Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Οχι από Β. Βενιζέλο στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Ζητά να ξανασχεδιαστεί


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκε με τους Πρυτάνεις των πέντε πανεπιστημίων της Αττικής, που σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά» σχηματίζουν το Ίδρυμα «Αδαμάντιος Κοραής». 
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο «Αθηνά» που πρέπει να σχεδιαστεί εξ αρχής επί τη βάσει γενικών και αντικειμενικών κριτηρίων τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν και να νομοθετηθούν και στη
συνέχεια να εφαρμοστούν με ενιαίο και αυτόματο τρόπο, χωρίς περιπτωσιολογικές, τοπικιστικές ή αντιφατικές κινήσεις.

Η ΚΟ ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα ότι:
Οι γενικές αρχές και τα κριτήρια που προτάσσονται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ κινούνται γενικά σε σωστή κατεύθυνση και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό προϊόν συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι κρίμα που δεν τηρούνται!
Η παρουσίαση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύει από την πρώτη κιόλας ματιά, όχι ότι υπάρχουν κάποιες «αιτιολογημένες εξαιρέσεις», αλλά ότι τα εν λόγω κριτήρια και οι γενικές αρχές έχουν πολλαπλά παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να παρουσιάσει την ειδική επιστημονική τεκμηρίωση για το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και να αιτιολογηθούν πλήρως οι «ειδικές μεταχειρίσεις». Πρέπει να εξηγηθεί π.χ.
α) γιατί συγχωνεύονται τμήματα με σαφώς διακριτά επιστημονικά αντικείμενα, ακόμη και διαφορετική διάρκεια φοίτησης.
β) γιατί διατηρούνται μονοτμηματικά παραρτήματα σε ορισμένες πόλεις και σε άλλες συγχωνεύονται,
γ) γιατί διατηρούνται ή δημιουργούνται τμήματα με ελλιπή ή καθόλου στελέχωση, σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε έχει αλλάξει 4 φορές σε διάστημα μίας εβδομάδας.
Πρέπει επίσης να εξηγηθεί ποιες είναι οι άμεσες ακαδημαϊκές θεσμικές και διοικητικές ωφέλειες από την δημιουργία ομόσπονδου πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στον αντίποδα της επιλογής των απευθείας συγχωνεύσεων.
Η αποδοχή μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων από τους ενδιαφερόμενους φορείς και τα πρόσωπα που επηρεάζονται, αλλά και από την κοινωνία συνολικά, εξαρτάται απόλυτα από την ίση και ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση των επιμέρους περιπτώσεων με βάση κοινά αποδεκτές αρχές και κριτήρια.
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ θέτει έντονα το ζήτημα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο καθεστώς. Είναι ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένο μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μεταβολή αλλά θα έχει και μετρήσιμο δημοσιονομικό όφελος.
Το σχέδιο αυτό οφείλει να διασφαλίζει τους φοιτητές και τα μέλη ΔΕΠ των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων ως προς την ακαδημαϊκή λειτουργία, τους τίτλους σπουδών και τη φοιτητική μέριμνα.
mavrioxia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου