Σε άσκηση ισορροπίας για την Αθήνα και μάλιστα ιδιαίτερα απαιτητική εξελίσσεται η κρίση στη Συρία. Από τη μια, η κρίση - σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Πρωθυπουργού - αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη της Ελλάδας ως νησίδας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, που εξελίσσεται σε πυριτιδαποθήκη. Από την άλλη, διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις συμμαχικές και στις διεθνείς υποχρεώσεις της και στην ανάγκη να μη διαταραχθούν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικό πόκερ με ισχυρούς παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα.
Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, η κυβέρνηση επιδιώκει την ανάδειξη της Ελλάδας σε πόλο σταθερότητας με χαρακτηριστικά μονιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους που εγκυμονεί μια σύρραξη.
ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΙΒΥΗΣ. Ενώ κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι δεν έχουν ζητηθεί ακόμη στρατιωτικές διευκολύνσεις - τουλάχιστον όχι επισήμως -, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ελληνική συνδρομή σε τομείς που απορρέουν από τις συμμαχικές υποχρεώσεις της στο μοντέλο της επέμβασης στη Λιβύη. Συνδρομή για την οποία είχαν απονεμηθεί εύσημα στην ελληνική πλευρά από την Ουάσιγκτον.
Eξάλλου, η πρόθεση αυτή κατέστη σαφής και από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Βαγγέλης Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβαν την καταδίκη για την επίθεση με χημικά εναντίον των σύρων ανταρτών και υπογράμμισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία. Ωστόσο, όπως είπαν, αν προκύψει στρατιωτική επέμβαση, η Ελλάδα «θα έχει τον δικό της ρόλο», όπως είχε το 2011 στη Λιβύη.
Ηδη η ελληνική πλευρά έχει διαμηνύσει προς τους συμμάχους της ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διατλαντικές συμφωνίες, αλλά δεν θα συμμετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανώτερες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σημείωναν ότι σε περίπτωση αιτήματος συνδρομής, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η χρήση της βάσης της Σούδας (η χρήση της εξάλλου αποτελεί νατοϊκή υποχρέωση της Ελλάδας), ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί η χρήση αεροδρομίων στη Ρόδο και στην Κρήτη (Σητεία, Ηράκλειο).
Πάντως προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα μιας ενδεχόμενης επέμβασης και για τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος, έλεγαν διπλωματικές πηγές, για τον οποίο η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους καταδίκασε μεν την επίθεση με χημικά όπλα, επιμένει ωστόσο στη διατήρηση της πολιτικής διαδικασίας.
Στην Αίγυπτο. Υπό το φως των δραματικών εξελίξεων στη Συρία, πραγματοποιείται και η επίσκεψη του Ευ. Βενιζέλου στο Κάιρο την ερχόμενη Πέμπτη. Παρότι η συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες, ο χρόνος στον οποίο πραγματοποιείται την καθιστά εξαιρετικά σημαντική, τόνιζαν διπλωματικές πηγές, καθώς κλειδί για την αναβάθμιση του ρόλου της Αθήνας στην περιοχή θεωρείται η διατήρηση του χαρακτήρα μιας χώρας που είναι αξιόπιστος συνομιλητής των αραβικών χωρών.
Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται ούτε το γεγονός ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως τη μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου ως «αξιόπιστο συνομιλητή». Παρότι δεν λέγεται δημοσίως, δεν είναι λίγοι στο υπουργείο Εξωτερικών όσοι εκτιμούν ότι δεν είναι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων το παρόν καθεστώς στο Κάιρο, καθώς η Αθήνα δεν είχε να περιμένει πολλά από τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την Αγκυρα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου