Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Συμμαχίες για την προώθηση του ελληνικού αιτήματος περί επιδότησης του επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, που εξυπηρετούνται κανονικά κατά δύο με τρεις μονάδες αναζητά η κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και σήμερα στο πλαίσιο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον Π. Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και εν
αναμονή Επίτροπο στην Κομισιόν, ενώ εξετάστηκε χθες στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, με τον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ζητήθηκε η συνδρομή του Ευρωκοινοβουλίου προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για περίπου 35.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από 100.000 εργαζομένους, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.
Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά στην επιδότηση επιτοκίου με κονδύλια από το ΕΣΠΑ, θέμα ωστόσο που «περνά» μέσα από τους αυστηρούς κανονισμούς της Κομισιόν.
Το ζήτημα είχε τεθεί προ ημερών από τον κ. Δένδια και στις συναντήσεις που είχε στη Γερμανία με τους κ. Σόιμπλε και Γκάμπριελ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σόιμπλε είχε δει θετικά την ελληνική πρόταση.
Όπως μάλιστα φέρεται να είχε επισημάνει σχετικά με την επιδότηση επιτοκίων υφιστάμενων δανείων μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, «πρέπει να υπάρχει ευελιξία στη χρησιμοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων».
Το μέτρο αυτό πάντως, αν υλοποιηθεί, δεν προβλέπεται να αφορά τις επιχειρήσεις με προβληματικά δάνεια, αλλά εκείνες που είναι ενήμερες και πληρώνουν υψηλό επιτόκιο, μία επιβάρυνση που θα πρέπει να μειωθεί για να γίνουν ανταγωνιστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου