Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Όταν ο Ανδρέας έστησε τη Θάτσερ στο ραντεβού τους


20130410-091140.jpg
Μια από τις άγνωστες πτυχές της Βρετανίδας πρωθυπουργού ήταν η σχέση της με τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Η σχέση τους ήταν πάντα τεταμένη, καθώς και οι δύο προέρχονταν όχι μόνο από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά και από διαφορετικές νοοτροπίες
. Ο Παπανδρέου ήταν γνωστός λάτρης της καλής ζωής, ενώ η συμπεριφορά της Θάτσερ αντικατόπτριζε την σταθερά συντηρητική της πολιτική, ενώ μια φράση της που είπε για τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ στη Σύνοδο Κορυφής στις 3 Δεκεμβρίου 1984, έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη εξήγηση για την κόντρα τους: «Ο γοητευτικός και ευπροσήγορος αυτός

άνδρας άλλαζε όταν επρόκειτο να πετύχει περισσότερα χρήματα για τη χώρα του. Είναι σκληρός. Μας προσέφερε σκηνές αντάξιες του αρχαίου ελληνικού θεάτρου».
Η «Σιδηρά Κυρία» με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μολονότι είχαν πολλές διαφορές στην πολιτική τους, είχαν κάτι κοινό: Και οι δύο υπερασπίζονταν με πάθος τα εθνικά τους συμφέροντα και οι συγκρούσεις που είχαν μεταξύ τους σχετικά με την «σφιχτή» πολιτική που ακολουθούσε η Θάτσερ πήραν ομηρικές διαστάσεις..
Η γνωριμία τους
Η πρώτη μεταξύ τους επαφή έγινε το 1980, όταν ως πρωθυπουργός της Βρετανίας επισκέφθηκε την Αθήνα μετά από πρόσκλησης της κυβέρνησης Ράλλη. Ο Παπανδρέου τότε ήταν ο αντιδραστικός σοσιαλιστής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διατύπωνε ανοιχτά «αντιευρωπαϊκές» θέσεις. Αργότερα, επικράτησε η άποψη ότι η επίσκεψη της στην Αθήνα έγινε για να γνωρίσει από κοντά τον Ανδρέα, αυτόν που όπως είχαν αποφανθεί οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν «ο επόμενος πρωθυπουργός».
Όταν ο «αντιευρωπαίος» Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία της ΕΟΚ, η Θάτσερ ήταν στο απόγειο της δύναμης της και η χώρα της διέθετε τεράστια αποθέματα διπλωματικών ικανοτήτων. Παρ’ όλα αυτά, όταν ήλθε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1983 για τη Σύνοδο Κορυφής, συγκρούστηκε μετωπικά με τον Παπανδρέου για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που συνεισέφερε στον κοινοτικό προϋπολογισμό η Βρετανία. Ωστόσο, το θέμα διευθετήθηκε και η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε επιτυχής.
Το στήσιμο στο ραντεβού και οι μεταξύ τους συγκρούσεις
Αρκετά σπαρταριστά περιστατικά από την θυελλώδη σχέση Ανδρέα-Θάτσερ περιγράφει ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, στο βιβλίο που έγραψε για την ζωή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Ένα από αυτά συνέβη ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη τους γνωριμία στην Αθήνα. Η Θάτσερ ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκε όλες τις πρωτεύουσες της Ηνωμένης Ευρώπης εκτός από την Αθήνα, εξοργίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του Λονδίνου, η Θάτσερ κάλεσε τον Παπανδρέου για πρωινό στην πρωθυπουργική κατοικία για να τον εξευμενίσει. Όπως γράφει ο κ. Πάγκαλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου την «έστησε» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ την περίμενα έξι μήνες ας περιμένει και αυτή ένα τέταρτο».
Παράλληλα, στην ιστορία έμεινε και η συνάντηση τους για δείπνο στη Ντάουνιγκ Στριτ, όπου η Θάτσερ θέλοντας να εντυπωσιάσει και να γοητεύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό,τον υποδέχτηκε με ψηλές δωδεκάποντες γόβες και στενό μπλε ελεκτρίκ ταγέρ, όπως ανέφερε ο Τύπος.
Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 1988, όπου προεδρεύων ήταν ο Έλληνας πολιτικός, εμφανώς καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο πλευρό του ήταν και η μνηστή του Δήμητρα Λιάνη, με την Θάτσερ να μην θέλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί της. Μετά την Σύνοδο, η Θάτσερ του έγραψε μια επιστολή στην οποία «ξέχασε» ότι ήταν πρωθυπουργός και χρησιμοποίησε απλό και καθημερινό ύφος, σαν να απευθυνόταν σε κάποιον φίλο, ζητώντας του να προσέχει τον εαυτό του. Η τελευταία αυτή συνάντηση της συντηρητικής πολιτικού με τον σοσιαλιστή ηγέτη, ήταν μόλις τρεις μήνες μετά την επίσκεψη της Θάτσερ στο Λονδίνο όπου ο γνωστός καρδιοχειρουργός Μαγκντί Γιακούμπ είχε προχωρήσει σε αντικατάσταση της βαλβίδας αορτής στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον Δημήτρης Κρεμαστινό να αναφέρει για την συνάντηση τους: «Παρατηρούσα τις αντιδράσεις της. Μια σκληρή, σιδηρά – όπως τη λέγανε – κυρία αντιμετώπιζε τον Ανδρέα όχι ως ασθενή, αλλά ως απολύτως υγιή».
Ο θάνατος της Θάτσερ, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της Ευρώπης των Ηγετών. Μιας Ευρώπης, η οποία άφησε ως κληρονομία πολλές παθογένειες στους πολίτες της, άφησε όμως επίσης την εθνική πολιτική, όπου ηγέτες -συντηρητικοί ή όχι- όπως η Θάτσερ ή ο Παπανδρέου είχαν ως κύριο μέλημα τα συμφέροντα της πατρίδας τους. Πλέον στην Ευρώπη της Ανγκέλα Μέρκελ και της Γερμανίας ο όρος εθνική πολιτική έχει χαθεί για χάρη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει τώρα η Ε.Ε., πολλοί είναι αυτοί που ίσως θα πουν : «Μακάρι να ζούσαν ακόμα η Θάτσερ και ο Παπανδρέου…»
egiakoumis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου