Σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας, με κυρίαρχο αυτό που αφορά, από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για όσους έχουν τζίρο άνω των 10.000 ευρώ ή και λαμβάνουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης άνω των 5.000 ευρώ έθεσε το προεδρείο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, στη διάρκεια αποψινής τους συνάντησης. Τον κ. Τσαυτάρη συνόδευε κλιμάκιο του υπουργείου, μεταξύ
των οποίων και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μόσχος Κορασίδης.
των οποίων και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μόσχος Κορασίδης.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε γόνιμος διάλογος, ενώ οι δύο πλευρές ανανέωσαν εκ νέου το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα.
Στο μεταξύ, το προεδρείο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης κατέθεσε υπόμνημα στον υπουργό, στο οποίο θίγεται βασικά η υποχρέωση μεγάλης μερίδας αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, αφορά περίπου 300.000 Έλληνες αγρότες.Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, να δοθεί παράταση «ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών και να συγκληθεί σύσκεψη παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων, έτσι ώστε να προστεθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινήσεις στον νόμο». Ο κ. Τσαυτάρης στο σημείο αυτό τους ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «θα δοθεί παράταση περίπου ένα μήνα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει δοθεί παράταση.
Ένα άλλο θέμα που τίθεται επί τάπητος στο υπόμνημα που κατατέθηκε είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σχετικά με το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και τονίζεται ότι παρόλο που δόθηκε λύση, ωστόσο αυτή είναι προσωρινή, και στο πλαίσιο αυτό ζητείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από «για μια μόνιμη και σταθερή λύση».
Μεταξύ άλλων από την πλευρά της η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης στο υπόμνημά της δηλώνει στήριξή στις προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενάντια στην επέκταση του χρονικού περιθωρίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, ενώ επιπρόσθετα υπογραμμίζονται τα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους για τα αλλεπάλληλα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων και στο πλαίσιο αυτό ζητείται να δοθούν αποζημιώσεις «γενναία έτσι ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ξανά φτιάξουν τα κοπάδια τους».
Παράλληλα, στο υπόμνημα γίνεται λόγος για την παραγωγή ρυζιού και τονίζεται ότι στο νομό Θεσσαλονίκης καλλιεργείται το 75% της εγχώριας συνολικής παραγωγής ρυζιού. Όπως υπογραμμίζεται η κατάργηση των δασμών και η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ρυζιού από χώρες όπως Καμπότζη, Μιανμάρ κ.α έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση της τιμής του για τον παραγωγό, θέτοντας έτσι σε μεγάλο κίνδυνο τη συνέχιση της καλλιέργειας. «Εμείς πιστεύουμε ότι η επιβολή δασμών είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιείται από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο για την προστασία της τιμής του ρυζιού και σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να πιέσετε προς αυτή τη κατεύθυνση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.
Τέλος, ζητείται μέσω του υπομνήματος η κατάθεση τροπολογιών για την εφαρμογή του νόμου που αφορά τη λειτουργία των συνεταιρισμών, καθώς και η άμεση ανακοίνωση από το υπουργείο των πολιτικών αποφάσεων για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2014-2020).
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου