Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

''Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ XΩΡΙΣ ΤΟ ΔΝΤ ΑΛΛΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ''...

Η Ελλάδα θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει η Εurobank σε νέα της έκθεση, προσθέτοντας όμως ότι για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να πετύχουν επόμενες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων που σχεδιάζει η κυβέρνηση αλλά και να
υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών, πρέπει να είναι επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετών κυβερνητικών ομολόγων σταθερού επιτοκίου και εντόκων γραμματίων διάρκειας 18 μηνών, αλλά και να χορηγηθεί νέο πακέτο ελάφρυνσης χρέους από τους διεθνείς δανειστές και να γίνουν επιπλέον εκδόσεις κυβερνητικών ομολόγων (μέσης ετήσιας ονομαστικής αξίας περίπου 5,5-6 δισ. ευρώ), ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα 6-7 έτη.

Υπό προϋποθέσεις, όπως τονίζει η Eurobank, θα εξασφάλιζαν επίσης την εξεύρεση πόρων για την κάλυψη του επιπλέον χρηματοδοτικού κενού που θα προέκυπτε από μια πρόωρη διακοπή του χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ. Το εν λόγω κενό υπολογίζεται σε 12,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η τελευταία δόση του Ταμείου (ύψους 3,5 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί μετά την ολοκλήρωση της νέας επισκόπησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.

Τονίζεται ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις βασίζονται στην προϋπόθεση επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων και των στόχων του προγράμματος διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας καθώς και τη διατήρηση συνθηκών μακροοικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά μετά το 2022-2023. Το πρόβλημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους από τους επίσημους δανειστές, καταλήγει η Eurobank.

Στο μεταξύ, σε υψηλό ενός και πλέον μήνα, στο 6,23%, ανέβηκε σήμερα Τετάρτη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου λόγω ανησυχιών για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου