Δράσεις που θα ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους και θα βελτιώνουν τα μεγέθη της κοινωνικής ανέχειας, πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας. Οπως εξηγεί ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου, προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.
Στη συνέντευξή του προς το «Π» ο υφυπουργός Εργασίας διευκρινίζει τι γίνεται με τα κοινωνικά επιδόματα, ποια είναι τα κριτήρια στους δικαιούχους και τι χρειάζεται, κατά τη γνώμη του, η κυβέρνηση για να μην υπάρχουν σημάδια ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών της. Σημαντική είναι, όμως, η παρέμβασή του στον τομέα του και σημειώνει λέγοντας ότι, μαζί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έρχεται και το βιβλιάριο για τους ανασφάλιστους, οι οποίοι θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσοκομειακή φροντίδα.
Κύριε υφυπουργέ, πείτε μας σας παρακαλώ πολύ, σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα η κοινωνική πολιτική στη χώρα και τι περιθώρια λόγω οικονομικής κρίσης υπάρχουν για να βελτιωθεί;
Η χώρα μας, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, διατηρεί και ενισχύει το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας.Ο Τομέας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας του υπουργείου Εργασίας στοχεύει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παρατεταμένη κρίση και ταλανίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους αδύναμους.
Προτεραιότητά μας είναι η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων ακραίας φτώχειας και η διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων.
Οι υλοποιούμενες, αλλά και οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις εντάσσονται σ’ ένα πολυδιάστατο πλέγμα πολιτικών, οι οποίες στοχεύουν στην οικονομική και κοινωνική επανένταξη για να μην αποτελούν αποσπασματικές και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις παροχών.
Ακούμε, όμως, ότι τα προνοιακά επιδόματα κόβονται…
Δεν υπάρχουν περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, καταβάλλονται περίπου 120 εκατ. κάθε δίμηνο. Οι επανέλεγχοι που γίνονται έχουν στόχο να προστατευθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι ΑμεΑ. Παρατηρούνται βέβαια καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑΑ, αλλά με τους νέους γιατρούς που εντάσσονται στις επιτροπές θα μειωθεί δραστικά το πρόβλημα. Ποιος, όμως, μπορεί να υπερασπιστεί ευθέως αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο λαμβάνουν επίδομα χωρίς να το δικαιούνται; Τα τελευταία στοιχεία από την Αιτωλοακαρνανία επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος.
Αναφερθήκατε σε ενίσχυση κοινωνικής προστασίας. Με ποιον τρόπο μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί;
Με συγκεκριμένες πολιτικές, προγράμματα και δράσεις: Πρώτα από όλα με το νέο σύστημα οικογενειακών επιδομάτων από το πρώτο παιδί και την επαναχορήγηση των επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων με εισοδηματικά κριτήρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 765 εκατ. Εχουν, ήδη, καταβληθεί σε πάνω από 500.000 οικογένειες. Αξιολογούμε την πρώτη εφαρμογή και ενισχύουμε τη διαφάνεια. Γι’ αυτό προχωρούμε στη θεσμοθέτηση της προϋπόθεσης τα παιδιά ηλικιών της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης να μην εγκαταλείπουν το σχολείο.
Δεύτερον, με την ένταξη στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς παιδιών από αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Το 2011 επιδοτήθηκε η ένταξη 48.360 παιδιών και το 2012 57.500. Φέτος, με τις προσπάθειες που καταβάλαμε σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία εντάχθηκαν πάνω από 71.000 παιδιά.
Τρίτον, με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, γνωστά ως ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης Παιδιών ΑμεΑ, των οποίων η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ.
Τέταρτον, ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Με τον νόμο 4093 του 2012 θεσμοθετήθηκε η έννοια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή του το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με προϋπολογισμό 20 εκατ., ενώ η καθολική εφαρμογή του προβλέπεται από 01/01/2015.
Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, παρέχοντας στους δικαιούχους ενίσχυση εισοδήματος συνδυαζόμενη με δράσεις κοινωνικής επανένταξης. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί συμπληρωματικά με εφαρμοζόμενες πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εκτός από την οικονομική παροχή, θα μπορούν παραδείγματος χάρη να είναι δικαιούχοι ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με βιβλιάριο ανασφάλιστου, ενώ οι ηλικιωμένοι και τα ΑμεΑ θα μπορούν να εντάσσονται στους ωφελούμενους προγραμμάτων όπως π.χ. του «Βοήθεια στο σπίτι».
Πέμπτον, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που προανέφερα συνεχίζεται και μάλιστα αναβαθμίζεται με την κατ’ οίκον κοινωνική φροντίδα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για στήριξη 80.000 περίπου αδύναμων, ανασφάλιστων, ΑμΕΑ και ηλικιωμένων.
Εκτον, αλλάζουμε τον τρόπο έκδοσης βιβλιαρίων ανασφάλιστων, οικονομικά αδύνατων πολιτών για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Απλοποιούμε τη διαδικασία με διαφάνεια και κανόνες. Ο τομέας της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Προστασίας, την ευθύνη των οποίων έχω εγώ, προωθεί και άλλες σημαντικότατες δράσεις που δεν ανέφερα, όπως η δημιουργία Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας σε κάθε περιφέρεια προκειμένου να αποτελέσουν τους δημόσιους πυλώνες της κοινωνικής φροντίδας.
Εβδομον, τ ο υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προέβη σε ρύθμιση-ανάσα των στεγαστικών δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο που είχαν χορηγηθεί σε 100.000 δικαιούχους του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Με βάση τη ρύθμιση αυτήν, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο δέκα έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου. Ετσι, θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη δόση.
Ογδοον, επεξεργαστήκαμε το διετές σχέδιο για την απασχόληση με πρώτη δράση την απασχόληση 50.000 ανέργων στην «Κοινωφελή Εργασία».
Ναι, αλλά υπάρχουν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις;
Το υπουργείο ενισχύει με την ένταξη σε προγράμματα και δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την κοινωνική φροντίδα, τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που είναι πιστοποιημένες και ενταγμένες στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας. Ενισχύουμε οργανώσεις εθνικής εμβέλειας, αλλά και τοπικής δράσης, άσχετα αν αυτές οι οργανώσεις δεν αναφέρουν ότι χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εργασίας, παράγουν σημαντικό έργο, αλλά υπάρχει και έλλειψη συνεργασίας μεταξύ τους.
Δεν συνεργάζονται, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, για ενιαίο σχεδιασμό και συντονισμένη δράση στον ίδιο κοινωνικό χώρο. Γι’ αυτό προχωρούμε και θεσμοθετούμε την Κοινωνική Σύμπραξη που θα δημιουργηθεί σε κάθε δήμο ή σε συστάδα όμορων δήμων, όταν αυτοί είναι μικροί και θα κάνει πράξη την οριζόντια συνεργασία του Δημοσίου, των ΟΤΑ και της Κοινωνίας των Πολιτών που θα προωθήσει την Κοινωνική Ενταξη και το πρόγραμμα αντιμετώπισης της φτώχειας. Η Κοινωνική Σύμπραξη θα λειτουργεί βάσει πρωτοκόλλου που θα υπογράφουν όλοι οι φορείς Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, θα υποστηρίζεται διοικητικά και επιστημονικά από τον δήμο, αλλά και από εθελοντές, προκειμένου να υλοποιήσει τον ενιαίο σχεδιασμό για την Κοινωνική Φροντίδα και Αλληλεγγύη.
Από τι πάσχει, κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνηση;
Εχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για την έξοδο από την κρίση. Είμαστε σε κρίσιμο σημείο. Χρειάζεται το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας που θα δώσει την προοπτική. Να ξέρει ο κάθε πολίτης τα επόμενα βήματα. Χρειάζεται περισσότερη συλλογικότητα και εντατικοποίηση της δουλειάς από όλους. Χρειάζονται αποφάσεις από την Ευρώπη και είναι ευκαιρία η ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο. Αν η προσπάθεια δεν ολοκληρωθεί, προφανώς και θα πάνε όλα χαμένα. Γι’ αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στη στήριξη της ανάπτυξης με απασχόληση και στην ανακούφιση της κοινωνίας. Να δώσουμε ευκαιρίες εργασίας, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, για τη μόρφωση των οποίων η κάθε οικογένεια και η Ελλάδα έχει επενδύσει πολλά και μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και την κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνυπάρξει πολιτικά με τη ΝΔ με κοινούς υποψηφίους στις εκλογές για την Τ.Α.;
Η συμμετοχή στην κυβέρνηση και η στήριξή της από το ΠΑΣΟΚ αφορά την εθνική και την κοινωνική ανάγκη να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει άμβλυνση των πολιτικών και ιδεολογικών αντιθέσεων. Συνεργαζόμαστε σε κυβερνητικό επίπεδο με τους παραδοσιακούς μας αντιπάλους, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο για κομματικές σκοπιμότητες στην πλάτη των πολιτών που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.
Για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, το κάθε κόμμα έχει την πολιτική του και τη φιλοσοφία του. Εμείς θα στηρίζουμε δημοκρατικούς συνδυασμούς, δημάρχους και περιφερειάρχες που μπορούν να ανταποκριθούν στις δύσκολες συνθήκες για να παίξει η Αυτοδιοίκηση τον ρόλο της στη στήριξη της κοινωνίας και των πολιτών.
Η Κεντροαριστερά, η ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, πρέπει και μπορεί να μπει μπροστά. «Ναι» στη δυναμική ανασύστασή της, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και όλων όσοι νιώθουν την ανάγκη όχι μόνο να βάλουμε πλάτη για τη χώρα και τη δοκιμαζόμενη κοινωνία, αλλά και για να ξαναβρούμε την προοπτική και την ελπίδα. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη πρόκληση για την Κεντροαριστερά. Θα πρέπει να εκφράσουμε τον προοδευτικό λόγο απέναντι στις συντηρητικές αντιλήψεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Αν η Ευρώπη δεν κατανοήσει ότι η οικονομική ανάκαμψη και η κοινωνική πρόοδος είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δεν θα υπάρξει αύριο για το ευρωπαϊκό και το κοινωνικό μοντέλο.
Η συνέντευξη δημοσιεύεται στην εφημερίδα Παρασκηνιο που κυκλοφορεί
e-giakoumis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου