Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι στην Ελλάδα - και παντού...




Ενώ οι λαοί της Ευρώπης δοκιμάζονται από την γενικευμένη λιτότητα, η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει, φαίνεται, κατακτήσει πολύ καλές επιδόσεις στην παραγωγή ζάπλουτων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UΒS για τα Άτομα Εξαιρετικά Υψηλής Καθαρής Αξίας (Ultra High Net Worth Individuals - UHNWI), τα άτομα δηλαδή που έχουν προσωπική περιουσία άνω των

30 εκατομμυρίων δολαρίων (εξαιρουμένης της κύριάς τους κατοικίας), η αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε αυτή την οικονομική κατηγορία ήταν θεαματική στην ήπειρό μας: ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 58.000 (με αύξηση σχεδόν 9% από πέρυσι) και ο συνολικός τους πλούτος ξεπέρασε τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (αυξανόμενος κατά πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι). Η Ευρώπη μαζί με την Βόρειο Αμερική ήταν άλλωστε και οι ατμομηχανές φέτος της αύξησης του αριθμού των UHNWI παγκοσμίως, κάτι που ίσως να λέει πολλά για τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται στην Δύση. Έτσι π.χ. ενώ στις ΗΠΑ το 80% των εργαζομένων βρίσκονται σε ενδεχόμενο κίνδυνο φτώχειας και το 23% των παιδιών ζει ήδη στην φτώχεια, με αυξητικές τάσεις, οι ζάπλουτοι αυξήθηκαν από πέρυσι κατά 5000 με άνοδο του σχετικού τους πλούτου κατά 1 τρισεκατομμύριο σχεδόν δολάρια. Αντίστοιχα στην Ευρώπη της θηριώδους λιτότητας, που σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam, οδηγεί σε μια ήπειρο γενικευμένης φτώχειας, οι αριθμοί για τους πλουσιότερους των πλουσίων ευημερούν: 700 περίπου περισσότεροι από πέρυσι και 700 δισεκατομμύρια πιο πλούσιοι όλοι μαζί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρουν έχουν οι αριθμοί για τους UHNWI στην δοκιμαζόμενη χώρα μας: Ενώ τα εισοδήματα και κοινωνικές παροχές κατακρημνίζονται και η ανεργία οδεύει προς το 30% , οι πλούσιοι έγιναν κατά πολύ πλουσιότεροι. Οι 455 Έλληνες που συμπεριέλαβε η έκθεση της UΒS ως UHNWI το 2012, φέτος έφτασαν τους 505 (αύξηση 11%) , ενώ η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέβηκε κατά 20%, από τα 50 στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου από τα 37 στα 45 δισεκατομμύρια Ευρώ). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό (μαζί με την Γερμανία την Ρουμανία και την Πορτογαλία) στην ΕΕ και την μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της περιουσίας των μεγιστάνων στην Ευρώπη μετά την (επίσης υπό καθεστώς λιτότητας) Ρουμανία. Αν υπάρχει μια σαφέστερη και εμβληματικότερη ένδειξη της νοσηρής ταξικότητας της ακολουθούμενης πολιτικής στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή η "ανάκαμψη για Κροίσους", που πιθανόν θα πρέπει να προϊδεάσει για την φύση της επιδιωκόμενης και εξαγγελόμενης κάθε τόσο "ανάκαμψης της οικονομίας μας", και ποιους θα αφορά. 

Στην αυξητική τάση της υπερσυγκέντρωσης πλούτου δεν συμμετείχαν η Κίνα και η Βραζιλία εφέτος, αλλά παρόλα αυτά οι προβλέψεις των ειδικών εκτιμούν πως η Ασία θα είναι η ήπειρος που θα γνωρίσει την μεγαλύτερη αύξηση και υπερπλουσίων και συσσωρευμένου πλούτου.

Η διθυραμβική στον τόνο της έκθεση των Ελβετών Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της UΒS, συνηγορεί στην εικόνα της βύθισης σε μια παγκόσμια κατάσταση ακραίας εισοδηματικής ανισότητας, όπου μια ισχνή μειονότητα θα συσσωρεύει κέρδη και πλούτο σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας. Μέλλει να αποδειχθεί αν αυτή η παγκόσμια κατάσταση είναι μια κατάσταση βιώσιμης συστημικής ευστάθειας, ή αν θα ανατραπεί από τους λαούς του πλανήτη...
του Μιχάλη Παναγιωτάκη
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου