Τις
βάσεις για το νέο πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ, σε
συνέχεια του πρόσφατου Συνεδρίου του, επιχείρησαν να βάλουν την Κυριακή,
σε εκδήλωση-συζήτηση που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο «Ορφέας», η τοπική
γραμματεία, μέλη και φίλοι του Κινήματος. Κεντρικό ομιλητής στην
εκδήλωση ήταν το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, κ. Παντελής
Κουκουλεκίδης, που στις δηλώσεις
του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης,
υπογράμμισε εμφατικά ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική
κυβέρνηση ήταν αναγκαία, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας για τη χώρα μας,
ενώ σχολίασε τα θέματα που αφορούν στην τρέχουσα επικαιρότητα, ασκώντας
αυστηρή κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες δυνάμεις της
αντιπολίτευσης. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Κουκουλεκίδης τόνισε την επιτακτική ανάγκη ανάκτησης της σχέσης του Κινήματος με την κοινωνία και ως πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση εντόπισε τις αποφάσεις για ανανέωση με νέα πολιτικά πρόσωπα και για αλλαγή της διαδικασίας πολιτικής συγκρότησης. «Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει να είναι κρατικό κόμμα», σημείωσε μεταξύ άλλων, «θέλει να είναι ένα κόμμα κοινωνικό, σοσιαλιστικό, προοδευτικό-φυσικά στο νέο πλαίσιο, που έχει δημιουργηθεί, το οποίο προσδιορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς, την παγκοσμιοποίηση, την κατάργηση του εθνικού κράτους και σε μια ιστορία που η Ελλάδα είναι σε ένα μνημόνιο».
«Το ΠΑΣΟΚ σε αυτήν την πολιτική συμμαχία στηρίζει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις»
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταντήσει να είναι ουρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κουκουλεκίδης υπεραμύνθηκε της απόφασης για συνεργασία με τις άλλες δυο πολιτικές δυνάμεις και της μετέπειτα στάσης στα μείζονα κοινωνικά ζητήματα. «Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση ήταν αναγκαία», τόνισε, «χωρίς να συμφωνούμε πολιτικά, ιδεολογικά και κοινωνικά με τη Νέα Δημοκρατία». «Από την άλλη μεριά», συνέχισε, «η αναγκαία αυτή πολιτική συστράτευση εξελίχτηκε έτσι ώστε η χώρα να μη μπει σε μια διαδικασία ακυβερνησίας, όπως αυτή που εμφανίζεται τώρα στην Ιταλία. Φυσικά, όμως, το ΠΑΣΟΚ μέσα σε αυτήν την πολιτική συμμαχία, στηρίζει τις δικές του πολιτικές αποφάσεις. Είδαμε μια σειρά από μέτρα, για τα οποία οι πολιτικές επιλογές και της τρόικας και της Νέας Δημοκρατίας ήταν σε μια αντίθετη κατεύθυνση, αλλά με τις πιέσεις-στα πλαίσια φυσικά μιας πολιτικής συναίνεσης και σύμπραξης, όσο είναι δυνατόν- επέφερε μεταβολές σε μια σειρά από κυβερνητικές θέσεις, οι οποίες θεωρούσαμε ότι ξεπερνούσαν αυτό που ονομάζουμε «κόκκινες γραμμές»».
Πάντως, ο κ. Κουκουλεκίδης αναγνώρισε πως ενδεχομένως στελέχη και εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, ίσως δεν προσδιορίζουν ικανοποιητικά τη διαφοροποίηση από τη Νέα Δημοκρατία και δεν φαίνεται ο διαφορετικός πολιτικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ. «Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη να μπει και σε μια λογική πολιτικού ανταγωνισμού», συνέχισε, «όχι μόνο στα πλαίσια μιας επικοινωνιακής πολιτικής, αλλά και στα πλαίσια μιας πολιτικής ουσίας. Γιατί η πολιτική από μόνη της είναι ανταγωνιστική. Ίσως σε αυτήν την κατεύθυνση όντως να μην έχει δοθεί ή να μην μπόρεσε να εμπεδωθεί στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ αυτή η πολιτική ανταγωνισμού, η οποία πρέπει να λειτουργήσει και σε τοπικό επίπεδο. Και σε τοπικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι πιο εύκολο να φαίνεται αυτή η διαφορετική αντίληψη που έχουμε, εκτός φυσικά από τα οικονομικά, σε μια σειρά άλλα ζητήματα».
«Η τρόικα αντιμνημονίου, χωρίς να μπαίνει σε μια συνεργασία, τυπική ή άτυπη, με τη Χρυσή Αυγή στην ουσία δημιουργει το πολιτικό υπόβαθρο νομιμοποίησής της»
Πέραν των παραπάνω, ο κ. Κουκουλεκίδης υπερασπίστηκε την πολιτική, που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, απορρίπτοντας και ασκώντας κριτική στις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν» και να τα κατηγορήσει για ενίσχυση των ακρών και της Χρυσής Αυγής. Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εθνικολαϊκιστικές» επιλογές, σχολιάζοντας καυστικά την πρόσφατη συμφωνία για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Η τρόικα αντιμνημονίου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «όλοι αυτοί χωρίς να μπαίνουν σε μια συνεργασία, τυπική ή άτυπη με τη Χρυσή Αυγή, στην ουσία όμως δημιουργούν το πολιτικό υπόβαθρο νομιμοποίησής της». «Αυτές οι πρακτικές όμως φαίνεται ότι δε βρίσκουν κοινωνικό και πολιτικό έρεισμα στους σοβαρούς πολίτες», επισήμανε.
Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου