Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

H WSJ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ...

Η Ελλάδα επανέλαβε τις εδαφικές της διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπου η χώρα ευελπιστεί να βρει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου –ένα σχέδιο, όμως, που μπορεί να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Ελλάδας έχουν κάνει δημοσίως δηλώσεις –τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό- αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα θα διεκδικήσει τα δικαιώματα που της προσφέρει η διεθνής συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου δυο δεκαετίες, κάτι που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα. Η Αθήνα αυξάνει παράλληλα τη στήριξη από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ εντείνει την διπλωματική της εκστρατεία στον ΟΗΕ.
Αυτήν την εβδομάδα, ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα κατά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη, όπου ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας, όπως αυτά απορρέουν από την διεθνή νομοθεσία. Η Άγκυρα, η οποία μέχρι τώρα ισχυρίζονταν ότι τα ενεργειακά αποθέματα ανήκουν στην Τουρκία και προειδοποιεί για σχεδόν 20 χρόνια ότι η όποια προσπάθεια για χάραξη νέων συνόρων θα οδηγήσει σε πόλεμο, ζητά τώρα περαιτέρω διάλογο.
Μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «προσεγγίζουμε το ζήτημα με ελπίδα και χωρίς προκαταλήψεις καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στα θέματα των χωρικών υδάτων και στα θέματα που σχετίζονται με το Αιγαίο. Όσο οι δυο πλευρές προσεγγίζουν το θέμα αυτό καλή τη πίστη, δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αποτελέσματα».
Για την Ελλάδα, σχολιάζει η Wall Street Journal, το στοίχημα είναι τεράστιο. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν τα εκτιμώμενα αποθέματα υδρογονανθράκων ύψους 100 δισ. δολαρίων, αυτό θα ελάφραινε το χρέος της χώρας και θα καθιστούσε την Ελλάδα έναν σημαντικό προμηθευτή ενέργειας για την Ευρώπη, η οποία επιθυμεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία.
Τα αποθέματα αυτά «θα σημάνουν, ξεκάθαρα, πλούτο για την Ελλάδα, πλούτο για την Ευρώπη, μια σημαντική βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μια σημαντική ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας», δήλωσε ο κ. Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του.

Για την ώρα, η Ελλάδα κινείται προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγει τις αντιπαραθέσεις, και χρησιμοποιεί τις διαδικασίες του ΟΗΕ για να εδραιώσει τη θέση της. Τελικός στόχος είναι να υπάρξει διεθνής αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση μιας ζώνης 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, βασιζόμενη στο γεγονός ότι έχει συνυπογράψει το Θαλάσσιο Δίκαιο του ΟΗΕ, κάτι που δεν έχει υπογράψει η Τουρκία.

Μέχρι τώρα, 165 χώρες και περιοχές –συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχουν επικυρώσει την συνθήκη. Οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στις χώρες που την έχουν επικυρώσει, όμως γενιά αναγνωρίζει τις διατάξεις της.

Η Αθήνα «θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, όμως δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα δημιουργήσει αναταράξεις στην περιοχή», δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. «Για την ώρα, κινούμαστε αργά» μέσω της νομικής οδού.

Επόμενο βήμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα είναι πιθανότατα μια ακόμα προσφυγή στον ΟΗΕ όπου θα περιγράφονται λεπτομερώς οι ναυτικές συντεταγμένες της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν το προοίμιο της κήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο πλαίσιο των διατάξεων της θαλάσσιας συνθήκης. 

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου