Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Oι σχεδιασμοί Σαμαρά και το εκλογικό σενάριο

Τον οδικό χάρτη του φθινοπώρου χαράζει ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες ψηλά στην ατζέντα είναι ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων που ενδεχομένως να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ στις 6 Σεπτεμβρίου, κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων με την τρόικα στις 3-4 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να παρουσιάσει μια διαφορετική
πολιτική αφήγηση από τις αρχές του φθινοπώρου που θα βασίζεται στη θεωρία: «τελειώνει το μνημόνιο» και «βγαίνουμε από την κρίση». Εκεί θα δώσει το πλάνο της σταδιακής αποκλιμάκωσης της φορολογίας και θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όπως π.χ. για την εισφορά αλληλεγγύης που πιθανότατα θα μειωθεί σε πρώτη φάση στο μισό.
Αυτό το αφήγημα όμως συναντά πολλές δυσκολίες καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς χρειάστηκε να παρέμβει, τη μια εξαγγέλλοντας προγράμματα για την απασχόληση και την άλλη με εντολές προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ, κινήσεις που προκάλεσαν και την έκρηξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε το thetoc.gr.
To κλίμα έχει επιβαρυνθεί πολύ για την κυβέρνηση από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και πληθαίνουν τα μηνύματα δυσφορίας από τους φορολογούμενους προς τους βουλευτές αλλά και τα κομματικά επιτελεία των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Παρά το αρνητικό κλίμα των ημερών, στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες αστοχίες και λάθη που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων, μετά την έναρξη καταβολής των οφειλών, ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το πρόγραμμα είσπραξης των δημόσιων εσόδων.
Ομως ήταν τέτοιο το φιάσκο που χρειάστηκε η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να επανέλθει η αποτίμηση αυτών των αξιών στα περυσινά επίπεδα, αλλά και η πρωτοβουλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για να δοθεί παράταση ενός μήνα για την καταβολή της πρώτης δόσης.
Η κοινωνική δυσφορία που προσλαμβάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης σε συνδυασμό με τη διάρρηξη των σχέσεων με κοινωνικές ομάδες που μέχρι τώρα ήταν προνομιακό ακροατήριο της κυβέρνησης (ένστολοι, επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού κ.ά.) δημιουργούν εύλογη ανησυχία στους κυβερνητικούς εταίρους. Και γι’ αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στον οδικό χάρτη που ετοιμάζουν με κεντρικό σημείο το πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει και το κλίμα στην κοινωνία, αν και πολλοί προβλέπουν ένα καυτό πολιτικά φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση κινείται σε μια λεπτή κλωστή, καθώς από τη μια θέλει να μην παρεκκλίνει από το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα ώστε οι εταίροι να δείξουν την ίδια συνέπεια ως προς την επανεξέταση του ελληνικού προγράμματος και από την άλλη θέλει να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να υπάρξει και η αίσθηση στους πολίτες ότι κάτι αλλάζει και όντως έχει βάσει το πρωθυπουργικό επιχείρημα περί σταδιακής εξόδου από το μνημόνιο.
Για τον Αντώνη Σαμαρά ο στρατηγικός σχεδιασμός παραμένει η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση και τα βήματα είναι σαφή: επίτευξη λύσης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, απεμπλοκή από την τρόικα και τα μνημόνια και σταθεροποίηση της παρουσίας της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότησή της.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν σε καμία περίπτωση, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα προ ημερών, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ότι «αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια, θα ξανακυλήσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο δώσαμε μάχες να ξεκολλήσουμε». 
Σε οικονομικό επίπεδο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένος: μείωση φορολογικών βαρών (ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην απόφασή του για ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις και για μείωση του ΦΠΑ και στις άλλες κατηγορίες), περαιτέρω μείωση ενεργειακού κόστους, αποκατάσταση ρευστότητας, μείωση της γραφειοκρατίας και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. 

Το εκλογικό σενάριο

Προ ημερών ο Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας, έσπευσε να απαντήσει στη Βουλή στον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση το Σύνταγμα και άρα θα γίνουν και οι τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κίνηση να σταματήσει η εκλογολογία ήταν σαφής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κλείνει οριστικά το κεφάλαιο πρόωρες εκλογές. Και αυτό διότι υπάρχει μια συζήτηση στα…«άδυτα» του Μεγάρου Μαξίμου, έστω σε χαλαρό επίπεδο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες περί τα τέλη του φθινοπώρου, δηλ. προς τα μέσα Νοεμβρίου, η οποία έχει ως εξής: 
Η κυβέρνηση θα έχει πετύχει μια βέλτιστη λύση για το χρέος, την οποία δεν θα την έχει ακόμα συμφωνήσει, αλλά θα την περιγράψει στον ελληνικό λαό. Τότε οφείλει να πάει στη Βουλή με τη λύση για το χρέος και να εκκινήσει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η άποψη ορισμένων υπουργών είναι ότι δεν νοείται να κερδίσει η κυβέρνηση μια καλή λύση για το χρέος και να καρπωθεί τα οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πολιτικό δώρο.
Aρα, υποστηρίζουν ότι αμέσως μετά η ΝΔ οφείλει να αναλάβει την πρωτοβουλία να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την προεδρική εκλογή.  Ταυτόχρονα το δίλημμα στους βουλευτές, εκ των οποίων είναι και πολλοί ανεξάρτητοι και θα γείρουν και την πλάστιγγα, θα πρέπει να είναι, ότι «αυτή είναι η λύση για το χρέος, ψηφίστε για πρόεδρο για να εξαντληθεί η τετραετία», αλλιώς υπάρχει και ο δρόμος των εκλογών.
Αυτό το νέο κυβερνητικό σενάριο ξεπερνά πλέον το παλαιό, όπου υπήρχε το δίλημμα εάν θα είναι ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα κάνει την τελική διαπραγμάτευση για το χρέος. Αυτό ουσιαστικά θα μετατραπεί στο εξής δίλημμα: «ολοκληρώνεται η λύση για το χρέος με την υπογραφή Σαμαρά ή ξεκινά από την αρχή μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με Τσίπρα και με αβέβαια αποτελέσματα».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου