Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Δημήτρης Καρύδης : Μιλάμε για το ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης


Κύριε Καρύδη ,ο κ. Βενιζέλος διαμορφώνει, όπως φαίνεται, τις συνθήκες για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ ενόψει και του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης το φθινόπωρο. Ποιος είναι ο στόχος και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Δεν είναι μια προσωπική απόφαση του κ. Βενιζέλου αυτό, είναι μια
απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Παλιότερα είναι απόφαση του συνεδρίου μας, περίπου πριν από ένα χρόνο, και κυρίως όλη αυτή η αλλαγή που παλεύουμε γι' αυτήν, είναι να υπάρξει η ανασυγκρότηση, η ανασύνθεση της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Αυτό γιατί το κάνουμε; Γιατί πιστεύουμε ότι μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένας πολιτικός και κοινωνικός  χώρος που σήμερα είναι κατακερματισμένος και που πραγματικά για την  υπεύθυνη πορεία της χώρας και για τους πολίτες, θα πρέπει αυτός ο χώρος να ανασυγκροτηθεί.



Αυτόν τον χώρο η Ελιά δεν τον εκπροσωπεί πλέον;


Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία της Ελιάς πριν από τις εκλογές και κατεβήκαμε με αυτό το σχήμα, Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, στις ευρωεκλογές, στην οποία συμμετείχαν το ΠΑΣΟΚ, συμμετείχαν και άλλα κόμματα και κινήσεις, και πιστεύουμε ότι ήταν ένα θετικό βήμα έτσι όπως εξελίχθηκαν τα αποτελέσματα. Σήμερα πιστεύουμε με το δεδομένο αυτό, ότι θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε ο χώρος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, με μια νέα ορμή και να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. 

Πιστεύουμε ότι είναι η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, κινήσεις στο χώρο της Οικολογίας, προσωπικότητες που κινούνται στο χώρο αυτόν της κεντροαριστεράς και πιστεύουμε ότι αυτό είναι αδήριτη ανάγκη και μετράει και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, που δείχνουν ότι υπάρχει μια άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και ότι οι δυνάμεις της υπεύθυνης σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού πρέπει να ενισχυθούν, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Γι' αυτό και ακριβώς πριν από μερικές ημέρες η Κεντρική μας Επιτροπή, με μεγάλη πλειοψηφία, έδωσε το πράσινο φως προς αυτήν την κατεύθυνση.



Μιλάμε για ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου κόμματος; Θα εκλέξει, δηλαδή, νέα όργανα και αρχηγό ενδεχομένως;


Μιλάμε για το ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, όπου το προσκλητήριο απευθύνεται εκτός από το ΠΑΣΟΚ, στις δυνάμεις που συγκροτούσαν την Ελιά, με τις πολιτικές κινήσεις και τα κόμματα, και από εκεί και πέρα και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της κεντροαριστεράς.



Αναφέρεστε στη ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι;


Έχουμε θέσει ως χρόνο τα τέλη Οκτωβρίου του να γίνει αυτό το ιδρυτικό συνέδριο. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο θα συσταθεί και μια εθνική οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο, στο οποίο εκτός από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της Ελιάς, φιλοδοξούμε, και το προσκλητήριο αυτό είναι ανοικτό και για στελέχη της ζωντανής κοινωνίας. Δηλ. να’ ρθουν στελέχη από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τα επιμελητήρια, από τους χώρους του συνδικαλισμού, σε διάφορους κοινωνικούς χώρους, από προσωπικότητες.


Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανταπόκριση σ' αυτό το προσκλητήριο, για να ανασυντεθεί αυτός ο χώρος που σήμερα είναι μεγάλη ανάγκη για την πορεία συνολικά της χώρας. Πρέπει να φύγουμε από αυτό τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως απορρίπτουμε τον αριστερό λαϊκισμό απορρίπτουμε και τον φιλελευθερισμό του συρμού, και πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις της ευθύνης που έχουν προοδευτική κατεύθυνση, έχουν κοινωνικό πρόσημο στις πολιτικές τους απόψεις, πρέπει να ενωθούν και να ενισχυθούν προς αυτήν την πορεία.



Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ να επιστρέφει πιο δυναμικά σε ένα διακριτό ρόλο μέσα στην κυβέρνηση, και σε πολλές περιπτώσεις να επιβάλλει και την κοινωνική του ατζέντα. 


Μετά τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές είπαμε ότι το μήνυμα των πολιτών ήταν να συνεχιστεί η σταθερή πορεία της χώρας και από εκεί και πέρα να υπάρξουν αλλαγές, αποκατάσταση αδικιών, κυρίως στα κοινωνικά θέματα, στα θέματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Και αυτό προσπαθούμε με συνέπεια να το κάνουμε πράξη.



Είδαμε, για παράδειγμα, μια οργισμένη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τις διαρροές του υπουργού Απασχόλησης για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.


Εμείς παρεμβαίνουμε, και το κάναμε και στο παρελθόν αυτό με πολύ ουσιαστικό τρόπο, σε διαρροές που δημιουργούν μια σύγχυση και μια αναστάτωση στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό που κάνουμε από την άλλη μεριά, είναι να προβάλλουμε θέματα τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για τη ζωή των πολιτών, την καθημερινότητά τους, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των επαγγελματιών, που πραγματικά βιώνουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Γι' αυτό έχουμε προτάξει στην ατζέντα, και μέσα στην κυβέρνηση και στον διάλογό μας με την κοινωνία,  θέματα που απασχολούν, όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και οι γενναίες δόσεις που πρέπει να θεσμοθετηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, για να υπάρξει ανάσα σε όλους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους εμπόρους. 

Έχουμε βάλει τα θέματα των δόσεων στις εφορίες, γιατί αυτά τα θέματα είναι μια πραγματική θηλιά σήμερα στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στους απλούς πολίτες. 
Βάζουμε τα θέματα της εξέλιξης της δημόσιας διοίκησης και λέμε ότι φτάνοντας μια πολιτική τον τελευταίο χρόνο, που μαζί με τους συνταξιούχους, έχει απομειώσει τον δημόσιο τομέα από το ανθρώπινο δυναμικό. Θα πρέπει να μην πάμε σε ακραίες καταστάσεις σε τομείς όπως οι συγκοινωνίες, που πραγματικά έχουν ανάγκη από προσωπικό και εκεί να υπάρξουν απολύσεις ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βάζουμε τα θέματα της αξιολόγησης, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα, γιατί έτσι θα μπορέσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και αποτελεσματικότερες στους Έλληνες πολίτες και για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να αποφύγουμε ακραίες καταστάσεις, όπως είναι αυτό το 15% που μπαίνει ως προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση, ως ποσόστωση, ας το πούμε έτσι, να παίρνουν κακό βαθμό οι δημόσιοι υπάλληλοι.  

Θεωρούμε ότι αυτό το πλαίσιο του 15% ως ποσοστό στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων είναι άδικο και τυφλό, γιατί πολύ εύλογα ρωτούν πολλοί γιατί να μην είναι 20% ή 10%, άρα θα πρέπει να πάμε σε πραγματικές συνθήκες και κυρίως να μην δημιουργούμε ανασφάλεια, και μέσα από εκεί να φαλκιδεύουμε μια αλλαγή που πρέπει να υπάρξει σήμερα στον δημόσιο τομέα. Γιατί ο δημόσιος υπάλληλος να αισθάνεται ότι μπαίνοντας μέσα στον 15%, αύριο ή μεθαύριο μπορεί να υποστεί μια άδικη αντιμετώπιση από τη δημόσια διοίκηση;



Κύριε Καρύδη, βλέπετε να υπάρχουν ευήκοα ώτα από την πλευρά της ΝΔ στα θέματα αυτά;


Πιστεύω ότι και από τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλου, και του πρωθυπουργού, αλλά και της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ που συνομιλεί με τους αρμόδιους υπουργούς, τα θέματα αυτά είναι σε προτεραιότητα και θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως και για τις φορολογικές ελαφρύνσεις, το πετρέλαιο θέρμανσης ,όπου πρέπει να υπάρξουν αλλαγές γιατί δεν απέδωσε μέχρι σήμερα, όπως και για τις δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη όπου και εκεί πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας μεγαλύτερος αριθμός και για τις παλιές δόσεις που θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν και να πληρώνεται το 1% μέχρι το 2017 για να δοθεί μια πραγματική ανάσα στους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες. 
Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, τον υπουργό Επικρατείας ,Δ.Σταμάτη και τους συναρμόδιους υπουργούς ,ώστε να δοθεί μια λύση σε αυτά τα φλέγοντα θέματα.



Πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση;

Αύριο το απόγευμα



Η τρόικα “ακούει” κύριε Καρύδη; Η εμμένει με απόλυτο τρόπο στις απόψεις της;


Η τρόικα θέτει κάποια ζητήματα ,αλλά εμείς δεν πρέπει να θεοποιούμε τα τεχνικά ζητήματα, όπως τόνισε και ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό. Αυτό θα ήταν στην ουσία μυωπικό . Έχουμε καταφέρει μεγάλες κατακτήσεις μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες στο εξωτερικό. 

Πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή έχει υπάρξει αυτή η μεγάλη πρόοδος πρέπει και αυτοί να αντιληφθούν στο εξής την πορεία των πραγμάτων . Η Ελλάδα θα πρέπει από τη στιγμή που έχει καταφέρει να στέκεται στα πόδια της, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα , να μειώσει τα ελλείμματα σε μεγάλο βαθμό, να της δοθεί η δυνατότητα να δώσει το βάρος πλέον στα θέματα της ανάπτυξης , να φύγουμε από τη λιτότητα και την κρίση, να φύγουμε από τα μνημόνια, να δώσουμε βάρος στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της κοινωνίας. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί σήμερα στην Ευρώπη και μετά την εκλογή του κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν αυτή η ατζέντα είναι πλέον στο προσκήνιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία των χωρών του Νότου που έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια.



Μήπως κύριε Καρύδη όλη αυτή η διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ συνδέεται με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Μήπως πρόκειται για κινήσεις πανικού για τη διάσωση του κόμματος , όπως διάβασα σε δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, του κ. Βλάχου;


Αν υποστηρίζει αυτά τα πράγματα ο κ.Βλάχος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα που είναι παρά πολύ δύσκολη. Εμείς το έχουμε πει επανειλημμένα ότι συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας όχι γιατί είμαστε ίδιοι αλλά γιατί θέλουμε πάνω απ` όλα τη σωτηρία της χώρας. Έχουμε διαφορετικές απόψεις , έχουμε υποχρέωση αυτές τις θέσεις να τις προβάλουμε και κυρίως να τις κάνουμε πράξη για το καλό της ελληνικής κοινωνίας. 
Είμαστε  η παράταξη που σήκωσε μόνη της το βάρος της κρίσης όταν όλοι οι άλλοι πετροβολούσαν και αποθέωναν τον αντι-μνημονιακό αγώνα. Είπαμε επίσης ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι στην πορεία του χρόνου και η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ σε μια φάση, προσχώρησαν σε αυτή την λογική των πραγμάτων .Θα χαιρόμασταν ακόμη περισσότερο αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είχαν την ίδια υπεύθυνη στάση και είχε φτιαχτεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος .



Βλέπετε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο;


Η χώρα δεν πρέπει να διαταράξει μια πορεία εξόδου από την κρίση και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους και των περιστάσεων. Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες και ανασφάλεια, αλλά απρόσκοπτα να συνεχίσει την πορεία εξόδου από την κρίση.

Κάποιοι έχουν βέβαια μια άλλη πολιτική. Υποθηκεύουν σε μια κομματική στρατηγική..



Αναφέρεστε στον ΣΥΡΙΖΑ φυσικά...

Ναι ,αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ πολύ καθαρά. Μετά την αποτυχία που είχε στους στόχους που είχε θέσει στις ευρωεκλογές με το σύνθημα “σήμερα ψηφίζουμε, αύριο φεύγουν” , αντί να βάλει μυαλό συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Το είδαμε με τη μικρή ΔΕΗ ,το βλέπουμε και με τους αιγιαλούς. Ένα νομοσχέδιο που αποσύρθηκε κυρίως από την αντίδραση που εξέφρασε κυρίως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ όταν είχε τεθεί το σχέδιο νόμου για διαβούλευση. Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο νομοσχέδιο- φάντασμα και από επικοινωνία που είχαν χθες στελέχη μας με τον κ. Χαρδούβελη , ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί κάτι ακόμη ,που θα έρθει το επόμενο χρονικό διάστημα, τους επόμενους δύο μήνες στη βουλή .



Θα έρθει πάντως σε θερινό τμήμα;


Δεν είναι διευκρινισμένο αυτό. Δεν είναι προαπαιτούμενο. Είναι βέβαια μια μνημονιακή μας υποχρέωση, αλλά από εκεί και πέρα το θέμα δεν είναι να υψώνουμε τείχη.



Μπορεί να μην έρθει καθόλου το νομοσχέδιο αυτό;
Όχι, θα έρθει. Όπως είχαμε πει, είχε πει και ο κ. Κωνσταντινόπουλος ως προηγούμενος εκπρόσωπος Τύπου ότι εμείς ζητήσαμε να αποσυρθεί το ν/σ αυτό και ότι είπαμε πολύ καθαρά ότι δεν περνάει από τη Βουλή, αφού μπορεί να εμπεριείχε διατάξεις που ευνοούσαν την ανεξέλεγκτη και χωρίς περιορισμούς ιδιωτική εκμετάλλευση, η οποία δεν ήταν αποδεκτή από εμάς. 
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται υπεύθυνος διάλογος και χρειάζονται πολιτικές προτάσεις που να προστατεύουν το περιβάλλον, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, αλλά θα συμβάλλουν και ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας, και σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν υπεύθυνες προτάσεις. Το να κάνει κανείς διάφορες φιέστες μικροκομματικές και παραπλανητικές, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, απέναντι σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο δεν υπάρχει, δεν έχει παρουσιαστεί, είναι η μεγαλύτερη  ανευθυνότητα  και στην ουσία αυτό που τροφοδοτεί είναι ο τυχοδιωκτισμός, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Δεν είναι καθόλου υπεύθυνη στάση απέναντι σε θέματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, αλλά από την άλλη πιστεύουμε ότι είναι μια καθαρή κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό.




ΣΤΟ «ΑΠΕ»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου