Το νέο πρόγραμμα, θα χορηγεί επιδότηση ύψους μέχρι 20.000 ευρώ σε περίπου 6.000 αγρότες κάτω των 40 ετών, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν την μονάδα παραγωγής τους.
Πως θα κυμανθεί το ύψος της χρηματοδότησης:
Το ύψος της χρηματοδότησης, θα ορισθεί ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας των δικαιούχων και πιο συγκεκριμένα θα κυμανθεί ως εξής:
-Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ
Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ, και
-Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ.
Πότε θα εκταμιευθεί η επιδότηση
Η οικονομική ενίσχυση στους νέους αγρότες, θα χορηγηθεί σε τρεις δόσεις με την μορφή επιχορήγησης και συγκεκριμένα:
-Η πρώτη δόση αγγίζει το 70% της εγκεκριμένης επιδότησης ανά δικαιούχο και καταβάλλεται μέσα στο πρώτο έτος. Η καταβολή του υπολοίπου 30% της οικονομικής ενίσχυσης σχετίζεται με την εκπλήρωση των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου κάθε δικαιούχου.
-Η δεύτερη δόση αγγίζει το 15% και θα χορηγείται από το δεύτερο έτος, ενώ -η τρίτη δόση ύψους 15% θα εκταμιεύεται με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων του επιχειρηματικού σχεδίου και έχει υποβάλει τουλάχιστον 2 Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης. Οι β΄ και γ΄ δόση μπορούν να καταβληθούν ταυτόχρονα με την συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.
Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι νέοι αγρότες:
-Να είναι φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της Ελληνικής Επικράτειας, εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.), που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης.
-Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα και φερεγγυότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και δεν έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.
-Να είναι μόνιμοι κάτοικοι περιοχής εφαρμογής του μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», και συγκεκριμένα α) Ορεινού ή μειονεκτικού Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος και Οικισμού ή β) Δημοτικού ή Κοινοτικού Διαμερίσματος κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους.
-Η γεωργική τους εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος απαιτήσεων σε εργασία μισή Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1 Μ.Α.Ε. = 1.750 ώρες απασχόλησης ανά έτος).
-Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να την αποκτήσουν εντός 36 μηνών από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης.
-Να υποβάλλουν Επιχειρηματικό Σχέδιο, μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τη διαρθρωτική προσαρμογή της εκμετάλλευσής τους, αλλά και για την απόκτηση ή συμπλήρωση επαρκούς επαγγελματικής ικανότητας, εφόσον απαιτούνται.
-Να αναλαμβάνουν τις συμβατικές δεκαετείς μακροχρόνιες υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), κ. Θεόδωρο Βασιλόπουλο ο οποίος μας ανέφερε: «Το πρόγραμμα αυτό είναι ίδιο ουσιαστικά με το πρόγραμμα του 2009 και κατά την γνώμη μου είναι παγίδα για τα νέα παιδιά παρά λειτουργεί προς όφελος τους.
Ο λόγος που το αναφέρω αυτό είναι διότι τα χρήματα που θα δίνονται δεν φθάνουν ώστε να αυξήσει ο παραγωγός την καλλιέργειά του κατά 20%. Αν για παράδειγμα ένας νέος αγρότης μπαίνει με 10 στρέμματα και πρέπει στην πενταετία να βγει με 12 στρέμματα τα έξοδα που θα έχει κάνει στην πενταετία είναι περισσότερα από αυτά που θα πριμοδοτηθεί. Αν όμως το ποσό επιδότησης ήταν στα ίδια επίπεδα όπως το 2009 με 40.000 ευρώ τότε θα ήταν πολύ ευνοϊκό».
Πηγή: agrotypos.gr, epidotiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου