Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΕΔΕΣΣΑ : Εκδήλωση - Θεσμική, πολιτική και κοινωνική κρίση-Πρόταση στο αδιέξοδο



 Μια εκδήλωση με επίκαιρη όσο και σύνθετη θεματολογία, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι δεκάδες Εδεσσαίοι που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου το περασμένο Σάββατο όπου ο Δικηγόρος-Συνταγματολόγος Ξυλουργίδης Αντώνης, έδωσε μια ομολογουμένως ανατρεπτική
διάλεξη, πέρα από τα τετριμμένα, αναφερόμενος στην κρίση των θεσμών, στην πολιτική τάξη, στα κόμματα, στην ευθύνη των πολιτών δια της ψήφου τους αλλά και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της διάλεξης τέθηκαν ερωτήματα και ακολούθησε διάλογος ανάμεσα στον εισηγητή και τους πολίτες. Την εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος Συλβάνα Ρίζου

Εν προκειμένω, ο κος Ξυλουργίδης σημείωσε ότι «είναι ιστορικό και υπαρξιακό λάθος να ενοχοποιούμε καθολικά το παρελθόν μας, διότι δεν αναγνωρίζουμε τη κληρονομιά που παίρνουμε. Δυστυχώς, συνέχισε, κοινή συνισταμένη των ασκούμενων πολιτικών είναι ότι δεν έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο. Πρέπει να συντελεστεί η στροφή στην πολιτική για τον ξεχασμένο άνθρωπο στον πάτο της πυραμίδα»


Με αφορμή την επικαιρότητα τόνισε πως «σήμερα η Δημοκρατία και οι θεσμοί εκβιάζονται καθώς εκλείπει η ικανή και εμπνευσμένη ηγετική τάξη και ότι για να ξαναυπάρξουμε ως λαός και ως έθνος πρέπει να αναγνώσουμε τα λάθη στο βάθος της ιστορίας με συναίνεση και όχι προσχηματικό διάλογο . Επεσήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καθεστώς υβριδικής εθνικής κυριαρχίας ως χώρα μέλος της ΕΕ και της ΟΝΕ και πως λύση στον ορίζοντα θα βρεθεί μέσα από τη συλλογικότητα και τη συνευθύνη και όχι όσο υπάρχουν σύνδρομα του ΕΓΩ στις τάξεις των αστικών κομμάτων.


Αναφερόμενος στην Προεδρική Εκλογή, ο κος Ξυλουργίδης τάχθηκε υπέρ ενός  διαφανούς, ειλικρινούς και λειτουργικού προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης  καθώς όπως είπε η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία αποδείχθηκε ένα ασταθές, φοβικό και αναβλητικό πολιτικό σύστημα, που βασίζεται στις πολιτικές ισορροπίες και υπολογίζει το πολιτικό κόστος.


Εν συνεχεία έκανε αναφορά στην πολιτική ευθύνη που εκλείπει ως περιεχόμενο στην Ελληνική πολιτική τάξη και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα της δημόσιας σφαίρας, όπως η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό για να μην αποτελεί εργαλείο θεσμικής εκτροπής από την εκάστοτε κυβέρνηση, μείωση των βουλευτών σε 120 και δημιουργία σώματος 60 γερουσιαστών με εξουσία άσκησης veto  σε αποφάσεις δημοσιονομικής φύσεως και εξωτερικής πολιτικής,με την εκλογή των γερουσιαστών να γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο μέσω προκριματικών εκλογών,αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε απλή αναλογική, μονοεδρικές περιφέρειες, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και ορισμός ηγεσίας Δικαιοσύνης από τις κατά τόπους  Ολομέλειες, κατάργηση του Νόμου Περί ευθύνης Υπουργών, ασυμβίβαστο Υπουργού-Βουλευτή, αποκλειστική συναλλαγή των πολιτών με το Δημόσιο μέσω των πολυδύναμων ΚΕΠ και άλλες επιμέρους παρεμβάσεις.


Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη να «Ξανασυζητήσουμε για πολιτική, για Δημοκρατία, για κράτος δικαίου, για συνεργασίες κομμάτων σε προγραμματικό επίπεδο όχι με όρους και πρόσωπα του παρελθόντος αλλά με πρόσωπα που θα εμπνέουν αξιοπιστία χωρίς αγκυλώσεις του παρελθόντος, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου