Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Αλλαγή ατζέντας με άμεση επιστροφή στις αγορές

Η επικοινωνιακή «πανωλεθρία» που έχει προκαλέσει το » βίντεο Μπαλτάκου »  φαίνεται πως επισπεύδει τις εξελίξεις για την οικονομία, το προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που επιβεβαίωσε και ενίσχυσε με δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η απόφαση για επιστροφή στις αγορές είναι ειλημμένη και η κίνηση
αυτή είναι βέβαιο οτι όχι μόνο θα αλλάξει την δυσάρεστη για την κυβέρνηση είδηση της «ανοησίας» Μπαλτάκου αλλά και επιπρόσθετα θα οδηγήσει τον προεκλογικό διάλογο στη βάση της απελευθέρωσης της χώρας από τους δανειστές που θα σημάνει η έξοδος στις αγορές.
stournaras8Ερωτηθείς ο υπουργός οικονομικών για τις πληροφορίες ότι «η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές από λεπτό σε λεπτό ή από ημέρα σε ημέρα» ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες». «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια, δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο.
Πληροφορίες που βλέπουν το φως δημοσιότητας μιλούν για έκδοση πενταετούς ομολόγου, με στόχο άντληση ποσού δύο δισ. ευρώ, μέσα στον Απρίλιο. Όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο δύο πηγές, στην έκδοση θα «εμπλακούν» (lead banks) οι Deutsche Bank, Bank of America, Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs.
Στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στις αγορές δύο χρόνια μετά το PSI και τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή στην στήριξη της Ευρωζώνης, με το διάγγελμα στο Καστελλόριζο στις 23 Απριλίου του 2010.
Το  κόστος δανεισμού της Ελλάδας στο 10ετές ομόλογο διολίσθησε σε χαμηλό 4 ετών, ελάχιστα επάνω από το 6%, βελτιώνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής στις αγορές ομολόγων. H απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στις 12 το μεσημέρι στο 6,21%, ενώ το spread έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς στις 458 μονάδες βάσης. Πρέπει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου τον Απρίλιο του 2013 ήταν στο 11,58%.
Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν πως με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών η Ελλάδα θα μπορούσε στην πενταετία να πληρώσει επιτόκιο 4,5%. Πάντως, οι περισσότεροι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα κινηθεί στο 5%-5,5%.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει καλά οτι το σενάριο αυτό μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά και δημοσκοπικά δεδομένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ολομέτωπη επίθεση για το θέμα Μπαλτάκου μόλις ξεκίνησε, αν και υπάρχουν στελέχη που εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει την κοινωνία να επεξεργαστεί χωρίς πολλά λόγια και διαξιφισμούς την «ολοφάνερη πλέον ανοιχτή γραμμή ΝΔ-Χρυσής Αυγής» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου