Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ριζικό «λίφτινγκ» στο φόρο ακινήτων

Σε ριζικό «λίφτινγκ» του σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για ένα εντελώς διαφορετικό φόρο ακινήτων προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου το τελικό νομοσχέδιο να περάσει χωρίς απώλειες από τη Βουλή. Για το λόγο αυτό υπήρξε χθες συνάντηση ειδικής ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου Οικονομικών στο Μέγαρο
Μαξίμου υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Στην ομάδα συμμετέχουν από πλευράς Ν.Δ η βουλευτής Λακωνίας και μέλος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Φεβφωνία Πατριανάκου, ο εκπρόσωπος της Συγγρού στη διακομματική επιτροπή για το φόρο ακινήτων Αντώνης Παναγόπουλος, από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Μακρυπίδης και από το υπουργείο Οικονομικών ο σύμβουλος του κ.Στουρνάρα και συντάκτης του αρχικού ενιαίου φόρου ακινήτων Νίκος Καραβίτης.

Απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι να βρεθεί μία φόρμουλα, η οποία θα ψηφιστεί από γαλάζιους και πράσινους χωρίς παρατράγουδα και αυτό έγινε σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση. Υπήρξε μία επί της αρχής συμφωνία, η οποία θα εξειδικευθεί και θα τεθεί υπόψη των δύο αρχηγών, υπήρξαν όμως και σημεία τριβής. Ο νέος φόρος θα ενσωματώσει σύμφωνα με πληροφορίες από τις ομάδες των βουλευτών το 90% των προτάσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να έχει τις αντιρρήσεις του.
Το βασικό σημείο συμφωνίας είναι πως θα υπάρξει μεγαλύτερη προοδευτικότητα, σε άμεση συσχέτιση με τη συσσώρευση της ακίνητης περιουσίας. Δεν θα εφαρμοστεί φορολόγηση επί του συνόλου της περιουσίας με ένα συντελεστή όπως είχε προτείνει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ.Καραβίτης αντέτεινε πως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν για πρακτικούς λόγους, καθώς δεν υπάρχει περιουσιολόγιο.
Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που κατέχει ο φορολογούμενος όμως θα παίζει ρόλο: Είτε θα φορολογείται κάθε ακίνητο ξεχωριστά και από ένα ύψος ακίνητης περιουσίας και πάνω θα επιβάλλεται και συνολικός φόρος ακίνητης περιουσίας, είτε θα υπάρχει ένας συντελεστής για τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου μέχρι ένα ορισμένο ύψος και από εκεί και πάνω κάθε ακίνητο θα φορολογείται ξεχωριστά και προοδευτικά. Βάση ενδεχομένως για τον υπολογισμό της συνολικής ακίνητης περιουσίας θα είναι το Ε9.
«Βασική αρχή είναι πως όσα περισσότερα έχει κάποιος, τόσο περισσότερο θα πληρώνει» έλεγε στέλεχος που συμμετείχε στη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι διορθώνονται αδικίες του αρχικού σχεδίου, στο οποίο επειδή δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά κανένα τρόπο το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, υπήρχε σε κάποιες περιπτώσεις υπερφορολόγηση και σε κάποιες υποφορολόγηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα πρόκειται για ένα συνδυασμό ΦΑΠ και χαρατσιού, ο οποίος όμως δεν θα καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρχει κάποιου είδους αφορολόγητο, όπως στον ΦΑΠ. Οι βουλευτές ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο, αν όχι γενικό, οπωσδήποτε ειδικό ώστε να ληφθεί μέριμνα για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο επιμένει στη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
Σημείο διαφωνίας είναι και το ενδεχόμενο παράτασης του χαρατσιού. Οι βουλευτές της Ν.Δ, και από τα αστικά κέντρα και την επαρχία, διαφωνούν κάθετα και ζητούν διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά με αναλογικότερη επιβάρυνση. Από το ΠΑΣΟΚ απέδωσαν την αντίρρηση αυτή στην απροθυμία των νεοδημοκρατών να δεχθούν τη διατήρηση ενός μέτρου που είχε εφαρμόσει ως υπουργός ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το υπουργείο Οικονομικών δεν θα το έβλεπε αρνητικά.
Η ομάδα θα συναντηθεί ξανά την επόμενη εβδομάδα και μέλη της ελπίζουν ότι μέχρι την άλλη Παρασκευή πιθανώς να είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο. Καθώς όμως το θέμα δεν είναι απλό, δεδομένου ότι ο νόμος «κτίζεται» από την αρχή, πιθανώς στον προϋπολογισμό να υπάρξει απλά πρόβλεψη για έσοδ 2,9 δισ ευρώ και το νομοσχέδιο να έρθει αργότερα, οπωσδήποτε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014. Αυτό ειναι κάτι που υποστηρίζουν και βουλευτές της Ν.Δ.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου