Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το «δόγμα πυγμής» Σαμαρά με αιχμή την απεργία της ΓΕΝΟΠ

Στο όπλο της πολιτικής επιστράτευσης, κατέφυγε για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνοντας προσωπικά ο ίδιος υψηλό πολιτικό κόστος και οδηγώντας την κυβέρνηση σε μετωπική σύγκρουση με τους απεργούς της ΔΕΗ.
Αν και η απόφαση για επιστράτευση των εργαζομένων της
ΔΕΗ γνωστοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, είχε ληφθεί εδώ και τρεις ημέρες και τελούσε εν γνώσει του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Ο πρωθυπουργός το είδε διαμηνύσει από τα μέσα της εβδομάδας ότι δεν θα ανεχθεί τους λαϊκιστές και είχε προδιαγράψει τη στρατηγική του έναντι των απεργών που θέτουν εμπόδια,όπως λέει, στις μεταρρυθμίσεις.
Η ταχεία απόφασή του να υπογράψει την πολιτική επιστράτευση αποτελεί μια κίνηση που δείχνει πως στο Μέγαρο Μαξίμου η πλάστιγγα είχε γείρει υπέρ της στρατηγική της έντασης εδώ και μέρες και πλέον μένει να φανεί εάν θα δικαιωθούν για την επιλογή τους.
Ο πρωθυπουργός εξ αρχής δήλωσε στους συνεργάτες του ότι πρέπει πάση θυσία να μη διαταραχθεί η οικονομική ζωή από τις απεργίες εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδους και δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να υποχωρήσει η κυβέρνηση.

Σε μια ακόμα αναμέτρηση με μια συνδικαλιστική οργάνωση, η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς «δεύτερες σκέψεις», επέλεξε το «δόγμα πυγμής». Η κεντρική άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει πίσω και να δείξει υποχωρητικότητα. ´Οπως έλεγαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μια τέτοια κίνηση θα έστελνε λάθος μηνύματα στην κοινωνία.

Επίσης, όπως επισημαίνεται σε πρωθυπουργικούς κύκλους, θα ενίσχυε το επιχείρημα πως η κυβέρνηση δεν είναι άτρωτη, ειδικά αυτή την περίοδο που εισερχόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για την προώθηση των προαπαιτουμένων.

«Η Πολιτεία οφείλει με το όποιο πολιτικό κόστος να διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον και όχι το συντεχνιακό» σημείωνε τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού και στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την εξέλιξη της επιστράτευσης.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της και θα έχει ενδιαφέρον πως θα εξελιχθεί η «μάχη» στο κοινωνικό πεδίο και κυρίως, όχι μόνο πως θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αλλά εάν θα υπάρξει και ευρύτερη κοινωνική συμμαχία κατά του κυβερνητικού δόγματος της πυγμής.
Παράλληλα από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. «Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» έλεγαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.


thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου