Υποδοχή αντίστοιχη με αυτή που έκανε στην καγκελάριο της Γερμανίας επεφύλαξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ ο οποίος έφτασε στην Αθήνα για ολιγόωρη επίσκεψη προερχόμενος από την Ινδία.
Τον κ. Ολάντ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο κ. Σαμαράς. Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας και την επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας αντάλλαξε χειραψία με τους έξι υπουργούς της ελληνικής
κυβέρνησης που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος για να τον υποδεχθούν.
Επρόκειτο για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Οι κύριοι Σαμαράς και Ολάντ επέβησαν στο ίδιο αυτοκίνητο για να μετακινηθούν στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα σκαλιά του πρωθυπουργικού γραφείου περίμενε τον κ. Ολάντ άγημα από τη Σχολή Ευελπίδων οι οποίοι απέδωσαν τιμές στον υψηλό προσκεκλημένο.
Ήρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα
«Εκφράζω στον ελληνικό λαό την στήριξη και την εμπιστοσύνη που θέλουμε να δείξουμε. Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μας, όταν ακούω τους Έλληνες ηγέτες να μιλούν γαλλικά πείθομαι για άλλη μια φορά για το πόσο κοντά βρισκόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Από την ημέρα που εξελέγην προσπάθησα να πείσω τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες για το γεγονός ότι η Ελλαδα έπρεπε και πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη», επισήμανε ο κ. Ολάντ.
Αναφερόμενος στα υψηλά ποσοστά ανεργίας η οποία φτάνει το 60% στους νέους ο κ. Ολάντ παρατήρησε ότι «κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει υποστεί μια τέτοια δοκιμασία» και πρόσθεσε: «Πρέπει να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, έπρεπε να γίνουν θυσίες και μεταρρυθμίσεις, ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα, πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα κάθε δυνατότητα για να πετύχει τους στόχους της».
«Ήρθα στην Αθήνα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Ολάντ και τόνισε: «Είμαι εδώ για να στηρίξω τις επενδύσεις». Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτό πουχρειαζόμαστε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι ανάπτυξη».
«Δεν ήρθα στην Ελλάδα για να πουλήσω εξοπλισμούς, το άκουσα κι αυτό, ήρθα για να δείξω αλληλεγγύη και να επανέλθει η εμπιστοσύνη για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε με έμφαση ο κ. Ολάντ απορρίπτοντας πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ότι με την επίσκεψή του επιδιώκει να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει γαλλικές φρεγάτες.
«Στηρίζω τη δράση της Ελλάδας και ευχαριστώ την Ελλάδα και τον Έλληνα πρωθυπουργό που ήταν η πρώτη χώρα που μας στήριξε στο Μάλι», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πεδία στα οποία θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η υγεία, ο τουρισμός (όπου υπεγράφη και σχετική συμφωνία), η φορολογία, αλλά και η διοικητική συνεργασία, τομέα στον οποίο ήδη οι Γάλλοι προσφέρουν βοήθεια μέσω του κλιμακίου της Task Force.
Σαμαράς: Ενεργειακά αποθέματα υπάρχουν και στην ελληνική ΑΟΖ
«Θα μιλήσουμε για τα ενεργειακά απουθέματα που υπάρχουν στην περιοχή και που είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανεξαρτησία -τροφοδοσία της Ευρώπης από τις δικές της πλουτοπαραγωγικές πηγές», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι «όπως στην κυπριακή ΑΟΖ είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και στην ελληνική» ενεργειακά αποθέματα.
«Κάνουμε προσπάθειες προς την κατεύθυνση οριοθέτησης της ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Σαμαράς και δήλωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ενέργεια αυτή «με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται γιατί θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εφ' όσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων η Ελλάδα «θα μπορέσει να εφοδιάζει και να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι «η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» και υπογράμμισε ότι «αν μπορέσει η Γαλλία να συνεκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα το κάνει».
Ο κ. Σαμαράς προσέφερε καθαρή στήριξη στην πολιτική της Γαλλίας στο Μάλι, υποστηρίζοντας ότι με την επέμβασή της έδωσε δείγματα για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή.
«Θα συζητήσουμε για τα τεράστια κύματα μετανάστευσης που απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη και επιβαρύνουν δυσανάλογα χώρες όπως η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
«Συζητήσαμε την λήψη αναπτυξιακών μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγουν από την κρίση αλλά και μέτρων κατά της ανεργίας που θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.
«Συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς ενέργεια, κατασκευές και την πιθανότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών εταιρειών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων», συνέχισε ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία «μας βοηθάει στα ζητήματα δημόσιας διοίκησης».
«Είχαμε την ευκαιρία να υπογράψουμε συμφωνία για τον τουρισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί την Αθήνα -με εντολή του κ. Ολάντ- ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών για να να συζητηθούν θέματα λαθρομετανάστευσης, ενώ η γαλλική πλευρά προσφέρθηκε να ενεργοποιήσει και το ινστιτούτο Παστέρ για να προσφερθεί αρωγή στην ελληνική πλευρά.
Ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε ένα νέο κεφάλαιπο στις σχέσεις των δύο χωρών» και ευχαρίστησε τον κ. Ολάντ και τη Γαλλία για τη στήριξη που προσέφερε στην Ελλάδατους τελευταίους μήνες.
«Η Γαλλία μας στήριξε αποφασιστικά για να μπούμε στην Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες για να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά και μας στηρίζει σήμερα για να βγούμε από την κρίση και εμείς και ολόκληρη η Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας τη βοήθεια του κ. Ολάντ και της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης όταν πολλοί ευρωπαίοι ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Στις 15.00 ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 15.35 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στην Γαλλική Πρεσβεία.
Στις 16.00, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα συναντήσουν εκπροσώπους της ελληνικής και γαλλικής επιχειρηματικής κοινότητας στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο κ. Ολάντ θα αναχωρήσει από την Αθήνα το βράδυ της Τρίτης.
κarfi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου