Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΣΟΚ:Ιρλανδικό μοντέλο για τα κόκκινα στεγαστικά

Το ιρλανδικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων προτείνει το ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κ. Σκρέκα για να οριστικοποιηθεί η άποψη της κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του, εισηγείται την
υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου όπου η δόση που καταβάλει ο δανειολήπτης συνδέεται άμεσα με το εισόδημά του και τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης.
Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ άνοιξαν πυρ ομαδόν κατά της πρότασης που κατέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας χαρακτηρίζοντας ως προσωπική άποψη την πρόταση για διαχωρισμό των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε δύο μέρη εκ των οποίων το ένα που θα αντιστοιχεί στο 70% του δανείου θα αποπληρώνεται και το άλλο (30%) θα μένει παγωμένο για 10-15 χρόνια.
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του, εισηγείται την υιοθέτηση του ιρλανδικού μοντέλου όπου η δόση που καταβάλει ο δανειολήπτης συνδέεται άμεσα με το εισόδημά του και τα όρια στοιχειώδους διαβίωσης.
Συγκεκριμένα εάν μία τετραμελής οικογένεια με βάση τα εισοδήματά της τα οποία έχουν περικοπεί κατά την διάρκεια της κρίσης διαθέτει χρήματα για να καλύψει τις βασικές της οικονομικές ανάγκες και δεν μπορεί να καταβάλει την δόση του δανείου τότε συμφωνεί με την τράπεζα να μην καταβάλει δόσεις για ένα χρονικό διάστημα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ο Χρήστός Πρωτόπαπας σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιόφωνο του Alpha: «Δηλαδή ένας άνθρωπος με τετραμελή οικογένεια που έχει ένα Χ ποσό που μπορεί να προσδιοριστεί, μάλιστα έχει ήδη προσδιοριστεί -νομίζω ότι είναι γύρω στα 1500 ευρώ το μήνα- αυτός να μην υποχρεούται να πληρώνει την περίοδο της κρίσης. Θα μπορούσε να βρεθεί μια τέτοια λύση».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης επιτέθηκε στον Ν. Δένδια λέγοντας ότι «ήταν λάθος η πρότασή του γιατί δημιούργησε μία τεράστια σύγχυση ανεξαρτήτως των απόψεων που εξέφρασε. Οι απόψεις αυτές δεν ήταν συμφωνημένες, βιάστηκε, θα μπορούσε να τις αφήσει πίσω του στο νέο υπουργό και από κει και πέρα να γίνει η συζήτηση με συστηματικό τρόπο με τις ΚΟ, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ που είναι οι δύο εταίροι που στηρίζουν την κυβέρνηση και να μην δημιουργηθεί όλο αυτό το θέμα το οποίο τροφοδότησε πάλι αντιπαραθέσεις», σημείωσε ο Δ. Καρύδης.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ διέπεται από τη βασική αρχή ότι πρέπει να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και κυρίως η πρώτη κατοικία.
Για τα στεγαστικά δάνεια όμως τόνισε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ διέπεται από την βασική αρχή ότι πρέπει να προστατευθούν τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και κυρίως η πρώτη κατοικία. «Από κει και πέρα να δούμε εναλλακτικές λύσεις που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα στους δανειολήπτες οι οποίοι είναι υπερήμεροι και πρέπει να ρυθμιστούν τα δάνεια που χρωστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Το μοντέλο αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία στηρίχτηκε στον συνδυασμό του εισοδήματος με την καταβολή δόσεων σε συνάρτηση με τα βασικά όρια στοιχειώδους διαβίωσης στα οποία περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις για φως νερό τηλέφωνο ακόμα και για μετακινήσεις.
Οι όροι όμως για την μείωση των δόσεων ακόμα και για το πάγωμά τους ήταν ιδιαίτερα σκληροί και στην Ιρλανδία καθώς οι δανειολήπτες που είχαν χτυπήσει κόκκινο υπέγραφαν ουσιαστικά ατομικό ή οικογενειακό Μνημόνιο με την τράπεζα που παρέβαινε ακόμα και στην διαχείριση του εισοδήματος ή και των περιουσιακών στοιχείων όπως αυτοκίνητα κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου