Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Στο όριο της φτώχειας 6,3 εκατ. Έλληνες

Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που ήρθαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία 2,5 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται σε καθεστώς ένδειας, ενώ 3,8 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται άμεσα από την φτώχεια.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της
Βουλής, υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελάχιστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση», οι άνεργοι το 2013 έφτασαν τους 1.280.101, ενώ πλέον η ανεργία «χτυπά» και τους εργαζόμενους άνδρες στην παραγωγική ηλικία. Σημειώνεται ότι η ανεργία των νέων (15-44 ετών) ανήλθε στο 52% ενώ, σύμφωνα με την έκθεση πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς εργαζόμενο και χωρίς πόρους. Όσο για τον κατώτατο μισθό, βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του 2000.
Το όριο της φτώχειας το 2013, ήταν 432 ευρώ το μήνα, για ένα άτομο και 908 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Το σταθερό όριο φτώχειας ήταν 665 ευρώ για ένα άτομο και 1.397 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Επίσης, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%).
Επιπλέον, 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα, βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 28 όσον αφορά στον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, χειρότερα ακόμα και από την Τουρκία. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας, αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, οι μη οικονομικά ενεργοί και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου