Νέα δεδομένα φέρνει η αλλαγή διαδικασίας εκλογής των
ευρωβουλευτών, αφού στις εκλογές του Μαίου θα ψηφίσουμε με σταυρό
προτίμησης και όχι με λίστα, όπως γίνονταν ως σήμερα.
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει για τις Ευρωεκλογές είναι λίγος, πιο ευνοημένα είναι τα δημοφιλή και αναγνωρίσιμα στελέχη των κομμάτων γεγονός που το γνωρίζουν καλά όλοι οι υποψήφιοι
και ήδη ο σχετικός διάλογος έχει πάρει «φωτιά».
Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει για τις Ευρωεκλογές είναι λίγος, πιο ευνοημένα είναι τα δημοφιλή και αναγνωρίσιμα στελέχη των κομμάτων γεγονός που το γνωρίζουν καλά όλοι οι υποψήφιοι
και ήδη ο σχετικός διάλογος έχει πάρει «φωτιά».
Πιο προβληματισμένοι εμφανίζονται οι νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, καθώς θεωρούν ότι λόγω της απουσίας τους στο εξωτερικό επί χρόνια, δεν θα ξεκινήσουν από την ίδια βάση με στελέχη που δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια πολιτική σκηνή.
Από τους νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ, ήδη, κάποιοι έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους για την υποψηφιότητά τους. Ανάμεσα σε αυτούς και η Μαριέττα Γιαννάκου, η Ρόδη Κράτσα, αλλά και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Αγνωστες, παραμένουν -μέχρι στιγμής- οι προθέσεις του Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε την υπόσχεση του Αντώνη Σαμαρά να τεθεί επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, αλλά με το παλιό σύστημα της λίστας, δηλαδή της εξασφαλισμένης εκλογής.
Ωστόσο, όπως φαίνεται είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αν τελικά είναι υποψήφια, είναι βέβαιο ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εκλογής. Ωστόσο, η ίδια η βουλευτής της ΝΔ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά της.
Επώνυμοι και στο ΠΑΣΟΚ
Στο στρατόπεδο της εν δυνάμει «Ελιάς», το ευρωψηφοδέλτιο φαίνεται ότι προκαλεί και την πρώτη κόντρα. Αφενός η αλλαγή του τρόπου εκλογής προκάλεσε τριγμούς στα κόμματα που συμμετέχουν και αφετέρου η επιθυμία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου να προτάξει την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά, η οποία με όπλο τη δημοφιλία της θεωρείται ότι δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα εκλογής, δημιουργεί σκηνικό έντονων αντιδράσεων στους «58».
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξανά υποψήφιες για την ευρωβουλή θα είναι οι κυρίες Συλβάνα Ράπτη και Αννυ Ποδηματά. Επίσης, εκτιμάται ότι, ανάλογα και με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν, σταυρό για την Ευρωβουλή ενδεχομένως να ζητήσουν και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Γιώργου Πεταλωτή, Παύλου Γερουλάνου, του στενού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου Κυριάκου Πιερρακάκη και της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ.
Οσον αφορά τους «58» συζητείται έντονα το όναμα της Αθηνάς Δρέττα, της Κατερίνας Μπατζελή, του Γιώργου Παγουλάτου και του Παντελή Καψή, εφόσον βέβαια προχωρήσει η συζήτηση για την «Ελιά» χωρίς εμπόδια. Τις υποψηφιότητες Παγουλάτου αλλά και Γιάννη Βούλγαρη στηρίζει και ο επικεφαλής της «Δυναμικής Ελλάδας» Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος με δήλωσή του στο «Εθνος» στηρίζει τον αιφνιδιασμό του σταυρού.
Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος προσανατολίζεται να προτείνει για υποψήφιους ευρωβουλευτές νεότερα πρόσωπα όπως ο Ευθύμης Καρδαράς.
Γκρίνια ΣΥΡΙΖΑ για το «σταυρό»
Εν τω μεταξύ η αιφνίδια αλλαγή του τρόπου εκλογής στις Ευρωεκλογές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «πλασάρουν» την αλλαγή ως «ανανέωση» με εξωκομματικά πρόσωπα, αλλά «στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψηφίων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση «απέλπιδα προσπάθεια» της κυβέρνησης να «αποφύγει την επερχόμενη συντριβή στις Ευρωεκλογές».
Πηγή : iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου