Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Χρέος και αποζημιώσεις η «ατζέντα» Βενιζέλου

  Οι γερμανικές αποζημιώσεις αλλά και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τέθηκαν στην χτεσινή συνάντηση που είχαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων
ως συνέχεια της πρώτης συζήτησης που είχαν πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Γερμανός Πρόεδρος Γιοκακίμ Γκάουκ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος θα συνεχίσει τη συζήτηση για τις αποζημιώσεις  με τον Γερμανό ομόλογό του Σταϊνμάγιερ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει αφού ανατέθηκε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης μεταξύ των τριών αφιερώθηκε στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους όπου η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές.
Εξέφρασαν ωστόσο την ανάγκη να συνεχισθεί η συζήτηση που άνοιξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.Ρέντλιγκ για διευθέτηση του χρέους με επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων από το Φθινόπωρο όπως φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα καθώς εκτιμούν η παρουσία της Γερμανίδας Καγκελάρίου στην Αθήνα μετά την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές μετά από 4 χρόνια, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και σηματοδοτεί την επαναφορά της χώρας στην «κανονικότητα».
Όπως αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαιώνεται και από τους εταίρους μας με την παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα και ότι υπάρχουν θετικά μηνύματα από την ελληνική οικονομία που αποτελούν την βάση για να ξεκινήσει η συζήτηση που την διευκόλυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
« Δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα κουρέματος που θα έχει αποτέλεσμα να χάσουν χώρες και φορολογούμενοι που μας έχουν δανείσει» λένε στο ΠΑΣΟΚ    
Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα κουρέματος του ελληνικού χρέους που θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν οι χώρες και οι φορολογούμενοι πολίτες των χωρών που μας έχουν δανείσει.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν στο The TOC «δεν είμαστε μπαταχτζήδες, και δεν σκοπεύουμε να μην πληρώσουμε αυτά που μας δάνεισαν οι εταίροι μας από τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών. Αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ». Παραπέμπουν δε στις δηλώσεις Βενιζέλου ο οποίος επιμένει στην βιωσιμότητα του χρέους επικαλούμενος τις απόψεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Ρέντλιγκ ο οποίος εξ αρχής έχει υποστηρίξει το σενάριο της επιμήκυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους το οποίο έχει χαρακτηρίσει βιώσιμο.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι μετά από τόσες θυσίες ετών ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που δεν ανήκει σε ιδιώτες αλλά στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ την Ελλάδα, θα ήταν σαν να «χύναμε την καρδάρα με το γάλα» .
Κι αυτό διότι θα αποτελούσε παραδοχή μη βιωσιμότητας του χρέους προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές. « Μετά από τόσες θυσίες οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και αυτό δεν πρέπει επ ουδενί να τι θέσει υπό αμφισβήτηση η ελληνική πολιτική ηγεσία» επισημαίνει στο The TOC στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ. 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου