Ένας ελληνιστής αρχαιολόγος, με ειδικότητα στα γλυπτά και ιδιαίτερη αγάπη σε ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα, πήρε το τιμόνι του Μουσείου του Λούβρου. Ο Ζαν-Λικ Μαρτίνεζ είναι ο νέος διευθυντής του μεγαλύτερου και πιο διάσημου μουσείου της Γαλλίας. Χρειάστηκε μάλιστα προσωπική συνέντευξη με τον ίδιο τον πρόεδρο Ολάντ προκειμένου να χριστεί επικεφαλής του Λούβρου.
Ο νέος διευθυντής, πρώην υπεύθυνος του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του μουσείου (από το 2007), αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 14 Απριλίου. Διαπρεπής αρχαιολόγος, ιστορικός και συντηρητής έργων τέχνης, ο 49χρονος Μαρτίνεζ εργάζεται στο Μουσείο του Λούβρου από το 1997. Δύο από τα πιο διάσημα αγάλματα του μουσείου, η Αφροδίτη της Μήλου και η Νίκη της Σαμοθράκης, συντηρήθηκαν από τον ίδιο με ιδιαίτερη προσοχή.
Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Ορελί Φιλιπετί, που αρχικά είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα της διευθύντριας του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λιόν, Σιλβί Ραμόντ για φεμινιστικούς λόγους, εξέφρασε την εκτίμησή της στον Μαρτίνεζ εκθειάζοντας την προσωπικότητά του και όλη τη διάρκεια της πορείας του. «Είναι γόνος ταπεινής οικογένειας, όμως ανέβηκε όλα τα σκαλιά της κοινωνικής κλίμακας κι αφού πρώτα πήρε πτυχία Αρχαιολογίας και Ιστορίας, έγινε συντηρητής της εθνικής κληρονομιάς» υπογράμμισε η υπουργός.
Ο νέος επικεφαλής του μουσείου του Λούβρου, άριστος γνώστης του ελληνικού πολιτισμού, διατέλεσε μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών το διάστημα 1993-1996, ενώ πήρε επίσης μέρος σε ανασκαφές στη Δήλο και τους Δελφούς. Ως θιασώτης εξάλλου της μεταλαμπάδευσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, ο Μαρτίνεζ συνέβαλε και στη δημιουργία του παραρτήματος του Λούβρου στη Λανς, το οποίο έκανε εγκαίνια τον περασμένο Δεκέμβριο, εκεί όπου άλλοτε βρισκόταν ένα ορυχείο. Αν και αναλαμβάνει τα ηνία του Λούβρου σε μια δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο, ο Μαρτίνεζ αναμένεται να συνεχίσει την ανάπτυξή του και να επιληφθεί σημαντικών σχεδίων, όπως το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες του το 2015.
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου