«Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η κυριαρχία του λαϊκισμού, η εμφυλιοπολεμική πόλωση, οι αντιπολιτικές τάσεις δυσχεραίνουν το διάλογο για το περιεχόμενο μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, για την ανάγκη ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου μέσα από μια δημοκρατική
συμπαράταξη. Κι όμως και τα δύο αυτά, και η επεξεργασία ενός προοδευτικού προγραμματικού λόγου και η ανασύνταξη και συστράτευση όλων όσων εκφράζουν τη δημοκρατική παράταξη είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης κατά την δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στην ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε με έμφαση ότι η δημοκρατική συμπαράταξη πρέπει να αποτελέσει τον τρίτο πόλο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι μονόδρομος πλέον η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι αυτή ακριβώς η συμπόρευση που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων τόσο στο πολιτικό σύστημα εν γένει όσο και στην δημόσια διοίκηση, ο κ. Ανδρολάκης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να δώσει το «στίγμα μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης. Η μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση χρειάζεται ώστε να μην δημιουργούνται τεχνητές πλειοψηφίες και να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες για να μην έχουμε βουλευτές δύο ταχυτήτων» είπε.
«Είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά της δημοκρατικής παράταξης, οφείλουμε όμως να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι ιστορικό μας καθήκον να ξαναφτιάξουμε με ρεαλισμό μια προοδευτική, πατριωτική αφήγηση αγκαλιάζοντας ξανά το λαϊκό κόσμο της παράταξης που είτε πληγώσαμε είτε δεν άντεξε στην πίεση της δεινής οικονομικής συγκυρίας. Αυτοί θέλουμε να επιστρέψουν και όχι αυτοί που γεύτηκαν κάθε μορφής εξουσίας και σήμερα παριστάνουν τους τιμητές».
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «η πρότασή μας δεν απευθύνεται στους οπορτουνιστές όλων των εποχών και όλων των αποχρώσεων. Η ενότητα της δημοκρατικής συμπαράταξης δεν θα πηγάζει από το μοίρασμα της εξουσίας, αλλά από την κοινή πίστη σε ένα νέο όραμα για το λαό και την πατρίδα μας» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου