Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πώς ερμηνεύει η Κουμουνδούρου το άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ

Σημαντικούς τριγμούς βλέπει η Κουμουνδούρου πίσω από το άνοιγμα της Ντόρας Μπακογιάννη στη ΔΗΜΑΡ και το κάλεσμα που απηύθυνε για να ξαναμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως το κλίμα έχει αντιστραφεί και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να παραμείνει στη θέση της. Σε αυτό εκτιμάται ότι έχει συμβάλει τόσο η πρόταση δυσπιστίας, από την οποία η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι η κυβέρνηση βγήκε
χαμένη, καθώς ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να μπουν στην ουσία του πολιτικού διαλόγου που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια, όσο και οι καθημερινές διαβουλεύσεις για τα επερχόμενα μέτρα.
Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως το Μαξίμου αναζητά στηρίγματα στο πρόσωπο βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, ενώ έχει ρίξει τα δίχτυα του και στις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων… Μετά την υπερψήφιση της Θ. Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας και τις αντιπολιτευτικές κορώνες βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού ότι δεν περνάνε τα νέα μέτρα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει εφεδρείες για να καταφέρει να ξεπεράσει τυχόν νέες «ανταρσίες» ενόψει του ναρκοπεδίου της Βουλής. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες να έχουν υπερψηφιστεί η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέο τσεκούρι στο ασφαλιστικό ύψους σχεδόν ενός δισ. Ευρώ, προϋπολογισμός, ενιαίος φόρος ακινήτων και ξεπάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ως εκ τούτου οι διαρροές από το μέτωπο της κυβέρνηση φαντάζουν δεδομένες στην Κουμουνδούρου.
Πίσω όμως από το κάλεσμα στη Δημοκρατική Αριστερά των χιλίων εσωτερικών προβλημάτων, της δημοσκοπικής καθίζησης και της αναζήτησης πολιτικής ταυτότητας και στίγματος, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ακόμα ένα στοιχείο. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρείται το προχθεσινό δημοσίευμα της Αυγής, το οποίο επικαλούμενο κρυφές δημοσκοπήσεις, έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΗΜΑΡ κράτησε ορθάνοιχτο το παράθυρο επιστροφής της στην κυβέρνηση με την αναφορά περί «εθνικής συνεννόησης».
Μέσα σε αυτό το θολό πολιτικό τοπίο από την αξιωματική αντπολίτευση δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο έκτακτου ανασχηματισμού από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, με βασικό άξονα την «εθνική συστράτευση» ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Παράλληλα με αυτή την «παντιέρα» στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα ασκηθούν πιέσεις να μετέχει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κυβερητικό σχήμα σε μία συντονισμένη προσπάθεια να «καεί». «Το «πείραμα Παπαδήμου» ξανάρχεται στο προσκήνιο. Αυτή τη φορά όμως όχι ως σκαλοπάτι εναλλαγής στο πλαίσιο του δικομματισμού, αλλά ως νομιμοφανές πολιτικό ανάχωμα έναντι της δυναμικής της αριστερής διακυβέρνησης» σημειώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου