκος: SSD ή όχι;
Σίγουρα οι SSD δίσκοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα και για να σας το πούμε έτσι απλά, το laptop σας ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να έχει ssd σκληρό δίσκο.
Μιας και το πιο αργό πράγμα επάνω στον υπολογιστή μας είναι ο σκληρός δίσκος, θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε έναν ταχύτατο για να εκμεταλλευτούμε και τις επιδόσεις του υπόλοιπου hardware.
Οι ssd σκληροί δίσκοι είναι ταχύτατοι, δεν ζεσταίνονται, καταναλώνουν λιγότερη μπαταρία και έχουν μεγαλύτερες ταχύτητες.
Οπότε τι μπορείτε να κάνετε;
Είτε αγοράστε laptop με σκληρό δίσκο ssd, είτε αγοράστε ένα αρκετά πιο φθηνό χωρίς ssd κάνοντας το εξής:
♦ αγοράστε ξεχωριστά έναν πολύ καλό ssd,
♦ αντικαταστήστε τον "μανίσιο" δίσκο με τον ssd,
♦ αγοράστε ένα εξωτερικό κουτάκι 2,5" usb, βάλτε τον "μανίσιο" δίσκο μέσα του και πλέον χρησιμοποιήστε τον σαν εξωτερικό δίσκο!
Αυτό είναι και το καλύτερο σενάριο, σκεφτείτε το...
Επεξεργαστής, ram και κάρτα γραφικών
Είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα laptop με σχετικά καλό επεξεργαστή, όμως όχι τίποτα φοβερό και τρομερό.
Εδώ τηρήστε τη γραμμή του "μέτριου", μην πέσετε όμως σε κάποιον με χαμηλές επιδόσεις γιατί θα το μετανιώσετε. Αντίστοιχα μην πάτε σε κάποιον πολύ καλό δίνοντας ένα σωρό λεφτά, μιας και δεν πρόκειται να τον αξιοποιήσετε, οπότε είναι σαν να πληρώνετε για κάτι που δεν σας χρειάζεται.
Γενικά μπορείτε να βρείτε laptops σε καλή τιμή με καλούς επεξεργαστές. Απλά συγκρίνετε επιδόσεις μεταξύ επεξεργαστών με μία γρήγορα αναζήτηση στο google.
Προσωπικά πιστεύω ένας i3 διπύρηνος είναι μια χαρά. Το laptop δεν το αγοράζετε για να δουλεύετε επάνω σε βαριές εφαρμογές, να παίζετε βαριά παιχνίδια, κλπ, μιας και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν λάθος να αγοράσετε laptop...
Όσων αφορά τις κάρτες γραφικών, δεν πρόκειται να βρείτε κάτι ιδιαίτερα καλό οπότε μην περιμένετε και μην ψάχνετε να βρείτε κάτι "τούμπανο", τουλάχιστον όσον αφορά μοντέλα κάτω των 1000 ευρώ.
Αλλά παρόλα αυτά, ότι καρτα γραφικών και να έχει, θα σας καλύψει μια χαρά σε πολλά πράγματα.
Τέλος, με τη μνήμη ram δεν θα παιδευτείτε ιδιαίτερα μιας και όλα πάνω κάτω έχουν 4gb ddr3 τουλάχιστον, οπότε είναι αρκετά. Αν δεν είναι, μπορείτε να αγοράσετε άλλα τόσα και είστε καλυμμένοι.
Μπαταρία laptop
Η μπαταρία του laptop είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο. Υποτίθεται παίρνουμε laptop εκμεταλλευόμενοι τη φορητότητα που μας παρέχει, άρα υποτίθεται χρειαζόμαστε και μια καλή μπαταρία.
Αν είναι όντως έτσι, δώστε βάσει σε αυτό και προσέξτε τα παρακάτω:
♦ το laptop να έχει μπαταρία με όσο γίνεται μεγάλους χρόνους χρήσης και αναμονής
♦ να έχει μικρή οθόνη και να έχετε δίσκο ssd που σίγουρα θα σας καταναλώσουν λιγότερη μπαταρία
♦ να βελτιστοποιήσετε τα windows ώστε να καταναλώνουν λιγότερη μπαταρία (πχ αν δεν χρειάζεστε το wifi να το έχετε κλειστό, να ρίχνετε κατά πολύ τη φωτεινότητα της οθόνης, κλπ)
♦ να κάνετε καλύτερη συντήρηση της μπαταρίας του laptop για να αντέξει και αυτή και οι επιδόσεις της περισσότερο.
Επιπλέον συμβουλές αγοράς laptop
Κάποιες ακόμα συμβουλές για αγορά laptop είναι οι εξής:
1) καλό είναι να ψαχτείτε στο internet και να εντοπίσετε τις πιο αξιόπιστες μάρκες και να κινηθείτε κυρίως σε αυτές.
Αποφύγετε μάρκες που βγάζανε συνέχεια προβλήματα στο παρελθόν...
2) δείτε τα από κοντά και προσπαθήστε να γράψετε στο πληκτρολόγιο! Όσο κουφό κι αν σας φαίνεται, μερικά πληκτρολόγια δεν θα σας βολέψουν!
Σκοπός είναι βέβαια να το καταλάβετε αυτό πριν να είναι αργά...
3) αντίστοιχα πράγματα και για το touch. Δείτε επίσης τι δυνατότητες σας παρέχει πέραν της αίσθησης της αφής. Μη νομίζετε, μπορεί να λέτε πάντα ότι θα "κουμπώνετε" επάνω ποντίκι, όμως μερικές φορές σίγουρα θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε...
4) δείτε αν ζεσταίνεται! Να ξέρετε πως αν είναι αρκετά ζεστό στο ράφι του καταστήματος, μπορεί το καλοκαίρι με έντονη χρήση να σας απογοητεύσει...
5) δείτε τι θύρες και τι εξόδους σας παρέχει. Σιγουρευτείτε ότι έχει ό,τι πρόκειται να χρειαστείτε για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως...
6) ρωτήστε φίλους και γνωστούς αλλά φυσικά μη βασιστείτε μόνο στην αποψή τους αλλά καταλήξτε στα δικά σας συμπεράσματα. Απλά μπορούν να σας μεταδώσουν την εμπειρία τους και να "μην την πατήσετε" όπως αυτοί
7) μη βιαστείτε! Είναι πολύ πιθανό να κάνετε μία λάθος αγορά ή και να χάσετε μια καλή προσφορά... Οπότε υπομονή...
8) σκεφτείτε μήπως θα ήταν καλύτερο να αγοράσετε ένα tablet ή αναλογιστείτε μήπως ένα smartphone με λιγότερα λεφτά θα καλυπτε τις ανάγκες σας και θα άφηνε το καινούριο σας laptop... στο περιθώριο!
Αυτές λοιπόν ήταν κάποιες συμβουλές για αγορά laptop. Σκεφτείτε τα και ψαχτείτε καλά για να πιάσουν τα λεφτά σας τόπο και είπαμε: μην παρασύρεστε από φρου φρου και αρώματα αλλά επικεντρωθείτε στην ουσία γιατί θα το μετανιώσετε!!
Καλές αγορές :)
coolweb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου