Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Παπούλιας: Ημέρα μνήμης και σεβασμού

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην αίθουσα «Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος» του Μεγάρου της Βουλής.

Παρών επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, καθώς και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Σε περιόδους κρίσης η φλόγα της ελευθερίας και των δημοκρατικών θεσμών πρέπει να κυριαρχεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά την ξενάγησή του στην έκθεση .
Αναφερόμενος στην 40ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας τόνισε πως «σήμερα είναι μια μέρα μνήμης και μεγάλου σεβασμού σε όσους αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα».
Τίτλος της έκθεσης «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Μέσα από τα επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τις σελίδες των περιοδικών, τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 1974 και του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό, επιχειρείται η παρουσίαση του πρώτου έτους που ακολούθησε την τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 24 Ιουλίου 1974.
Η περίοδος αυτή, γεμάτη αβεβαιότητα και κινδύνους αλλά και μεγάλες εθνικές και πολιτικές προκλήσεις, αντιμετωπίστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να εγκαθιδρυθεί, με το Σύνταγμα του 1975, η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία, η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδο, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αδιατάρακτης σταθερότητας και ειρήνης.
Στο Περιστύλιο της Βουλής, παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η πλούσια κινηματογραφική παραγωγή και η εκδοτική έκρηξη που όλα μαζί συνθέτουν το κλίμα ελευθερίας και ενθουσιασμού που κυριάρχησε στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας.
Την έκθεση προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία υπό την επιστημονική εποπτεία επιτροπής ειδικών.
Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από τον Σεπτέμβριο.
Παπούλιας: «Η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα» λόγω κρίσης
Την ανάγκη να προστατευθεί η Δημοκρατία στη χώρα τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του για την 40η επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα.
Κάνει επίσης, εκτενή αναφορά στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην Κύπρο που παραμένει διχοτομημένη μετά από 40 χρόνια και χτυπημένη σήμερα από μια άλλη κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και η οποία δεν αγγίζει ούτε πρόκειται να αγγίξει τη διαχείριση της εθνικής υπόθεσης».
Υπογραμμίζει ότι η κρίση έφερε υποχώρηση της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως «τη δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας».
Επισημαίνει ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας.
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στη Χρυσή Αυγή, δηλώνοντας ότι «απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό. Μπορεί κανείς να επιχειρήσει πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο, που δεν μας τιμά ως χώρα και ως λαό, όμως η ουσία είναι ότι η Δημοκρατία υπέστη πολλαπλά χτυπήματα».
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται και σε βολές που δέχθηκε ο ίδιος «για τις υπογραφές που έβαλα». Απαντά σε αυτές τις βολές, υποστηρίζοντας ότι «το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος».
Αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.
Τονίζει, ακόμη, ότι πρέπει να δημιουργηθεί προοπτική για τη νέα γενιά, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή, να περιοριστούν οι εκρηκτικές ανισότητες και να προκληθεί ένα μεταρρυθμιστικό σοκ που θα φέρει γρήγορα αλλαγές παντού – στο κράτος, στην οργάνωση της οικονομίας, στη λειτουργία των θεσμών.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι «η πατρίδα μας πέρασε από τα 40 κύματα για να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία μας, να την κάνουμε καλύτερη, περισσότερη, βαθύτερη, δικαιότερη».
Αποστάσεις της κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια
Η Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στον ΑΝΤ-1 σχολίασε την δήλωση του Παπούλια για υποχώρηση της Δημοκρατίας, εξαιτίας της κρίσης, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις. «Σήμερα, είναι μία μεγάλη μέρα, είναι η μέρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας. Έχουμε σαράντα χρόνια δημοκρατία στην πατρίδα μας και θεωρώ ότι αυτό το οποίο υποχώρησε, με αφορμή και τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι η δημοκρατία, είναι η αντίληψή μας για τη δημοκρατία.
Φτάσαμε στο σημείο σήμερα να ταυτίζουμε τη χούντα με το μνημόνιο. Επειδή περάσαμε 40 χρόνια τεχνητής ευημερίας με δανεικά και πιστεύοντας ότι η δημοκρατία είναι να διοριστούμε όλοι στο δημόσιο και να μην πληρώνουμε και φόρους, τώρα φτάσαμε στο σημείο να ταυτίζουμε τη χούντα με το μνημόνιο», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος που επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μαγική εικόνα, καθώς, όπως υποστήριξε, εμφανίζεται και εξαφανίζεται, όταν υπάρχουν θέματα.
Υπογράμμισε, επίσης ότι ο κ. Τσίπρας αμφισβητείται μέσα στο ίδιο του το κόμμα, σημειώνοντας «δεν έχουμε αισθανθεί καμία πίεση ούτε μπορούμε να αισθανθούμε, γιατί ο κ. Τσίπρας αμφισβητείται μέσα στο ίδιο του το κόμμα».

karfi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου