Στο Bundestag υπάρχουν 598 βασικές έδρες, όμως ο αριθμός αυτός πάντα αυξάνεται λόγω των λεγόμενων Überhangmandate δηλαδή των επιπλέον βουλευτικών εδρών που λαμβάνει ένα κόμμα όταν βάσει των απευθείας ψήφων (της πρώτης ψήφου) εκλέξει σε ένα κρατίδιο περισσότερους βουλευτές
Η Άνγκελα Μέρκελ θα είναι –εκτός και η σημερινή ημέρα φέρει τη μεγάλη ανατροπή που σπανίως συνηθίζουν οι Γερμανοί- η επόμενη καγκελάριος, όμως οι κάλπες απόψε δεν είναι χωρίς ενδιαφέρον. Και αυτό καθώς το μεγάλο ερώτημα είναι με ποιον θα σχηματίσουν κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες τους οποίους τα γκάλοπ δείχνουν πρώτους στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά και πόσα κόμματα θα μπουν στο Bundestag.
Άνοιξαν στις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες.Υπολογίζεται όμως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
Η Μέρκελ έκλεισε την προεκλογική εκστρατεία της CDU νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου σε μία χαρακτηριστικά γερμανική εκδήλωση, που άνοιξε με μία μετανάστρια από την Αφρική να τραγουδά στην καγκελάριο “you ‘re simply the best” και έκλεισε με το γερμανικό εθνικό ύμνο,δίνοντας οδηγίες στους Χριστιανοδημοκράτες για το κυνήγι της λεγόμενης «δεύτερης ψήφου» (zweitstimme).
Στο μεικτό γερμανικό εκλογικό σύστημα ο ψηφοφόρος έχει δύο ψήφους: Με την πρώτη εκλέγει απευθείας αντιπροσώπους στο εθνικό κοινοβούλιο, πέραν αυτών που εκλέγονται με την κομματική λίστα ανάλογα με τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα όπως στο ελληνικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με τη δεύτερη ψήφο οι Γερμανοί ψηφίζουν κόμμα. Επομένως στην πραγματικότητα η δεύτερη ψήφος είναι η καθοριστική ψήφος.
Σημαντικό ρόλο στην τήρηση ισορροπιών παίζει και το Bundesrat, η βουλή των αντιπροσώπων των ομοσπονδιακών κρατιδίων που αναδεικνύονται με τοπικές εκλογές, και στην οποία αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε «συγκυβέρνηση» κατά βάση με τους Πράσινους.
Πριν όμως ασχοληθεί η Μέρκελ με τέτοιες πιο περίπλοκες ισορροπίες θα πρέπει να λύσει το γρίφο του σχηματισμού κυβέρνησης. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 200 έδρες. Ακόμη και να μπει η FDP οριακά στη Βουλή με λίγο πάνω από 5% δεν θα πάρει πάνω από 40 έδρες, άρα η συνέχιση του σημερινού σχήματος αποκλείεται. Με λίγο κάτω από 200 έδρες βάσει των ποσοστών τους οι Σοσιαλδημοκράτες φαντάζουν η μόνη επιλογή για τη Μέρκελ και η Μέρκελ η μόνη επιλογή για εκείνους δεδομένου ότι ούτε η SPD θα μπορεί όπως όλα δείχνουν να σχηματίσει κυβέρνηση με τον παραδοσιακό της σύμμαχο , τους Πράσινους. Καθώς πάντως το 34% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμη, οι Σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν μέχρι τελευταία στιγμή στη μεγάλη ανατροπή, όπως το 2005 όταν η Μέρκελ νόμιζε ότι κέρδισε αλλά αποδείχθηκε ότι τα exit poll έκαναν λάθος πέντε με οκτώ μονάδες (κάτι που ζήσαμε κι εμείς το 2000).
Εκείνοι όμως που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές αναμένεται να πάρουν περισσότερο από ότι συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις και έτσι να διαβούν το κατώφλι του 5% για την είσοδο στο Bundestag είναι η λαϊκιστική και αντιευρωπαϊκή Alternative für Deutschland. Η AfD λαμβάνει 3-4% στα γκάλοπ, όμως επειδή είναι ακραίο κόμμα οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό της είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο, επειδή πολλοί απλά αποφεύγουν να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν ένα ακραίο κόμμα, με σύνθημα «έξω από το ευρώ» και μία συγκεκαλυμμένα ακροδεξιά ατζέντα (τελευταία στιγμή έκανε βασικό θέμα του προγράμματος το μεταναστευτικό σε μία χώρα με γενικά υποδειγματική μεταναστευτική πολιτική και αντλεί ψήφους από την ακροδεξιά όπως και από πρώην κομμουνιστές που είναι κατά της Ευρώπης).
Εκείνοι που δύσκολα θα παλέψουν την είσοδο στη Βουλή –δυστυχώς για την Αθήνα, σε αντίθεση με την AfD, η οποια δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα ψηφίσει κατά ενός νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα ή οποιασδήποτε στήριξης δημιουργώντας δυσκολίες στο να υπάρξει οποιαδήποτε βελτίωση πολιτικής απέναντι στη χώρα- είναι οι Πειρατές, που είναι φιλοευρωπαϊστές, είναι το μόνο κόμμα που δηλώνει ανοιχτό ακόμη και σε κούρεμα χρέους –αν και βέβαια αυτό είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα τους που έχει κυρίως να κάνει με την ελευθερία λόγου στο Ιντερνετ- και κινούνται στο 3% , αλλά με μικρές ελπίδες ανόδου.
Μένει λοιπον να φανεί εάν σήμερα το 30% των Γερμανών που δεν ψηφίζουν θα πάει στην κάλπη και θα φέρει την έκπληξη. Για την Ελλάδα έτσι κι αλλιώς λίγες εκπλήξεις αναμένονται όταν στις 21 Οκτωβρίου συνεδριάσει για πρώτη φορά η νέα γερμανική Βουλή για να εκλέξει νέο καγκελάριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου