Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στέλιος Αγγελούδης : Επενδύσεις 315 εκατ. ευρώ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την επόμενη πενταετία

Μεγάλη αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων και συμβατικού φορτίου καταγράφει στο 9μηνο του 2014 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια παρουσίασης στις εγκαταστάσεις της ΟΛΘ ΑΕ, η αύξηση στο πεδίο των
εμπορευματοκιβωτίων είναι της τάξης του 11,79% (249.563 TEUs) και στο συμβατικό φορτίο 8,9%. Για το σύνολο του 2014, αναμένεται διεύρυνση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων κατά 8% (348.000 TEUs) και κατά 9,3% στο συμβατικό φορτίο (περίπου 5 εκατ. τόνοι προιόντων).
Στο κομμάτι της κρουαζιέρας, το φετινό έτος θα κλείσει με την προσέγγιση 30 πλοίων, έναντι 18 φέτος, με 19.800 επιβάτες, σε σχέση με 14.585 το 2013. Για το 2015, στην κρουαζιέρα ήδη έχει επιτευχθεί το πλαφόν της περσινής χρονιάς.
Στον επενδυτικό τομέα, η επέκταση και εκβάθυνση του 6ου προβλήτα θεωρείται εκ των ουκ άνευ, είτε η ιδιοκτησιακή δομή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης παραμείνει ως έχει, είτε μεταβληθεί, μέσω του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης.
Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΛΘ για την επόμενη πενταετία μέχρι και το 2019, που προβλέπει επενδύσεις 315 εκατ. Ευρώ, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στην επέκταση του 6ου Προβλήτα, σε εξοπλισμό, αλλά και σε μία αποθήκη ειδικών φορτίων.
Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα για έλευση μεγαλύτερων πλοίων χύδην φορτίων (πάνω από 60-70.000 τόνων) στο λιμάνι, χωρίς την ανάγκη μεταφορτώσεων.
Στο επίπεδο της χρηματοδότησης, το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο μπορεί άνετα να καλυφθεί από τα υψηλά διαθέσιμα του ΟΛΘ (αυτή τη στιγμή έχει ταμείο της τάξης των 80 εκατ. Ευρώ), από τις ετήσιες χρηματοροές της εταιρείας και την υψηλή κερδοφορία της, καθώς και από δανεισμό.
Μετά την παρουσίαση ο κ. Αγγελούδης δήλωσε τα ακόλουθα: «Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Όλοι στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζουν ότι είναι το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αυτή η δυναμική αναδείχθηκε και ενισχύθηκε, κάτι που αποδεικνύεται από τις επιδόσεις στη διακίνηση και τα οικονομικά. Το μέλλον της ΟΛΘ ΑΕ προοιωνίζεται εξαιρετικά ευοίωνο. Η διοίκηση, οι εργαζόμενοι και οι χρήστες της εταιρίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και προσβλέπουν σε θετικές εξελίξεις».
Ο ΟΛΘ θα προχωρήσει και στην αποκατάσταση-ανάπλαση του κτιρίου του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου