Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ : Επιχείρηση αλλαγής εκλογικού νόμου

Με στόχο να ανακόψει τη φόρα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα ποσοστά της Ν.Δ ενόψει των εκλογών όποτε αυτές και αν γίνουν ο Βαγγέλης Βενιζέλος πρότεινε στον Α. Σαμαρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου προκαλώντας από την πρώτη στιγμή την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διόλου αθώα και καθόλου τυχαία ως προς Το χρόνο που εκδηλώνεται. Τα συνταγματικά παραθυράκια που γνωρίζει καλύτερα από όλους ο κ. Βενιζέλος αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ικανά να κρύβουν παγίδες και γι αυτό το λόγο αρκετοί εξέφρασαν αντιρρήσεις. Ο Γ. Μιχελάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης δημόσια υποστήριξαν πως δεν χρειάζονται αλλαγές λαμβάνοντας το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβέρνηση.
Όμως το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες θα επιμείνει στην πρόταση του και θα πιέσει το Μέγαρο Μαξίμου που γνωρίζει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και πως η παραμικρή διαφωνία θα επέφερε πλήγμα στη κυβερνητική συνοχή.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο ικανές να τροφοδοτήσουν νέα σχέση των πολιτών που αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα και φωνάζει για μεταρρυθμίσεις .
Άλλωστε Το θέμα των αλλαγών στο εκλογικό σύστημα είναι εγγεγραμμένο και σε περίοπτη θέση στην προγραμματική συμφωνία τόσο της τρικομματικής κυβέρνησης, του Ιουνίου του 2012, όσο και στην επικαιροποιημένη εκδοχή της, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τον Ιούνιο του 2013. Αυτήν την πραγματικότητα επικαλέστηκε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά αρχές της εβδομάδας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δημόσια όχι μόνο σε κλειστές συσκέψεις με συνεργάτες του αναφέρει μεταξύ άλλων "Ποιος είπε ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα; Και ποιος είπε ότι έχει λήξει το θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου; ".
Διευκρίνισε ωστόσο πως η...επικείμενη πρωτοβουλία έχει τόσο θεσμική όσο και πολιτική χροιά, ξεκαθαρίζοντας, πως θα ξεδιπλωθεί σε χρόνο και σε χώρο, ώστε να μην εκληφθεί ως ηττοπαθής κίνηση αλλά θα υπακούει στις ανάγκες της συγκυρίας.

Το σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών, μαζί με την κατάργηση ή τη μείωση του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπει ξανά στο παιχνίδι από τη θέση κεντρικού παίχτη έτσι ώστε μετεκλογικά να μπορεί να σταθεί στο τραπέζι των προκλήσεων στο πλαίσιο των κυβερνητικών εντολών που θα απευθύνει ο Πρόεδρος δημοκρατίας στα κόμματα που θα κληθούν να κυβερνήσουν.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε στον κ. Σαμαρά την αλλαγή του εκλογικού νόμου που όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ αν είναι έξυπνοι στο Μαξίμου θα καταλάβουν τη χρησιμότητά της πρότασης και θα τη δεχθούν ως μάνα εξ ουρανού γιατί θα βάζει πολιτικό φραγμό στους εκλογικούς σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ ψαλιδίζοντας στην ουσία την προοπτική κυβερνητικής ανάληψης εξ ολοκλήρου από τον Αλ. Τσίπρα

1 σχόλιο:

  1. ναι στο πασοκ .οχι στον συριζα και στην νδ.αλλαγη εκλογικου νομου τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή