Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Χωρισμένη στα τέσσερα η ΔΗΜΑΡ

Τέσσερις ομάδες διαμορφώνουν το εσωκομματικό τοπίο της ΔΗΜΑΡ οι οποίες χωρίζονται σε δύο βασικά στρατόπεδα τα οποία θα εκφραστούν στην Κ.Ε. υπέρ της σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την Κεντροαριστερά.
Η ΔΗΜΑΡ έχει χωριστεί στην προεδρική φρουρά, το Αριστερό Δίκτυο, τους υποστηρικτές της μεγάλης κεντροαριστεράς και στην
κίνηση των 5 βουλευτών
Η προεδρική φρουρά
Στην ομάδα των στελεχών που στηρίζει τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη ανήκουν τα μέλη της Ε.Ε., Θ. Μαργαρίτης, Σ. Παπαθανασίου, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Δημήτρης Μαυροκεφαλίδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Παναγιώτης Παναγιώτου.
Από τους βουλευτές στο πλευρό του Φώτη Κουβέλη έχουν ταχθεί οι Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξυροτύρη και Μαρία Ρεπούση. Η τάση δεν έχει ακόμα αποφασίσει τελικά για την στάση της και υπάρχουν διακυμάνσεις στις απόψεις που εκφράζονται μέχρι στιγμής.
Για παράδειγμα ο Θ. Μαργαρίτης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης διαφωνούν με τις παραιτήσεις μελών από την Ε.Ε. ενώ οι Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, Σ. Παπαθανασίου, Γιάννης Κακουλίδης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου προανήγγειλαν χθες ότι θα παραιτηθούν από την Ε.Ε. αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που τους αναλογούν για την εκλογική ήττα.
Στο σύνολό τους στηρίζουν την κίνηση του Φώτη Κουβέλη να θέσει την παραίτησή του στα κομματικά όργανα ως απόδειξη ανάληψης της ευθύνης για την ήττα, εν γνώση ότι ο Πρόεδρος του κόμματος δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από την πλειοψηφία των μελών των συλλογικών οργάνων. 
Οι προεδρικοί στην Κ.Ε. που αριθμούν 59  μέλη αναμένεται να μην κάνουν αποδεκτή την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη. Υπενθυμίζεται ότι η τάση των «προεδρικών » είχε συνεργαστεί με το Αριστερό Δίκτυο (26 μέλη) με το οποίο διαμόρφωσαν την πλειοψηφία στα κομματικά όργανα.
Υποστηρίζουν ότι το θολό μήνυμα που εξέπεμψε η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά, δηλώνοντας ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με την ΕΛΙΑ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε στην αιμορραγία ψηφοφόρων προς το Ποτάμι, την ΕΛΙΑ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπερασπίζονται ότι ο πόλος της Κεντροαριστεράς πρέπει να έχει προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, δείχνοντας την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με τη Ν.Δ., χωρίς να αρνούνται τον διάλογο με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι.
Το Αριστερό Δίκτυο
Η τάση του Αριστερού Δικτύου αριθμεί 26 μέλη στην Κ.Ε. και μαζί με τους Προεδρικούς σχηματίζουν την πλειοψηφία στο κόμμα. Διατηρούν ισχυρές δυνάμεις στις κομματικές οργανώσεις και ζητούν τη διοργάνωση συνεδρίου με όποια μορφή και αν αυτό συγκληθεί. Υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής Προέδρου του κόμματος αλλά επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγετική ομάδα ζητώντας  την παραίτηση των στελεχών της Ε.Ε που οδήγησαν το κόμμα στην εκλογική ήττα.
Αναφέρουν μάλιστα ότι αυτοί που καθόρισαν την πολιτική του κόμματος και προσέδωσαν αυτό το θολό μήνυμα για την πολιτική της ΔΗΜΑΡ αναφερόμενοι κυρίως στα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να παραιτηθούν και να αλλάξει η Ε.Ε. του κόμματος. Βασική επιδίωξή τους είναι η συγκρότηση ενός κόμματος που θα κινείται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας με σαφή προσανατολισμό προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την στρατηγική των συμμαχιών που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. 
Στο Αριστερό Δίκτυο συμμετέχουν τα μέλη της Ε.Ε. Θ. Φωτεινός, Β. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος, Δ. Λουκάς.
Οι υποστηρικτές της δημιουργίας της μεγάλης Κεντροαριστεράς
Ο πρώην Γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης ως επικεφαλής της μεταρρυθμιστικής τάσης του κόμματος εξ αρχής τάχθηκε εναντίον της παραίτησης Κουβέλη και δήλωσε ότι δεν διεκδικεί ο ίδιος την ηγεσία.
Η μεταρρυθμιστική πτέρυγα της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας ότι ακολούθησε λάθος πολιτική ενόψει ευρωεκλογών. Δεν θα αποδεχτεί την παραίτηση του Προέδρου και ζητά να μη γίνει συνέδριο αφού δεν φαίνεται να τίθεται  θέμα αλλαγής Προέδρου στην Κεντρική Επιτροπή. Προτείνει να ανοίξει άμεσα ο διάλογος με την ΕΛΙΑ και το Ποτάμι για την συγκρότηση ενός φορέα της Κεντροαριστεράς, ενώ υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρέπει να επιστρέψει τώρα στην κυβέρνηση.
Στην μεταρρυθμιστική τάση συμμετέχουν οι Γρηγόρης Ψαριανός, Ανδρέας Παπαδόπουλος και τα μέλη της Ε.Ε. Ντόρα Τσικαρδάνη, Μυρσίνη Λιοναράκη και ο Γρ. Καραγρηγορίου. Τα μέλη της τάσης ασκούν κριτική στην ηγεσία του κόμματος για την απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση και την απουσία του κόμματος από τις διεργασίες της Κεντροαριστεράς.
Κοντά στις απόψεις της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος βρίσκεται και ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου ο οποίος  ακολουθεί αυτόνομη πορεία. Ο κ. Οικονόμου βρίσκεται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την ηγεσία του κόμματος καθώς έχει χαρακτηρίσει την κίνηση Κουβέλη ως επιτομή της προσχηματικής παραίτησης. 
Η κίνηση των 5 βουλευτών
Η ομάδα των 5 βουλευτών με επικεφαλής τον Γιάννη Πανούση εξέδωσε πρόσφατα κείμενο για την ενότητα του κόμματος
Διαφορετικό πολιτικό στίγμα κατοχυρώνει στο εσωτερικό του κόμματος η ομάδα των 5 βουλευτών με επικεφαλής τον Γιάννη Πανούση που πρόσφατα εξέδωσαν κείμενο για την ενότητα του κόμματος, στην οποία περιλαμβάνονται οι Γ. Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ν. Φούντα, Θ. Ψύρρας, ενώ κοντά βρίσκεται και η Κατερίνα Μάρκου.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου ο Γιάννης Πανούσης προχώρησε σε δηλώσεις με τις οποίες σημείωνε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να προσανατολιστεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συμμετέχει σε μία προοδευτική κυβέρνηση. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της Νίκης Φούντα η οποία δεν συμφωνεί με αυτήν την στρατηγική.
Ο κ. Πανούσης θεωρεί δεδομένη την παραίτηση Κουβέλη από την στιγμή που την κατέθεσε στα όργανα και έχει προτείνει την εκλογή μεταβατικού Προέδρου για 2 χρόνια προκειμένου να μεταβιβαστεί η εξουσία σε νεότερο πρόσωπο. Προτείνει επίσης να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το όνομα του Γιάννη Πανούση έχει ακουστεί για την θέση του διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος αλλά δεν διαθέτει προσβάσεις στην βάση του κομματικού μηχανισμού.
Στη χθεσινή συνεδρίαση τάχθηκε υπέρ της ανακοίνωσης με την οποία τα μέλη της Κ.Ο. και της Ε.Ε. δεν συμφωνούν με την παραίτηση Κουβέλη προκαλώντας σύγχυση για την τελική του στάση στην Κ.Ε.
thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου