Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές στιγμές και αποθέωση Γιώργου


Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές στιγμές και αποθέωση Γιώργου
Με ενθουσιασμό από τους συνέδρους έγινε δεκτός στην αίθουσα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στο ΣΕΦ ο πρώην πρωθυπουργός όταν έφτασε εκεί χθες, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα. Η διαδικασία διεκόπη για λίγο, λόγω των επευφημιών που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα λεπτά, με τους συνέδρους να αποθεώνουν τον Γιώργο Παπανδρέου, φωνάζοντας ρυθμικά συνθήματα υπέρ του.

Η... συμβιβαστική αυτή πρόταση ήρθε στο κλείσιμο του συνεδρίου από τον επικεφαλής της ΕΚΑΠ Γιάννη Σουλαδάκη, μετά από σκηνές μεγάλης έντασης στον χώρο του Συνεδρίου. Το Σώμα διχάστηκε όταν κόντρα στην πρόταση της ΕΚΑΠ, που παρουσίασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας για εκλογικό μέτρο 30%, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία δική τους πρόταση για μέτρο 15%.

Με το Σώμα να δείχνει να επικυρώνει την πρόταση Ανδρουλάκη, το προεδρείο ζήτησε την καταμέτρηση των συνέδρων σειρά-σειρά, αλλά ενώ είχε ξεκινήσει η διαδικασία, ανέβηκε στο βήμα ο Γιάννης Σουλαδάκης και πρότεινε τον... συμβιβασμό στο 20%, προκειμένου «μετά από ένα συνέδριο που είχε επιτυχία να μην φύγουμε από εδώ διασπασμένοι, για ένα θέμα διαδικαστικό που είναι όμως και ουσιαστικό»...

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα αμηχανίας, το «σύνθημα» έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, χειροκροτώντας όρθιος την πρόταση. Στη θέα της κίνησής του, οι υποστηρικτές της πρότασής του την υπερψήφισαν. Το ίδιο έκαναν οι υποστηρικτές της πρότασης της ΕΚΑΠ και έτσι το μέτρο «έκλεισε» στο 20%, δημιουργώντας πάντως το πρώτο μεγάλο ρήγμα στο «βενιζελικό μπλοκ», καθώς σε αυτό ανήκουν και οι τρεις (Χρ.Πρωτόπαπας, Ν.Ανδρουλάκης, Οδ.Κωνσταντινόπουλος).

Σε προηγούμενη ψηφοφορία είχαν περάσει ομόφωνα σχεδόν οι πολιτικές θέσεις του συνεδρίου, στην βάση των δύο ομιλιών Βενιζέλου, ενώ με συντριπτική πλειοψηφία είχε επικρατήσει η πρόταση Ανδρουλάκη για ασυμβίβαστο μεταξύ της υποψηφιότητας στην ΚΕ και της θέσης προέδρου ή διοικητή οργανισμού. Αργότερα μάλιστα, μιλώντας σε «πηγαδάκι» ο Ν.Ανδρουλάκης, εξηγούσε ότι δη δει χρημάτων δεν απαιτείται η τύπωση νέων ψηφοδελτίων, αρκεί μετά την ανάδειξη κάποιου που κατέχει τέτοια θέση να παραιτηθεί υπέρ του επόμενου σε σταυρούς υποψηφίου.

Λίγο αργότερα πάντως, κύκλοι του προέδρου μετέφεραν την απόλυτη ικανοποίησή του για τις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου, υποβιβάζοντας όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών σε... οργανωτικά θέματα που δείχνουν τη «ζωντάνια» του κινήματος.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά σήμερα στις εννέα το πρωί, με τους υποψηφίους να φτάνουν τους 294, εκ των οποίων 95 είναι γυναίκες. Ως αριστίνδην μέλη της ΚΕ έχουν οριστεί οι πρώην πρόεδροι, οι βουλευτές του κόμματος και όσοι εξελέγησαν στην αναμέτρηση του Μαΐου και οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων σωματείων, όχι όμως και οι ευρωβουλευτές.

Δευτερολογία Βενιζέλου

Νωρίτερα, στη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απορρίψει την μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, περιγράφοντας πάντως τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η κυβέρνηση συνεργασίας και δηλώνοντας πως θα ήταν «κρίμα» το ΠΑΣΟΚ να χαρίσει μία τέτοια κυβέρνηση στη ΝΔ.

Υποστήριξε πάντως ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την κυβέρνηση συνεργασίας, σημειώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτά τα πράγματα, διαλύοντας τη Βουλή και πηγαίνοντας σε εκλογές σε αυτή την συγκυρία. Ο πρόεδρος του κόμματος άφησε αιχμές κατά των εταίρων μας για «στήριξη και τιμωρία» μαζί της χώρας μας, αλλά και κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μη κατανοώντας όπως είπε την αλλαγή στάσης τους από τότε που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυβέρνηση ή κόμμα.

Επανήλθε δε, στην πρότασή του για κοινή κάθοδο της «μεγάλης κεντροαριστεράς» στις εκλογές, κάνοντας λόγο για δυνατότητα ανάδειξης μιας τέτοιας συμμαχίας σε πρώτη δύναμη και τονίζοντας την ανάγκη στην κυβέρνηση να υπάρχουν δύο πόλοι, αντί για τρεις, ένας συντηρητικός και ένας προοδευτικός. Αναφερόμενος τέλος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κόμμα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό, λαϊκό αλλά όχι λαϊκίστικο.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου