Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προετοιμασία των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – Συνόδου Κορυφής – που θα συνέλθει την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε τα εξής:
Τα Συμπεράσματα του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – η προετοιμασία του οποίου θα συζητηθεί στο γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy – είναι αυτά που ουσιαστικά ανοίγουν τη μεγάλη, πανευρωπαϊκή, πολιτική συζήτηση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου 2014. Το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε είναι οι νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού. Υπάρχει, συνεπώς, ανάγκη για μία νέα ευρωπαϊκή αφήγηση, πιο αισιόδοξη, πιο ελκυστική και πιο φιλική για τους Ευρωπαίους πολίτες και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά που ζει κάτω από την απειλή της ανεργίας.
Ως προς την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ήδη επεξεργασμένα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας. Αξίζει, όμως, να υπογραμμιστούν δύο σημεία:
Πρώτον, οι σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. – ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα πιο ανοιχτό και λειτουργικό τρόπο, διασφαλιζομένης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, της συμμετοχής και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., δηλαδή και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεύτερον, ενώ είναι πάρα πολύ έντονη η αναφορά των Συμπερασμάτων στην ανάγκη να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή στην άμυνα, άλλες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργούν, πολύ συχνά, προσκόμματα σε σχέση με τη διατήρηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτό το ζήσαμε στην Ελλάδα με την περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και χαίρομαι γιατί έτσι επιτυγχάνεται μια συμφωνία σε σχέση με την ΕΑΣ, η οποία διασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής βιομηχανικής υποδομής στον τομέα της άμυνας. Το ίδιο ισχύει, κατά μείζονα λόγο, και για τον ελληνικό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο οποίος, επίσης, πρέπει να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί και για λόγους αμυντικούς.
Ως προς τα νέα εργαλεία των συμβατικών διευθετήσεων (contractual arrangements) και τους μηχανισμούς αλληλεγγύης (solidarity mechanisms) που αποτελούν κεφάλαιο των Συμπερασμάτων, θέλουμε να τονίσουμε ότι οι μηχανισμοί αυτοί έχουν πολύ μεγάλη σημασία, όταν εμβαθύνουν την Oικονομική και Nομισματική Ένωση, όχι όμως προκειμένου να λειτουργήσουν ως μικρά μνημόνια για όλες τις χώρες ή ως μηχανισμοί για την επιβολή πολιτικών λιτότητας, αλλά, εφόσον λειτουργούν ως μηχανισμοί για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Από αυτή την οπτική γωνία, έχει ιδιαίτερη σημασία στα νέα αυτά εργαλεία να μπορούν να μετέχουν όλες οι χώρες, δηλαδή και αυτές που ακολουθούν προγράμματα προσαρμογής.
Τέλος, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές που αποτελούν σημαντική προτεραιότητα και της επικείμενης Ελληνικής, αλλά και της Ιταλικής Προεδρίας, καθώς και όλων των μεσογειακών χωρών και με δεδομένο ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά και ζήτημα ασφάλειας για την Ευρώπη, έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενισχυθεί ο ρόλος της Επιτροπής, την οποία καλούμε να υποβάλει σχετικές Εκθέσεις, συστηματικά, σε κάθε Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, αλλά και σε κάθε Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου