Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Σε ποιό ΠΑΣΟΚ κλείνει το μάτι ο Τσίπρας

Συζητήσεις προκάλεσε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη σοσιαλδημοκρατία επί ιταλικού εδάφους, άρα λοιπόν στο «σπίτι» του Ματέο Ρέντσι. Συζητήσεις τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο όμως και εντός των κομμάτων (ή μεταξύ των στελεχών τους) προς τα οποία απευθυνόταν.
Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε, έτσι, η αναφορά του στο
«ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου, η ιστορική και πολιτική απαξίωση του οποίου, μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή θα πρέπει να χρησιμεύσει στους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες». (Ηπιότερη, αντιθέτως, ήταν η αναφορά του στον Γιώργο Παπανδρέου). Και δεν πέρασε απαρατήρητη όχι για τις αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - αυτές κανέναν δεν εκπλήσσουν πια - αλλά για το ότι το ζητούμενο για τη σοσιαλδημοκρατία είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, να αλλάξει. Και όταν μιλάμε για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, από το κάλεσμα δεν μπορεί να εξαιρείται η ελληνική εκδοχή της.

Οι διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Κάπου εκεί επανέρχονται οι συζητήσεις για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπό άλλο αρχηγό, και άρα μετεκλογικά. «Δεν είναι θέμα προσώπων», είναι η μονότονη απάντηση της Κουμουνδούρου. Με άλλα λόγια, είναι θέμα πολιτικών που εφαρμόζουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Επιπλέον, η μετεκλογική συνεργασία δείχνει δύσκολη και για έναν πρόσθετο λόγο: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαθέτει την πολυτέλεια χρόνου να περιμένει πότε το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει νέο αρχηγό (σε περίπτωση ήττας του Ευάγγελου Βενιζέλου). Υπάρχει, φυσικά, και η ψήφος ανοχής...
Απολύτως αρνητικός εμφανίσθηκε άλλωστε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Βούτσης (στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής): «Αποκλείουμε απολύτως τη συνεργασία με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ... κυβερνητικά σενάρια που θα τους ξαναβάλουν στο παιχνίδι της κυβερνητικής εξουσίας με τη σύμπραξη ή την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δρομολογηθούν».
Μια απάντηση πάντως που δίνεται περισσότερο με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλους εκείνους που ψάχνουν για αντι-συστημικές λύσεις, για κάτι νέο στο πολιτικό σύστημα κ.ο.κ., για τους οποίους το brand name «ΠΑΣΟΚ» είναι... ανθρωποδιώκτης.

 «Ελάτε τώρα»

Διαφορετική είναι η περίπτωση με μεμονωμένους βουλευτές, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, καθώς μόλις την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης δεν απέκλειε συνεργασία ακόμη και με βουλευτές που έχουν ψηφίσει τα Μνημόνια, υπό την προϋπόθεση της ειλικρινούς... μεταμέλειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν χωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πράγμα που σημαίνει ότι, έστω και τώρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την... ύστατη ευκαιρία.
Εντούτοις και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει επικοινωνία με το ΚΚΕ, με το Ποτάμι οι σχέσεις είναι τουλάχιστον ...εχθρικές, και οι Ανεξ. Ελλ. παίζουν με τη «φωτιά», ας μην εκπλαγούμε αν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, η συνεργασία με το ...νέο ΠΑΣΟΚ αποδειχθεί μονόδρομος το βράδυ των εκλογών για τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου